Siyaset CHP, toplantıları yolda yapacak

CHP, toplantıları yolda yapacak

18.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, dünkü yürüyüşüne Kahramankazan’dan devam ederken; 20 Haziran’da parti grup toplantısını, 21 Haziran’da da olağan MYK toplantısını güzergâhına uygun bir noktada yapacak...

CHP, toplantıları yolda yapacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlattığı “Adalet Yürüyüşü”nün 3. gününde parti içi toplantılarının da yolda yapılması kararlaştırıldı. Kılıçdaroğlu yürüyüşün 3. gününde Kahramankazan ilçesinin girişinden, Kurtboğazı mevkiine kadar olan yaklaşık 16 kilometreyi üç ayrı bölümde tamamladı. Kılıçdaroğlu’na EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile eski İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de eşlik etti. Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ve oğlunun nişanlısı Mine Alşan da dünkü etaba katıldı. Yürüyüş güzergâhında İngilizce “adalet” anlamına gelen “justice” pankartı da taşındı.
Kılıçdaroğlu, yürüyüş başlarken “Adalet yürüyüşümüzün 3. günü. Yine büyük bir azim ve kararlılıkla adalet için yürüyeceğiz. Değişik kesimlerden özellikle iktidar kanadından eleştiriler geliyor, saygıyla karşılıyoruz. Yürüyüşümüz onları rahatsız ediyor, umarım duyarsız vicdanlar duyarlı hale gelir. Bir haber aldım, Ömer Faruk Kavurmacı’nın tekrar tutuklanması için bir kararın çıktığı söylendi. Bu kararı doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Yargıda çifte standart olmamalı. Asıl olan tutuksuz yargılamadır. Zaman zaman eleştirdik, yargının bu tür kararlarının doğru olmadığını, çifte standart yarattığını ve toplumu ayrıştırdığını ifade ettik. Ben kesin mahkumiyet kararı çıkmadığı sürece insanların tutuklanmalarını doğru bulmuyorum” dedi.
‘Temel öznemiz insan’
Kılıçdaroğlu, Kahramankazan tabelasının önünde yaptığı açıklamada da “15 Temmuz şehitlerinin olduğu topraklardayız, Kazan ilçemiz 15 Temmuz’dan sonra gösterdiği başarı dolayısıyla TBMM tarafından oybirliğiyle Kahramankazan olarak adlandırılmıştır. Bütün Kazanlılara 15 Temmuz darbe girişimi sırasında verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür ediyorum. Onlara şükran borçluyum. Bu yürüyüşümüz bir adalet yürüyüşüdür, şehitler için yürüyüştür, adaletsizliğe uğrayanlar için bir yürüyüştür. Bu yürüyüşün siyasi, etnik, inanç kimliği yoktur. Bu yürüyüşün temel öznesi insandır, insan adalet istiyor, hep birlikte adalet istiyoruz. Adalet, adalet ve adalet. Adaletten yana olan herkesi kucaklıyoruz ve herkesi bekliyoruz” dedi.
‘Türkiye adalet istiyor’
Kılıçdaroğlu, ilk molasının ardından gazetecilik meslek örgütlerinin katılımıyla oluşturulan G-9 Platformu üyeleriyle görüştü. Kılıçdaroğlu, bu görüşmede de “Sadece Berberoğlu için değil demokrasi, özgürlükler ve adalet için yürüyoruz. Tüm gazeteciler için görevine son verilen akademisyenler için, ölüm sınırına gelmiş arkadaşlar için, açlık grevi yapan ve sivil bir eylem yaptığı için gözaltına alınan sonra tutuklanan iki gazeteci için, herkes için yapıyoruz. Bu ülkede yaşayan 80 milyon insan adalet istiyor. Biz de bu adalet isteğini yerine getiriyoruz. Sesimizi hem Türkiye’ye hem de dünyaya duyurmak istiyoruz. 150’den fazla gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Haber yaptı diye insanlar tutuklanmaz. Medya iktidarı eleştirdi diye insanlar tutuklanmaz, hapse atılmaz. Gazeteci gazetecilik görevini yaptığı için gözaltına alınmaz, tutuklanmaz. Bütün bunların hepsini dile getireceğiz, bu bizim görevimiz. Bunu yapmak zorundayız. Hiç kimsenin itiraz etmeyeceği bir kavramdır adalet. Kimse itiraz edemez. Benim için de geçerli adalet, benim gibi düşünmeyen insanlar için de geçerli” ifadesini kullandı.

