Siyaset CHP’li başkanlar sendika kuruyor

CHP’li başkanlar sendika kuruyor

01.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP, 31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte, belediye başkanlarının yönetiminde olacağı bir “sendika” kurulması için harekete geçti. Bu çerçevede, halihazırda belediye başkanlarının üyesi olduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM) sendika olarak yapılandırılmasına yönelik hazırlıklar başladı.

CHP’li başkanlar sendika kuruyor

Sendikanın isminin SODEM-SEN olarak belirlendiği ve bir “işveren sendikası” olarak hazırlandığı öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart’taki seçimin ardından 26 Nisan’da partisinin 11 büyükşehir belediye başkanıyla bir toplantı gerçekleştirmişti. Milliyet’in edindiği bilgilere göre CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda belediye başkanları için bir sendika kurulması konusu da gündeme geldi. Kılıçdaroğlu’nun CHP’li belediye başkanlarının ortak platformda bir araya geleceği ve iş birliği halinde çalışma yürüteceği bir sendikanın kurulması için kurmaylarına talimat verdiği öğrenildi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs’ta iptal edilmesinin ardından çalışmalar ertelendi. 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçiminin de tamamlanmasının ardından sendika kurma hazırlıkları yeniden başlatıldı. Çalışmanın Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un koordinasyonunda yürütüldüğü bildirildi.

Haberin Devamı

SODEM-SEN hazırlığı

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığını yürüttüğü ve yönetiminde CHP’li belediye başkanlarının yer aldığı Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin sendika şeklinde yapılandırılmasına karar verildi. Sendikanın isminin ise SODEM-SEN olmasının planlandığı, ancak bu konudaki çalışmaların devam ettiği bildirildi. Sendikanın “kamu işverenleri sendikası” olarak düzenleneceği, yönetim kurulunda CHP’li başkanların görev yapacağı ifade edildi.

Bilgi havuzu

Sendika kurulduktan sonra üye belediye başkanlıklarından her ay aidat toplanacak. Oluşturulacak kaynakla, belediye başkanlıkları için proje geliştirileceği, yerel yönetim hizmetleri için araştırma faaliyetlerinde bulunulacağı belirtildi. Aidat havuzunda biriktirilecek kaynağın, ihtiyacı olan belediyelere düşük bütçeli de olsa “destek” olarak aktarılabileceği ifade edildi. CHP kaynakları SODEM-SEN’in, belediye başkanlarının vatandaşa verdiği sözleri yerine getirmesine yardımcı olacağını ifade etti. Kaynaklar, “Tüm CHP’li belediyeler vatandaşa hizmet için iş birliği halinde olacak. 5 yıllık görev süresi içinde, tüm engellemelere rağmen elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sendika da bir bilgi ve proje havuzu olarak faaliyet yürütecek” bilgisini verdi.