Siyaset CHP Esad’ı savunmuyor

CHP Esad’ı savunmuyor

24.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brüksel’de yaşanan Suriye krizi sonrası CHP, AB Konseyi Başkanı Rompuy ile mutabakat sağladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Rompuy’a Suriye rejimine destek vermediklerini söyledi.

CHP Esad’ı savunmuyor

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Ankara’daki temaslarında ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmede Kılıçdaroğlu, “Suriye’de demokrasi ve barış istiyoruz, Esad’ı savunmuyoruz, Cenevre benzeri konferansı 1.5 yıl önce partimiz önerdi” derken Rompuy buna, “Görüşlerimiz örtüşüyor” cevabı verdi.
Ankara’daki AB Delegasyonu’nda Rompuy ile yaklaşık yarım saat süren görüşmeye Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen katıldı.

‘Görüşlerimiz örtüşüyor’
Görüşmede Suriye konusunda taraflar arasında mutabakat sağlandı. Kılıçdaroğlu’nun, “Suriye konusunda görüşlerimiz yanlış sunuluyor ve algılanıyor. Parti olarak biz Suriye’de demokrasi ve barıştan yanayız. Esad’ı savunmuyoruz. Cenevre Konferansı’na benzer bir konferans önerisini 1,5 yıl önce bizzat ben yaptım. Başbakan bu önerimizi reddetti” dedi.
Rompuy’un Kılıçdaroğlu’na “Suriye konusundaki görüşlerimiz tamamen örtüşüyor. Partiniz batıda yanlış algılanıyor. Bu yanlış algılamayı değiştirdiğiniz için size teşekkür ederim” diyerek, CHP’nin Suriye’deki tavrına tam destek verdiği öğrenildi. Rompuy’un, “Suriye’de askeri bir çözüm olamaz, ancak siyasi bir çözüm olabilir. Biz, demokratik, laik ve birleşik bir Suriye’den yanayız. Cenevre umut verici bir gelişme, umarım başarıya ulaşır” dediği kaydedildi.

‘Demokrasi dersi verdi’
Rompuy’a partisinin çözüm sürecine ilişkin tutumunu da aktaran Kılıçdaroğlu’nun “Süreci engellemiyoruz. Ancak, ciddi kaygılarımız var. Ne biz ne de halkımız yeterince bilgi sahibi; süreç başarısız olursa Türkiye’ye maliyeti çok yüksek olacak, çok daha büyük bedeller ödenecek.” dedeği belirtilid.
Rompuy ile Kılıçdaroğlu’nun görüşmesinden sonra Basın toplantısı düzenleyen CHP’li Loğoğlu, “AB Konseyi Başkanı’nın olumlu bir yaklaşımı ve bir demokrasi dersi verircesine bir takım Avrupalı parlamenterlerin aksine ana muhalefet lideriyle görüşmelerine başlaması, Türk demokrasisi bakımından iyiye bir işarettir” dedi. Loğoğlu, bir soru üzerine Kılıçdaroğlu il AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda arasında geçen Brüksel’de yaşanan krizin görüşmede gündeme gelmediğini belirtti.

Haberin Devamı

BDP AB’den destek istedi
BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak’ın AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile görüştü.
BDP’den dün yapılan yazılı açıklamada, AB Türkiye Türkiye Delegasyonu binasında gerçekleşen görüşmeye Kışanak’ın yanı sıra BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün de katıldığı belirtildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Görüşmede Kürt sorunu da gündeme geldi. BDP heyeti, sorunun barışçıl demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi konusunda parti olarak büyük bir çaba sarf ettiklerini belirterek, başlayan müzakere sürecinin başarıyla ilerletilmesi ve kalıcı bir barışın tesis edilmesinin önemini vurguladı. Heyetimiz, AB’den de bu konularda Türkiye’yi daha fazla cesaretlendirecek, teşvik edecek, deneyimlerini paylaşacak bir yaklaşım içerisinde olmasını beklediklerini ifade etti.”

RomPuy’a omuz verdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’u kabul etti. Erdoğan, konuğunu resmi törenle karşıladı. Başbakanlık Merkez Bina önündeki tören, milli marşların çalınmasıyla başladı. Rompuy, tören kıtasını “merhaba asker” sözleriyle selamladı. Erdoğan, Rompuy, protokol merdivenlerinde sendeleyince misafirini kolundan tutarak destek oldu. Törene, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile diğer ilgililer katıldı.