Sanatçılarla yürüdü

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun dün yaklaşık 16 kilometre süren 3. gün yürüyüşünün son bölümüne sanatçılar Melike Demirağ, Füsun Demirel ve Kürşat Candan eşlik etti. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin organizasyonuyla çağrılan sanatçılarla 5 kilometre yürüyen Kılıçdaroğlu’na, ilerleyen günlerde Niyazi Koyuncu, Ataol Behramoğlu ve Hayko Cepkin ve bazı sendikacılar da eşlik edecek.

‘Pabuç bırakmayız’

Tele 1 televizyonunda canlı yayına telefonla katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yargı sizi de davet ederse şaşırmayın” sözlerinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: “Tehdit ediyor. Biz o tehditlere pabuç bırakmayız. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı tehdit edebilir ve şantaj uygulayabilir. Biz o tehditlere pabuç bırakmayız. Biz inandığımız yoldan kararlılıkla yolumuza devam ederiz. Bu ülkeye adalet ya gelecek ya gelecek.”

‘Talimat veriyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Adalet Yürüyüşü”ne ilişkin açıklamalarına şöyle yanıt verdi: “Belli ki her geçen gün AKP Genel Başkanı’nın telaşı, korkusu, kaygısı daha fazla artıyor. Biz adalet ararken AKP Genel Başkanı Türkiye’yi bir yeni adaletsizliğin eşiğine taşıma kararlılığında. Erdoğan açıklamanın hiçbir yerinde ‘Türkiye’de adalet var’ diyemiyor. Adliyeden, yargıdan, Meclis’ten, hukuktan adaleti çıkardılar. AKP Genel Başkanı, aslında savcılara Kılıçdaroğlu’nu ‘gözaltına alın’ talimatı veriyor. Ayaklarımıza kara sular inse dahi ülkenin kara günlere teslim edilmemesi için yürümeye devam edeceğiz. Bu ülkede mazlumların sesi olan cesaretli bir sese ihtiyaç var. İşte Kılıçdaroğlu o cesaretli sesin ta kendisidir.”

İkili görüşmeler karavanda
Kılıçdaroğlu’nun parti içi toplantılarının da yolda yapılması kararlaştırıldı. TBMM tatile girmezse 20 Haziran’da grup toplantısı ile 21 Haziran’da yapılacak olağan MYK toplantısı, Kılıçdaroğlu’nun güzergâhına uygun bir noktada yapılacak. Olağan PM toplantısı ile il başkanları, ilçe başkanları ve belediye başkanlarıyla birlikte gerçekleştirdiği toplantıları da güzergâh üzerinde gerçekleştirecek. Kılıçdaroğlu, ikili görüşmelerini de karavanda yapacak.

Başbakan’a Gülmen ve Özakça mektubu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, açlık grevi yapan eğitimciler Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in durumuna ilişkin olarak Başbakan Binali Yıldırım’a bir mektup gönderdiği öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde Özakça’nın ailesiyle TBMM’deki makamında görüşen Kılıçdaroğlu’nun annenin konuyla ilgilenilmesi talebini dinledikten sonra konuyu en başından beri takip ettiğini ifade ettiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun konuyu Yıldırım ile yüz yüze görüştüğünü, ancak sonuç alamadığını belirttiği, bunun üzerine Yıldırım’a geçtiğimiz günlerde konunun aciliyetine binaen bir mektup gönderdiğini, yanıt beklediğini aktardığı öğrenildi. l MERİÇ TAFOLAR Ankara

Şehit babaları için yürüyüş
Kahramankazan ilçesi sınırlarında bulunan kamp alanında günü tamamlayan CHP’liler, 2 dakikalık “duran adam” eylemi yaptı. Eylemin ardından şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bugünkü etabı şehit babaları için yürüyeceklerini duyurdu.

‘Adımlarım demokrasi için’

Kılıçdaroğlu, dün Twitter’dan “Gücünün yettiğine olan değil, bizden sizden diye ayrılan değil, herkes için adalet istiyoruz. Çünkü adalet bizim, hepimizin. Adım adım, karış karış, santim santim de olsa, adaleti bu topraklara yeniden getireceğiz. Bu yoldan dönmek yok. Adımlarımı umuda, demokrasiye ve hüzen yarınlara atıyorum. Atığım her adım ülkemizde adalete hasret kalmış, adalet bekleyen herkes içindir” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da Maçka Demokrasi Parkı’nda da Adalet Nöbeti tutan vatandaşlar dün akşam saatlerinde bastıran yağmura rağmen nöbeti bırakmadı. Vatandaşlar, iftarlarını da yağmur altında yaptı.