Siyaset ‘CHP, rejim tartışmasına çevirmek istiyor’

‘CHP, rejim tartışmasına çevirmek istiyor’

12.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

‘CHP, rejim  tartışmasına çevirmek istiyor’

Çelik, şunları söyledi:

- SÖZ KONUSU OLMAZ: (Düşük profilli Başbakan açıklamaları) AK Parti Genel Başkanlığı da son derece stratejik bir makamdır, Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanlığı da son derece yüksek nitelik gerektiren bir makamdır, dolayısıyla düşük profil diye bir tartışma söz konusu olmaz.

- VAHİM İFADE: (Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları konusunda) Kılıçdaroğlu, içinde ‘kan’ geçen bir cümle kurdu. Sistem değişikliği konusunun içinde kan geçen bir cümleyle, yani ‘başkanlık sistemi gelecekse ancak kanla gelir’ gibisinden manaya gelebilecek bir cümleyle, hele hele anamuhalefet partisinin genel başkanının ağzından çıkması vahimdir. Klasik bir CHP politikasıyla, içerik tartışmasından kaçıyorlar. İçerik tartışmasına girmemek için Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasını deviriyorlar, arkasından da her zaman yaptıkları gibi sistem tartışmasını rejim tartışmasına çevirmek istiyorlar. Tipik kriz politikası.

- TEŞEKKÜR EDİYORUZ: (MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘Fiili destek gerekirse hukuki desteğe dönüşebilir’ açıklaması konusunda) Kongre sonrasında AK Parti’de kriz olursa, terörle mücadele konusunda bir zaafa düşerse biz, 40 milletvekilimizle terörle mücadele konusunda bir zaaf olmasın diye destek vermeye hazırız diyor. Terörle mücadele meselesi, Bahçeli’nin şimdiye kadar ifade ettiği, ayrıca Başbakanımızı bizzat ziyaret ederek verdiği desteğe her zaman teşekkür ediyoruz.

- TAM BAŞKANLIK SUNACAĞIZ: (Şeref Malkoç’un ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ ifadesi ve partili cumhurbaşkanlığı tartışmalarına ilişkin) Türkiye’nin demokrasisi, 5G’ye geçmiş ama yazılım ankesörlü telefon düzeyindedir. Reform anayasası istiyoruz, sistem teklifimiz de budur. Bunun adı ‘başkanlık sistemi’ olur, ‘cumhurbaşkanlığı sistemi’ olur, o çok önemli değil. Anayasa çalışmamızda da AK Parti’nin yetkili organlarının karar verdiği temel politika, başkanlık sistemi, tam başkanlık sistemi öneren bir anayasa teklifini götüreceğiz Meclis’e. Partili cumhurbaşkanlığı, yarı başkanlık, başkanlık, parlamenter sistem gibi sistemlerin tabu olarak görülmemesi gerekir.