Siyaset Çankaya’da bir Kraliçe

Çankaya’da bir Kraliçe

14.05.2008 - 01:16 | Son Güncellenme:

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül’ün resmi davetlisi olarak Ankara’ya geldi Gül, Türkiye’ye en son 1971’de gelen II. Elizabeth onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi

Çankaya’da bir Kraliçe

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün resmi davetlisi olarak Ankara’ya geldi. Gül, Türkiye’ye en son 1971’de gelen II. Elizabeth onuruna Çankaya Köşkü’nde verdiği yemekte ilk kez smokin giydi.
Kraliçe Elizabeth ve beraberindeki heyeti taşıyan İngiliz Hava Yollarına ait uçak Esenboğa Havalimanı’na dün saat 16.21’de iniş yaptı. İngiliz Kraliyet ailesini, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın karşıladı. 

Alanda karşılama istemedi
Kraliçe, fıstık yeşili ve siyahtan oluşan tayyörü, aynı renklerdeki şapkası ve siyah eldivenleriyle kraliyet şıklığı sergiledi. Kıyafetini siyah rugan ve çantasıyla da tamamlayan II. Elizabeth’in, pırlanta takıları göz kamaştırdı.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Kuveyt Emiri Şeyh El Sabah’ı havalimanında karşılamayı tercih eden Gül, II. Elizabeth’in kendisine ayrıcalık yapılmaması yönündeki isteği üzerine karşılamada yer almadı. 

‘Benim için büyük onur’
Kraliçe, havaalanından eşiyle birlikte doğruca Anıtkabir’e geçti. Burada, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan ve Misak-ı Milli kulesinde Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Elizabeth, şunları yazdı:
“Birleşik Krallık’ın büyük değer verdiği bir dostu ve modern tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı sunmak, benim için büyük bir onurdur.”
Burada Kraliçe’ye, Anıtkabir’i tanıtan kitaplar ile Türkiye’ye ilk gelen İngiltere Kralı olan Edward’ın 1936’daki ziyaretinde ve 1971’deki kendi ziyaretinde çekilen fotoğraflardan oluşan albüm hediye edildi. 

21 pare top atışından tedirgin oldu
Kraliçe Elizabeth, Anıtkabir’den Köşk’e geldiğinde ise, aracından inişi sırasında Gül ile tokalaştı. Gül, iki ülke marşları okunması için platforma çıkarlarken, 21 pare top atışından çıkardığı sesten Kraliçe’nin tedirgin olduğu gözlendi. Kraliçe, askeri onur mangasını selamlamak üzere durduğunda ise, nasıl sesleneceğinden emin olamayınca İngiliz yaver koşarak yardımına yetişti. Kraliçe, yaverince kendisine ulaştırılan yazılı nota bakarak, Türkçe “merhaba asker” diyerek onur mangasını selamladı. 

Kraliçe hediyesi nişan
Cumhurbaşkanlığı yemin töreni ve 29 Ekim resepsiyonunda smokin giymeyen Gül, Kraliçe için verdiği yemek davetinde ilk kez smokin giydi. Gri, saten papyon takan Gül’ün sol yakasına ise, Kraliçe’nin hediye ettiği ve İngiltere’nin en önemli nişanlarından biri olan “Knight Grand Cross of the Order of the Bath” nişanını taktığı öğrenildi.
Gecede Hayrünnisa Gül, gül kurusu rengi tuvaletiyle aynı renk kumaştan türban taktı. Ancak Gül’ün türbanı, katlamaları ve kuyruğu ile şapka izlenimi veriyordu. Kraliçe ise, pırlanta tacını, yakut taşlı elmas takılarıyla tamamlarken; beyaz üzerine işlemeli tuvaleti tercih etti.

Haberin Devamı

Gül’den AB için desteğe teşekkür 
Gül, yemekteki konuşmasında, tarihte bazen orduları karşı karşıya gelen Türkiye ile Birleşik Krallık’ın evlatlarınca ortak düşmanlara karşı azimle yürüdüğünü kaydetti. Gül, “Atatürk, ülkelerimizin ortak geçmişi üzerinde mükemmel bir dostluk inşaa etmek, geliştirmek cesaret ve bilgeliğini göstermiştir” dedi. Gül, Avrupa’da özgürlük ve demokrasiyi savunmakta siper olan Türkiye ve Birleşik Krallık’ın ortak sorumlulukla Avrupa’nın geleceğini de şekillendirdiğini bildirdi. Gül, AB’ye üyelik sürecindeki desteğe de teşekkür etti.

‘AB?süreci hayatınızı iyileştiriyor’

Çankaya’da bir Kraliçe

Kraliçe II. Elizabeth, konuşmasında şunları ifade etti:
“Ben ve Prens Philip, 36 yıl sonra yeniden Türkiye’de olmaktan çok memnunuz. 1971’de geldiğimde Atatürk’ün bu ülkeyi çağdaş ve aydınlanmış bir demokratik devlet yapma yolundaki muazzam başarısına tanık olmuştum. Bugünkü kendine güvenen, dinamik demokrasi haline gelmek için Türkiye’nin atmayı sürdüreceği büyük adımlar o zamanlar hayal bile edilemezdi. Bizler için Türkiye, her zaman olduğu gibi bugün de son derece önemlidir. Yurt içinde AB’ye üyelik olasılığı şimdiden Türk vatandaşlarının hayatlarını iyileştiren değişimlere ilham kaynağı olmaya başardı. Yurt dışında ise gerek AB gerek dünya için son derece kritik bir zamanda doğu ile batı arasında eşsiz bir köprü haline geldi.
Medeniyetler İttifakı İnsiyatifi aracılığıyla duyurduğunuz sesiniz, Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan Erdoğan bir uzlaşı çağrısıdır. Dünyanın en sorunlu bölgelerinden bazılarında barışın teşviki için kilit bir rol oynuyorsunuz.”

