Siyaset CHP’de il başkanları ‘İlhan Kesici’ dedi

CHP’de il başkanları ‘İlhan Kesici’ dedi

29.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kayseri’de toplanan CHP il başkanları toplantısında partinin seçimlere yönelik stratejisi masaya yatırıldı. İl başkanlarının tamamına yakını Cumhurbaşkanı adayı olarak İlhan Kesici’nin ismini önerdi. Kılıçdaroğlu’nun, “İtitfakın adı ‘demokrasi ittifakı’ olacak. Ortak bir deklarasyon yayınlayacağız” dediği öğrenildi.

CHP’de il başkanları ‘İlhan Kesici’ dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, il başkanları toplantısında, partisinden istifa ederek İYİ Parti’ye katılan 15 milletvekilinin 24 Haziran seçimlerinde yeniden CHP’den aday olacağını söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Toplantıda söz alan il başkanlarından tamamına yakınının CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının İlhan Kesici olması yönünde görüşlerini beyan ettiği bildirildi.

CHP İl Başkanları Toplantısı dün Kayseri Erciyes’te bir otelde düzenlendi. Toplantı Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. Alınan bilgilere göre toplantıda, CHP’nin erken seçimlere yönelik stratejisi tartışıldı. Toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de sandık güvenliğine ilişkin sunum yaptı. Kılıçdaroğlu’nun sandık güvenliği çalışmaları konusunda, “Oylar çalınacak gibi cümleler kurmayın. Bu seçmende olumluz algı yaratıyor. Biz bütün sandıklarda güvenliği sağlayacağız” dediği belirtildi.

İttifak

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun toplantıda ittifak çalışmalarına ilişkin olarak da il başkanlarını bilgilendirdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, “İtitfakın adı ‘demokrasi ittifakı’ olacak. Önümüzdeki günlerde ortak bir deklarasyon yayınlayacağız” dediği öğrenildi.

Toplantıda konuşan 43 il başkanı seçimlere yönelik düşüncelerini dile getirdikten sonra Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi görmek istedikleri konusunda görüşlerini ifade etti. Konuşan il başkanlarından tamamına yakınının İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’yi aday olarak görmek istediklerini söylediği öğrenildi. Birkaç il başkanının ise Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin adını gündeme getirdiği kaydedildi. Aday isimlerinin konuşulması üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Biz buraya aday belirlemeye gelmedik” ifadesini kullandığı belirtildi.

Sandık

Ancak Kılıçdaroğlu’nun daha sonra il başkanlarından Cumhurbaşkanı adaylığı için isim önerilerini, bir kağıda yazarak sandığa atmalarını istediği öğrenildi. Salonda sandık bulunamadığı için oteldeki “tip box” kusununun sandık olarak kullanıldığı belirtildi. Daha sonra il başkanları aday isimlerini kağıda yazarak sandığa attı.

Toplantıda konuşan il başkanlarının neredeyse tamamına yakının İlhan Kesici ismini önermesi nedeniyle, oylama sonucunda da Kesici isminin ilk sırada çıkması bekleniyor.

‘Açıklamadan önce Gül ile temasım olmadı’

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarını Milliyet’e değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Gül’ün açıklamaları çok değerli ve çok önemli. Sağduyunun egemen olduğu açıklamalar ve ülkenin bugün içinde bulunduğu tabloyu en net şekilde dile getirdiği açıklamalar” dedi. Kılıçdaroğlu, “Kamuda şefaf bir yönetimin olması gerektiğini, liyakatin olması gerektiğini, hesap verilebilirlik ilkesinin olması gerektiğini, adaletin ve güçler ayrılığı ilkesinin olması gerektiğinin altını özenle çizdi. Bu, Türkiye’de bu konularda ciddi sorunlar yaşandığını gösteren önemli bir vurgu” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Gül’ün açıklamasından önce bir temasınız oldu mu?” sorusuna ise, “Hayır” yanıtı verdi.

‘Demokrasiye kumpas’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün partisinin Kayseri’deki il başkanları toplantısına katıldı. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

EZBERLERİ BOZULDU: Biz demokrasiye kurulan bir kumpası son derece bilinçli ve akılcı bir şekilde, yine demokrasinin kuralları içerisinde bozduk. Ezberlerinin, morallerinin bozulduğunu biliyorum ama bir şeyden herkesin emin olması lazım, bu ülkede demokrasiyi savunma konusunda öncülük eden parti CHP’dir ve bu öncülük sadece ona yakışır.

Haberin Devamı

BEŞ TEMEL SORUN VAR: Bu ülkenin beş temel sorunu var diyeceksiniz. 2002’de Türkiye’nin bir temel sonunu vardı toplumsal barış, Kürt sorunu. Ama bugün beş sorunumuz var. Eğitim, dış politika, toplumsal barış, ekonomi, demokrasi.

EMREDERSİNİZ DİYOR: Bugün izlenen dış politikada egemen devletlerin talimatıyla hareket ediliyor. Talimat veriyorlar şunu yapacaksın. O oturan zat söylediği şu, ‘emredersiniz’ diyor. Suriye’ye silah sokacaksın dediler ‘emredersin’ dedi. Dış politikada Türkiye’yi felakate sürüklediler.

GURBETÇİLERE MESAJ: Yurt dışındaki vatandaşlara sesleniyorum; bu ülkeyi yönetenlerin görevi senin o ülkede huzur içinde çalışmana zemin hazırlamaktır, sana dünyayı zehir etmek değil. Oradaki vatandaşların da sandığa giderken düşünmesi lazım.

