Siyaset CHP’de en uzun gece yaşandı

CHP’de en uzun gece yaşandı

11.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin 30 Mart yerel seçimleri için adaylarını belirleyeceği toplantıda birçok isim defalarca değişti. Tartışmaların yaşandığı toplantı sonrasında bazı partililer, belirlenen isimleri protesto etti.

CHP’de en uzun gece yaşandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün sabah saatlerinde MYK toplantısıyla başlayan aday belirleme maratonu 20 saat süren zorlu müzakerelerin ardından dün sabah 05.00 sıralarında sona erdi. Gece boyunca partinin Maltepe adayı üç kez, Kartal adayı da iki kez değiştirildi. Kararları protesto eden bazı partililerin garaj kapısının önüne araç park etmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu ve PM üyeleri partiden çıkış yapamadı. Kılıçdaroğlu ve PM üyeleri, toplantı bitmesine rağmen 1 saat daha partide beklemek durumunda kaldı. CHP’de en uzun gecenin ardından Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ile yeniden aday gösterilmeyen Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, istifalarını sundu.

Zirve üstüne zirve
CHP, 30 Mart yerel seçimlerinde aday göstereceği kritik ilçeleri önceki gün yaklaşık 20 saat süren müzakerelerin ardından belirledi. MYK’ya sunulan listede Beşiktaş için Tonguç Çoban, Bakırköy için Mehmet Karlı ve Kadıköy için Bülent Kerimoğlu isimleri yer aldı. Tartışmalara rağmen üç isim PM’ye indirildi. Çoban’ın ismi üzerinde yoğunlaşan tartışmalar üzerine ara verilen toplantıda Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın da katılımıyla mini bir MYK gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda Çoban isminden vazgeçildi. Sarıgül’ün, “Beşiktaş ve Şişli’nin adayını ben belirlerim” talebini genel merkezin kabul ettiği ortaya çıktı, ancak Çoban’ın ismi üzerine yoğunlaşan tartışmalar nedeniyle, Sarıgül’den başka isim önermesi talep edildi.
Bunun üzerine önerilen Murat Hazinedar da itirazlara rağmen PM’den onay aldı. Bakırköy için Kılıçdaroğlu kontenjanından önerilen Mehmet Karlı, çıkan listenin “Sarıgül’ün TDH hareketinin listesi olduğu izlenimi” nedeniyle bazı adaylar değişmedikçe Bakırköy adayı olmak istemediğini bildirdi. Bunun üzerine Karlı’dan vazgeçen yönetim, Kadıköy için düşündüğü eski milletvekili adayı Kerimoğlu’nu Bakırköy’e kaydırdı.

Kadıköy ve Çekmeköy kaldı
Kerimoğlu’nun Bakırköy’e kaydırılmasının ardından bu kez Kadıköy adayının kim olacağı tartışmalara neden oldu. Önce il yöneticisi Canan Kaftancıoğlu’nun adı gündeme gelse de itirazlar üzerine Nasuh Mahruki aranarak adaylık önerildi. Mahruki’nin adaylığı kabul etmesine karşın İP üyesi olduğu iddiaları gündeme taşınınca vazgeçildi. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’e yakınlığıyla bilinen Aykut Nuhoğlu ve PM üyesi İnci Beşpınar’ın ismi de vize alamayınca Kadıköy adayını belirleme yetkisi genel başkana bırakıldı.

Maltepe üç kez değişti
Maltepe adaylığı için MYK toplantısına mevcut başkan Mustafa Zengin’in ismi sunuldu. Ancak MYK’da çıkan tartışmalar üzerine il yöneticisi Canan Kaftancıoğlu’nun adında uzlaşma sağlandı. Ancak PM’de talep edilen gizli oylamayla partinin yurtdışı örgütlenmesinden sorumlu koordinatörü Ali Kılıç, Maltepe adayı oldu. Kartal için de benzer tartışma yaşandı. MYK toplantısına mevcut başkan Altınok Öz’ün ismi sunulmasına rağmen PM’ye Hüsnü Süslü’nün ismi indirildi. Anketlerde Öz’ün Süslü’nün önünde olması gerekçesiyle itirazlar üzerine Kartal adayı yeniden Öz olarak belirlendi.

İzmir’de Kocaoğlu ağırlığı
İzmir’de de CHP’li mevcut 29 belediye başkanından 15’i aday gösterilmedi. CHP yönetimi Konak, Urla, Torbalı, Menderes, Kiraz, Kınık, Karşıyaka, Karaburun, Aliağa, Karabağlar, Bornova, Çeşme, Çiğli, Dikili ve Buca’da mevcut başkanları yeniden aday göstermedi. Bu durum Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun etkisi olarak yorumlanırken, PM toplantısına Karşıyaka adayı olarak sunulan eski Baro Başkanı Sema Pektaş, Kocaoğlu’nun talebi üzerine Konak’a, Konak adayı olarak sunulan Hüseyin Mutlu Akpınar da Karşıyaka’ya kaydırıldı. Kocaoğlu’nun Pektaş’ın Konak adayı olmaması durumunda istifa sinyali verdiği kulislere yansıdı.

Çankaya’ya Taşdelen
Ankara Yenimahalle’de mevcut belediye başkanı Fethi Yaşar yeniden aday gösterilirken, Çankaya’da eski belediye başkanlarından Doğan Taşdelen’in oğlu Alper Taşdelen aday gösterildi. Taşdelen için Kılıçdaroğlu’nun kişisel inisiyatif kullandığı kaydedildi.
Sincan’da Ak Partili eski Temelli Belediye Başkanı Alaattin Bera Türkoğlu, Altındağ’da Melih Baran Kılıç, Ayaş’ta Ali Başkaraağaç, Çamlıdere’de İsmail Çiçekçi, Güdül’de Ömer Güney, Keçiören’de Metin Emir ve Kızılcahamam’da Ahmet Hızarcı aday gösterildi.