Siyaset CHP çalışanlarına yüzde 11.5 zam

CHP çalışanlarına yüzde 11.5 zam

14.01.2010 - 10:41 | Son Güncellenme:

Çalışanları sendikalı tek siyasi parti CHP’de yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı. Çalışanların ücretlerine yıllık kümülatif yüzde 11,3 zam yapıldı.

CHP çalışanlarına yüzde 11.5 zam

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP ile Türk-İş’e bağlı Türkiye Ticaret, Kooperatif, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Taraflar arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi 1 Eylül 2009-31 Ağustos 2011 tarihleri arasında 2 yıl süreyle geçerli olacak.

Toplu iş sözleşmesine göre, aylık çıplak brüt ücretleri bin 100 liranın altında olanlara bu miktarı geçmemek üzere 60 lira iyileştirme verilecek.

Bu iyileştirmeden sonra tüm çalışanların aylık çıplak ücretleri toplu iş sözleşmesinin birinci altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6 artırılacak. Toplu iş sözleşmesinin birinci yılında ücretlere yapılan zam, iyileştirmeler hariç kümülatif yüzde 11,3 olacak.

Çalışanların ücretlerine toplu iş sözleşmesinin ikinci yılında ise gerçekleşen bir yıllık TÜFE oranına 2 puan eklenerek belirlenecek oran doğrultusunda zam yapılacak.

Yılda 4 aylık ücretleri tutarında ikramiye verilecek çalışanlara, iş sözleşmelerinin kıdem tazminatı almaya hak kazanacak şekilde sona ermesi durumunda iş yerinde geçen her tam yılları için 45 gün üzerinden hesaplanacak kıdem tazminatı ödenecek.

Toplu iş sözleşmesinde işçilere sunulacak yemekle ilgili de ayrıntılı düzenlemelere yer verildi. Buna göre, herhangi bir nedenle iş yerinde yemek yiyemeyen çalışanlara günlük net 12 lira yemek bedeli ödenecek. İş yerinde ise yemekler sıcak ve zamanında verilecek. Yemekler her gün 3 çeşit olarak sunulacak.

Haftada en az 2 defa et yemeği ve 2 defa mevsim sebzesi verilecek. Yemek listeleri iş yerinde bu işle görevlendirilen bir çalışan, varsa iş yeri doktoru ve sendika iş yeri temsilcisi tarafından ortak hazırlanacak.

Çalışanlara milletvekili genel seçimleri sonrasında 1 aylık çıplak ücretleri tutarında prim verilecek.

-BİN 300 METREKÜP DOĞALGAZ YARDIMI-

Haberin Devamı

Çalışanlara yakacak gereksinimlerini karşılamak için yılda bir defa eylül ayının ilk haftasında belediyenin belirleyeceği birim ücret üzerinden bin 300 metreküp doğalgaz bedeli ödenecek.

Çalışanlara işe geliş-gidişlerini sağlamak için ayda 1 adet toplu taşım kartı sağlanacak veya her gün için 4 bilet ücreti ödenecek.

Çalışanın yaşamını yitirmesi halinde yasal mirasçılarına 2 aylık ücreti tutarında, eş, çocuk, anne ve babalarının ölümü durumunda ise kendilerine 650 lira defin yardımında bulunulacak.

Evlenen çalışanlara 650 lira evlenme yardımı verilecek. Evlenen çiftlerinin her ikisinin de aynı iş yerinde çalışması durumunda bu yardım her ikisine de yapılacak.

Çocuğu doğan çalışana 450 lira doğum yardımı verilecek. Bu yardım ölü doğan çocuklar için de geçerli olacak. İkiz doğan çocuklar için bu yardım her biri için ayrı ayrı ödenecek.

Eşi doğum yapan çalışana 5, evlenen çalışana 5, birinci derece yakınlarını kaybeden işçiye 5, doğal afete maruz kalan çalışana 6 iş günü izin verilecek. Kadın çalışanlar doğum öncesi 2, doğum sonrası 3 ay ücretli izin kullanabilecek.

Çalışanlara toplu iş sözleşmesinin birinci 6 ayında her ay için net 358.38 lira, ikinci 6 ayında 379.88 lira sosyal yardım ödenecek.

Ayrıca CHP Merkez Yürütme Kurulunun uygun görüp yazılı olarak onaylayacağı şeflerin ücretlerine, liyakat primi olarak her ay brüt 50 lira ilave edilecek.

-"SİYASİ PARTİLER ÖRNEK OLMALI"-

Haberin Devamı

Tez-Koop-İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CHP’de geçmişi uzun yıllara dayanan bir toplu pazarlık hukukları bulunduğunu söyledi.

Yeterli olmamakla birlikte günün koşullarına göre iyi bir sözleşme yaptıklarını ifade eden Bozkurt, ücret zamları dışında bir o kadar önemli olan sosyal haklarda da önemli iyileştirmelere gidildiğini belirtti.

Siyasi partilerin ve sendikaların demokrasinin gelişmesi ve yerleşmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Bozkurt, şunları kaydetti: "Toplumun her kesiminin, özellikle de çalışanların örgütlü olması çok önemli. Şu anda ne yazık ki siyasi partiler arasında sadece CHP’de sendikal örgütlenme bulunuyor. Biz tüm siyasi partilerin çalışanlarının sendikal örgütlenme hakkını kullanabilmesini arzu ediyoruz. Ülkeyi yönetmeye talip siyasi partilerin bu konuda tüm Türkiye’ye örnek olması gerektiğini düşünüyoruz. Gönül ister ki tüm siyasi partilerle toplu sözleşme yapabilelim".