Haberin Devamı

TUZAĞA ÇEKİYORLAR: Etnik kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset kime ne fayda getirir? Her yerde söyleyin, Türkiye’nin bölünmesinden yana mısın, yoksa birliğinden yana mısın? O zaman Türkiye’yi ayrıştıran, bölenlene oy vermeyin diyeceksiniz. Tuzağa çekiyorlar, toplumda gerilim yaratmak istiyorlar. Kim daha fazla, kim daha az Müslüman? Nereden çıktı bu ayırım? Tek adam rejimi, o da yeni çıktı başımıza. Biz demokrasiyi inşa etmeye çalışıyoruz onlar yok etmeye çalışıyor. Demokrasiye karşı kumpas kuruyorlar. Partileri acaba nasıl bir dümen çeviririz de YSK aracılığıyla bunları seçime sokmayız.

15 VEKİL YANITI: 15 milletvekiline gidin kardeşim bu kumpası bozun dedik. Kıyamet koptu ‘vay efendim nasıl yaparsınız?’. Yaparız Recep Bey yaparız, gözlerinden öpüyorum seni. Sen demokrasiyi bilmezsin biz demokrasiyi biliriz. Demorkasinin D’sinden nasip almamış insanlar topluma demokrasi dersi vermeye çalışıyorlar.

OHAL 2 SENEYİ GEÇTİ: 33 er, yedi kez ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Er bu er. 33 ere vereceksin, Adil Öksüz’ü elindeyken serbest bırakacaksın. FETÖ borsası kuracaksın, 33 gariban ere müebbet vereceksin. 20 Temmuz sivil darbesi yaptılar dedim kıyameti kopardılar. 12 Eylül darbesinden ne farkı var? Türkiye’nin her tarafında OHAL ilan ettiler. Çok kısa dönem dediler, 2 seneyi geçti.

VESAYET KURDURMAK İSTİYOR: Şimdi yeniden bir askeri vesayeti getirmek istiyorlar, getiriyorlar, kendi tek adam vesayetini güçlendirmek için. Genelkurmay Başkanı ile Saray Sözcüsü’nün ziyareti anlamlıdır. Şimdi konuşmuyorum ama bunun üzerinde duracağım. Bir kişi kendi tek adam rejimini güçlendirmek için tıpkı 28 Şubat’ta olduğu gibi bir vesayet kurdurmak istiyorsa buna şiddetle karşı çıkacağız. 28 Şubat diye bağırıp ondan daha ağır bir vesayeti topluma giydirmek isteyenlere karşı çıkacağız. Bunu kabul etmiyoruz. Demokrasi üzerindeki vesayeti kabul etmiyoruz. 1961, Ali Fuat Başgil olayına bakın, benzer bir olaydır. Darbe sonrası, orada ne yapılmıştır, benzeri şimdi 2018’de yapılmak istenmektedir.

Kılıçdaroğlu’na eşlik etti

CHP’de il başkanları ‘İlhan Kesici’ dedi

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayları arasında ismi geçen İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Yozgat Boğazlıyan’daki ziyaretleri ve Kayseri programı sırasında Kılıçdaroğlu’na eşlik etti. Kılıçdaroğlu ve Kesici, Ankara’dan Kayseri’ye aynı araçla geldi.Kılıçdaroğlu ve Kesici’nin il başkanları toplantısının yapıldığı oteldeki yakın teması ise dikkati çekti. Kesici, toplantı salonuna Kılıçdaroğlu ile birlikte girerken, bir kaç kez de CHP liderinin odasından aynı asansörle indi. Bu durum üzerine oteldeki partililer arasında, Kesici’nin adaylık ihtimaline yönelik yorumlar yapıldı. Otelde bulunan çok sayıda partili de Kesici ile fotoğraf çektirdi.

‘Başka tuzaklar da olacak’

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Kayseri’deki partisinin il başkanları toplarsının açılış konuşmasını yaptı. Tezcan şunları kaydetti: “Tam demokrasiyi Türkiye’ye getirmek ve kurmakla karşı karşıyayız. Bu görevi yaparken armudun sapı var, üzümün çöpü var demeyeceğiz. Gözünün üstünde kaşın var demeyeceğiz, asgari müştereklerde bir araya gelmek ve demokrasi ortak paydasında buluşmayı sağlamak zorundayız. Bu buluşmayı sağlayamadığımız zaman kuşkusuz bunun bedelini biz öderiz ama asıl lider ödeyecektir, halk ödeyecektir ve tarih karşısında bu sorumluluğu herkese sorarlar. Ama önce Cumhuriyet Halk Partisi’ne soracaklar. Çünkü tarih karşısında bu büyük adımları her zaman atan ilk ve tek parti CHP olmuştur. Bu yolculuk içerisinde bu davayı birlikte sahipleneceğiz.”

Tezcan, 15 milletvekilinin CHP’den İYİ Parti’ye geçişiyle ilgili olarak, “Biz CHP olarak her zaman yaptığımız gibi tarihi sorumluluğumuzun farkına vararak 15 demokrasi kahramanımızı oraya gönderdik ve demokrasinin önüne konulmak istenen tuzağa engel olduk” dedi. “24 Haziran’a kadar başka tuzakların olacağını da biliyoruz” diyen Tezcan, “Hangi oyunu kurarlarsa kursunlar her oyunu boşa çıkartacağız ve son oyun 24 Haziran’da sandıkta millet bunların oyunlarını bozacak” ifadesini kullandı.