Haberin Devamı

GECEDEN NOTLAR
Erdoğan yine smokin giymedi

Çankaya’da bir Kraliçe

-  Cumhurbaşkanı Gül, hayatında dün ilk kez smokin giyerken; Başbakan Erdoğan, smokin giymeme tutumunu dün akşam da sürdürdü. Erdoğan gibi davete katılan 10 kadar AKP’li milletvekilinin de smokin giymemesi dikkat çekti. AKP’li milletvekillerinin büyük bölümü eşlerini davete getirmedi.
-  Protokol masasında, TBMM Başkanı Köksal Toptan, eşi Saime Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Babacan, eşi Zeynep Babacan, Aydın çifti ile Kraliçe’nin Özel Kalemi Christopher Geidt de yer aldı.
-  Hayrünnisa Gül’ün, ilk kez evsahibeliği yaptığı 29 Ekim’deki eşli resepsiyona ve 21 Ocak’taki Sudan Devlet Başkanı onuruna düzenlenen eşli yemeğe de katılmayan Emine Erdoğan’ın, Köşk’e çıkmama tavrını dün akşam da sürdürmesi dikkat çekti.
-  Brüksel’de olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın bulunmadığı yemeğe, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, Gül’ün cumhurbaşkanlığını protesto etme tavrı dolayısıyla katılmadı.
-  Hayrünnisa Gül’ün, lale desenli broş ve kol düğmesi hediye ettiği Kraliçe’nin el oyması bir kutu ve tarihi kitap hediye ettiği açıklandı.
-  Davette, 240 dolayındaki konuk arasında türban takan toplam 4 konuk vardı. Bunlar, Cumhurbaşkanı’nın eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı’nın eşi Zeynep Babacan, Başbakan’a yakınlığıyla tanınan Remzi Gür’ün eşi Emel Gür ve Hayrünnisa Gül’ün danışmanı Ayşe Yılmaz’dı...

İş dünyası unutulmadı
-  Davete şu iş adamları katıldı: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mehmet Ali Yalçındağ, Şevket Sabancı, Ferit Şahenk, Hamdi Akın, Remzi Gür, Ahmet Çalık, Metin Mansur, Cem Duna, Noyan Kasım Güler. Mustafa Koç’un da davetli olduğu ancak mazeret bildirdiği belirtildi. Ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren İngiliz şirketlerinin yöneticileri de davet edildi.
Katılan gazeteciler
-  Davete Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Sabah Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Vatan Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu ve yazarı Leyla Umar, Radikal Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Akşam Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut, Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Başyazarı Fehmi Koru, Kanal 7 Genel Müdürü Mustafa Çelik, Kanal D’den Mehmet Ali Birand, Show TV’den Ali Kırca katıldı. Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök, Zaman’dan Ekrem Dumanlı, Atv’den Mehmet Barlas ve Star’dan Uğur Dündar mazeret bildirerek yemeğe katılmadılar.
-  Gül ve Kraliçe, konuşmaları sonrasında karşılıklı kadeh kaldırarak, tokuşturdu. Gül’ün şampanya kadehinde su olduğu belirtildi. Kraliçe’nin isteği üzerine baharatsız hazırlanan yemek mönüsünde şu yemekler yer aldı: Zeytinyağlı enginar dolması, peynirli su böreği, perde pilavı, patlıcana sarılığı beğendi ile kuzu tandır, mevsim salatası, meyveli gül baklava, sakız muhallebi ile Türk kahvesi. Şaraplar: Beyaz: Corvus Teneia. Kırmızı: Sarafin Cabernet Sauvignon.

Dahi çocuklar büyüledi
-  Kraliçe’nin tacı ile katıldığı Köşk’teki yemek sonundaki müzik bölümünde, ilk olarak Türkiye’nin “new age” dalında önde gelen bestecilerinden Can Atilla’nın 6 kişilik grubuyla verdiği konser yer aldı. Daha sonra Doğuş Grubu’nun ünlü Çocuk Senfoni Orkestrası sahne aldı. Çoğu ilköğrenim ya da lise düzeyinde konservatuvar öğrencilerinden oluşan 91 kişilik orkestrayı, ünlü Şef Rengim Gökmen yönettti. Orkestra, önce Ferit Tüzün’ün “Esintiler”ini ardından Pablo de Sarasante “Tarantella” eserini ve son olarak ünlü İngiliz bestecisi Sir Edward Alger’in “Pomp and Circumstance” adlı klasiğini etkileyici bir icraatla seslendirdi. Konser, büyük bir alkışla son bulurken; Kraliçe Elizabeth ve Cumhurbaşkanı Gül, orkestranın yanına giderek Şef Gökmen ve çocuk sanatçıları kutladılar.

Haberin Devamı

Kıyafetleri Dilek Hanif imzalı...
2008 İlkbahar - Yaz Koleksiyonu’nun 27 Mayıs’taki tanıtımı için yoğun bir tempoda çalışan Dilek Hanif, defile hazırlıklarıyla birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in ziyareti sırasında giyeceği kıyafetleri de hazırladı. Hanif, Gül’e kraliçenin ziyareti için göze batmayan sade ve rafine giysiler hazırladığını belirtti. 
BİRSEN ALTUNTAŞ