Siyaset Çeviköz: İdlib için ‘aktif diplomasi’ yapılmalı

Çeviköz: İdlib için ‘aktif diplomasi’ yapılmalı

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Çeviköz: İdlib için ‘aktif diplomasi’ yapılmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Suriye’nin İdlib kentindeki gelişmelere ilişkin olarak, “Suriye yönetiminin İdlib’e bir askeri harekat başlatması sadece bölgede yaşayan sivil halkın güvenliğini tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgede kurulan gözlem misyonlarındaki varlığına karşı da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Böyle bir tehdidi bertaraf etmenin yolu aktif bir diplomasi faaliyetinden geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin dış politikasının yıllardır kötü yönetildiğini savunan Çeviköz, günlük veya anlık çıkar ortaklıklarına dayalı bir savrulma içinde sürdürülen dış politikanın, Türkiye’nin önündeki sorunları çığ gibi büyüttüğünü ifade etti. Gelinen noktada, Türkiye’nin sıkışmış durumda olduğunu belirten Çeviköz, “Bu sıkışıklık, Türkiye’nin 2011 yılından beri Suriye ile ilgili olarak yaptığı yanlışlardan kaynaklanmaktadır” dedi.

Çeviköz, şunları kaydetti: “Suriye rejiminin İdlib’e bir harekat başlatması büyük bir insani trajediye yol açacaktır. Halihazırda sınırımızın hemen güneyinde 700 binin üzerinde insanın beklediği ve bir askeri harekat olduğu takdirde kendilerini korumak için bu insanların hemen Türkiye’ye doğru hareketleneceği bilinmektedir. Böyle bir tehdidi bertaraf etmenin yolu aktif bir diplomasi faaliyetinden geçiyor.” -ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

‘Nazik’in ifadesi umarım doğrudur’

Çeviköz, Reyhanlı saldırısının planlayıcısı Yusuf Nazik’in, yakalanarak Türkiye’ye getirilmesi konusunda, “Reyhanlı saldırısının failinin yakalanmış olması fevkalade önemli bir gelişme. Umarım ilk ifadelerinde söyledikleri doğrudur. Çünkü daha evvel olaya karışmış ve yakalanmış olan teröristlerden bir tanesi de, ‘Aslında operasyonu Nazik ile iki MİT görevlisinin kendisine verdiğini’ iddia etmişti. Bu defa Yusuf Nazik başka bir ifadede bulunuyor. Umarım bu ifadesi doğrudur” dedi.