Siyaset CHP akaryakıt fiyatları için araştırma kurulu istedi

CHP akaryakıt fiyatları için araştırma kurulu istedi

17.12.2010 - 12:56 | Son Güncellenme:

.

CHP akaryakıt fiyatları için araştırma kurulu istedi

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, yüksek akaryakıt fiyatları ve akaryakıttan alınan verginin araştırılması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Yapılan sembolik indirimin akaryakıt fiyatlarındaki astronomik yüksekliğe çözüm olmayacağını ifade eden Özyürek, çözümün akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV’de indirime gidilmesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, TBMM Başkanlığı’na, akaryakıt fiyatlarındaki artışın neden kaynaklandığının araştırılması için önerge verdi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Özyürek, hükümetten akaryakıt üzerindeki vergileri makul bir düzeye indirmesini istedi.

-"AKARYAKITTAN ALINAN VERGİ İNDİRİLMELİ"-

Tüketicilerin dünyada en yüksek fiyattan benzin almasına neden olan hükümet politikasının TBMM tarafından araştırılmasını isteyen Özyürek, şöyle dedi:

"Şu anda 3.85 TL’ye satılan 97 oktan kurşunsuz benzinden 1.89 TL ÖTV, 0.59 TL KDV alınmaktadır. Bu vergi AB ülkeleri içinde en yüksek vergidir. 2009 yılında petrol ve doğal gaz tüketiminden 25,5 milyar TL ÖTV tahsil edilmiştir. ÖTV toplamına KDV’yi de eklerseniz 30 milyar TL vergi alındığını görürsünüz. Bu rakamlar toplam vergi gelirlerinin yüzde 14’üne ulaşıyor. 2010 yılının 11 bir ayında 29.2 milyar TL ÖTV tahsil edilmiş, buna KDV tahsilatını da eklersek 35 milyar lirayı aşar. Bunun toplam vergi tahsilatına oranı yüzde 15’i geçer. Kurumlar Vergisinin toplam vergi gelirleri oranının yüzde 7.6 olduğu dikkate alınırsa, akaryakıt fiyatlarının tüketicileri soyduğu açıkça ortaya çıkar."

Haberin Devamı

Özyürek, CHP’nin seçim bildirgesinde ve programında tarım kesiminde kullanılan mazottan ÖTV alınmayacağına dair vaadin yer aldığını da basın toplantısında hatırlattı