Siyaset Çankaya Köşkü'nde "eşsiz - bekar" protokolü

Çankaya Köşkü'nde "eşsiz - bekar" protokolü

26.01.2014 - 23:05 | Son Güncellenme:

Dünyanın önemli ülkelerinden biri olan Fransa’dan Türkiye'ye, hem AB müzakere süreci hem de ikili ilişkiler çerçevesinde önem taşıyan Cumhurbaşkanlığı düzeyinde tam 22 yıl sonra ilk ziyaret bugün yapılacak.

Çankaya Köşkünde eşsiz - bekar protokolü

Son günlerde yasak aşk skandalı nedeniyle gündemden adı düşmeyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’ye tek başına gelecek.

Bir ilk olacaktı ancak...
Aktris Julie Gayet ile aşk ilişkisi ortaya çıkan Hollande'nin, Türkiye ziyaretinde gazeteci sevgilisi Valérie Trierweiler bulunmayacak. Resmi ziyaretin ilk planlamalarında, Trierweiler'ın Çankaya Köşkü'nde First Lady olarak ağırlanması yer almıştı. Türkiye gibi modern - muhafazakar siyasi kültürün hakim olduğu bir ülkede, bir cumhurbaşkanının sevgilisine First Lady protokolü uygulanması ilginç bir gelişme olacaktı. Ancak, Fransa Cumhurbaşkanı'nın sevgilisinden Fransa'da gündem olan aşk skandalı sonrasında ayrılması; "Gül - Hayrünnisa Gül ve Hollande - Trierweiler"ın Çankaya Köşkü'nde dörtlü fotoğraf karesinin yaşama geçmesini engelledi.

Sarkozy gerilimi yaşanmıştı
Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler Nicolas Sarkozy döneminde gerilmişti. Türkiye'ye Fransa'dan en son ziyaret 1992 yılında François Mitterand'ın cumhurbaşkanlığı döneminde yapılmıştı. Sarkozy ise Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmaktan kaçınmıştı. Sarkozy, Ankara'ya yarım günlük bir çalışma ziyaretinde bulunmuş ve görüşmeler de soğuk bir havada geçmişti.
Eşsiz protokol

Haberin Devamı

Hollande'nin bugün yani pazartesi günü Ankara'ya yapacağı resmi ziyaret Türkiye - Fransa ilişkileri ve AB müzakere süreci çerçevesinde önem taşıyor. Ziyaretin Köşk ayağı da netleşti. Hollande, saat 14.30'da Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanacak. Başbaşa ve heyetlararası görüşmelerin ardından Gül ve Hollande, saat 16.30'da ortak basın toplantısı düzenleyecek. Gül, konuğunun onuruna akşam saat 20.00'de de bir akşam yemeği verecek. Hollande, yalnız geldiği için kendisine eşsiz protokol uygulanacak. Yani Hayrünnisa Gül, bu törenlerde yer almayacak.

Hollande, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Hollande, salı günü ise İstanbul'da olacak. Türk - Fransız İş Forumu toplantısına katılacak olan Hollande, Galatasaray Üniversitesi'ni de ziyaret edecek. Fransa Cumhurbaşkanı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve katledilen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile de görüşecek. Hollande, Candan Erçetin'e Fransız kültürüne katkılarından dolayı devlet nişanı verecek.