Siyaset CHP’den hem ABD’ye hem hükümete eleştiri

CHP’den hem ABD’ye hem hükümete eleştiri

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

YPG’ye maddi yardımı sürdüren ABD’nin tutumunu son derece yanlış ve sürdürülemez bulan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, hükümetin de tutarsız davrandığını öne sürdü

CHP’den hem ABD’ye  hem hükümete eleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, terör örgütü YPG’ye maddi yardımı sürdürme kararı alan ABD’yi ve hükümetin bu konudaki politikasını eleştirdi.

Yılmaz, Milliyet’e şunları kaydetti:

“Bölgede kim terör örgütlerine en ufak bir yardım yapıyorsa biz dünyayı onların başlarına yıkma konusunda kararlıyız. Çünkü ABD bizim ulusal güvenliğimizi tehdit altına sokuyor. Burada doğru bir strateji takip etmek lazım. Bu silahları ABD vermiş dağıtmış, toplama niyetinde olduklarını da düşünmüyorum. Bu bölgeler taşeronlaştırılırken hükümet sessizdi. Bizim terörle mücadele konusunda net bir duruşumuz var. PKK, YPG, IŞİD, El Nusra ve diğer terör gruplarını kınıyoruz ve onlarla mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Ordumuzun bu terörle mücadelede başarılı olacağından zerre kadar şüphemiz yoktur. Bu yük Mehmetçiğimizin üzerindedir. Durumu buraya getiren sorumsuz irade de hükümettir.

Haberin Devamı

ABD’nin buradaki tutumu son derece yanlış ve sürdürülemez. ‘NATO’da Türkiye ile Suriye’de PKK ile müttefik olurum’ anlayışı doğru değildir ve sürdürülemez. Cumhurbaşkanı demişti ki, ‘ben ABD’ye gidip noktayı koyacağım silah yardımı yapılmaması konusunda’ biz de uyarmıştık gitme diye. Gitme bir posta koy, gitme bir duruş sergile. Yok ben illa gideceğim dedi gitti hiçbir şey olmadı. Döndükten sonra da silah yardımı yapıldı. ABD Türkiye’nin caydırıcılığının hükümet tarafından azaltıldığını gördükçe üzerimize daha fazla geliyor. Bu hükümet yerli yersiz ayaküstü açıklamalarla Türkiye’nin caydırıcılığına zarar veriyor.

‘Hangisi doğru?’

Burada sert ve net bir duruş göstermemiz lazım. Bugün Cumhurbaşkanı ABD’yi PKK’ya destek olmakla itham ediyor ki doğrudur. Diğer taraftan Saray’daki sözcü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert McMaster ile görüşüyor ve iki ülkenin stratejik ortak olduğunu teyit ediyor. Hükümetin hangi tutumu doğru? Hükümetin korkusuz ve net bir duruş sergilemesi lazım. Hükümet bir taraftan ABD’ye kükrerken el altından başka konularda işbirliği yaptığı anda, tüm konuşulanların iç kamuoyuna dönük olduğu şeklinde algı oluşuyor diğer tarafta. Ayrıca Afrin operasyonu olurken hükümetin muhalefet milli bir çizgide değilmiş gibi gösterme arayışı dışarıya karşı elini zayıflatır.

Haberin Devamı

‘Mattis’in açıklaması ürkütücü’

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in yaptığı açıklamanın altını çizmek geriktiğini belirten Yılmaz “Ürkütücü bir açıklamadır. Diyor ki, ‘Afrin’deki PKK’nın Türk ordusuna karşı mücadelesini gerekçe gören Menbiç ve diğer yerlerdeki PKK unsurlarının bir kısmı Afrin’e kaydı’. Bu PKK’lılar gökten zembille inmeyeceklerine göre Menbiç’ten Esad kontrolünden geçip Afrin’e ulaştıklarını düşünürsek o zaman bunda ABD’nin bilgisi vardır, Esad’ın mutlaka bilgisi ve onayı vardır ve Rusya’nın rolü vardır. Mattis’in açıklaması bu üçgenin ifşasıdır. Bunu çok tehlikeli ve kabul edilemez buluyoruz” ifadesini kullandı.