Siyaset Çakıcı: Beni öldürecekler

Çakıcı: Beni öldürecekler

07.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çakıcı: Beni öldürecekler

Çakıcı: Beni öldürecekler

       ALAADDİN Çakıcı'nın, Aix En Provence İstinaf Mahkemesi'ndeki Türkiye'ye iade davasında yargıca "Türkiye'ye iade ederseniz, beni öldürecekler" dediği belirtildi.
       Fransa'nın ikinci büyük istinaf mahkemesi olan Aix En Provence Adliyesi'nde önceki gün görülen ve kararın açıklanması için 3 Aralık'a ertelenen davanın yankıları sürüyor.
       Yargıç Yves Le Bourdon'un usul gereği yönelttiği "Türkiye'ye iade edilmeyi istiyor musunuz" sorusuna "Hayır, istemiyorum ve sizden beni iade etmemenizi rica ediyorum. Türkiye'ye iade ederseniz, beni öldürecekler" yanıtını veren Çakıcı'nın Fransız avukatı Leon Lef Forster, müvekkilinin Türkiye'ye iadesinin "pratikte mümkün olmadığını" öne sürdü.
       Forster'e göre, mahkeme 3 Aralık'ta savcının istemine uyarak Çakıcı'nın iadesine karar verse bile, savunma olarak kendilerinin temyize başvurma hakkı bulunuyor. Çakıcı'nın Nice'te aldığı hapis cezası 17 Ocak'ta sona eriyor. İyi hali dolayısıyla bu sürenin bir hafta kadar kısalması söz konusu. Temyiz mahkemesinin kararı en hızlı biçimde verilse bile bu tarihi aşıyor.
       Temyizin iadeyi onaylaması durumunda ise Çakıcı ve avukatına Devlet Konseyi'nde itiraz hakkı doğuyor. Çok ağır işleyen bu süreçte Çakıcı'nın ikametgaha istinaden ve adli gözetim altında serbest bırakılması gerekiyor.

       Dava sırasında kentte olağanüstü güvenlik önlemi alan Fransız özel terör polisi GİGN'in sivil elemanları, Çakıcı'ya destek olarak Strasbourg'dan gelen Türkleri soruşturmaya başladı.
       Kent merkezinde parkedilmiş Strasbourg plakalı lüks otomobillerde arama yapan polisin, adliye sarayının yakınlarındaki Negre Coste Oteli'nin önündeki bir Mercedes'te silah buldu. Ruhsatsız silah taşımak suçundan gözaltına alınarak Marsilya'ya götürülen Muzaffer Yılmaz ve Ramazan Altıner, akşam boyunca süren sorgularından sonra dün sabah mahkemeye çıkarıldı.