Siyaset CHP ve İYİ Parti’nin tüm itirazlarına ret

CHP ve İYİ Parti’nin tüm itirazlarına ret

14.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

YSK, İstanbul’un tüm ilçelerindeki seçimler, 24 Haziran seçimleri ve Mustafakemalpaşa ilçe belediye başkanlığı seçiminin iptal edilmesi yönündeki CHP ve İYİ Parti başvurularını reddetti

CHP ve İYİ Parti’nin tüm itirazlarına ret

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP ve İYİ Parti’nin, 31 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilen seçimlerin tümünün, 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliği genel seçimleri ile Mustafakemalpaşa ilçe belediye başkanlığı seçiminin iptal edilmesi yönündeki başvurularını oy birliğiyle reddetti. CHP, 8 Mayıs’ta sandık kurullarının oluşumunun tam kanunsuzluk hali oluşturduğu gerekçesiyle İstanbul seçiminin tümünün, 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mazbatasının iptalini YSK’ya sunduğu tek dilekçeyle istemişti.

Haberin Devamı

‘Hukuka saygılı olun’

İYİ Parti, CHP ile aynı gün kurula müracaat ederek, İstanbul seçiminin tümünün iptali yönündeki başvurusunu tam kanunsuzluk gerekçesiyle yapmıştı. CHP ve İYİ Parti, kurula sunduğu itiraz dilekçelerinde, kurulun 6 Mayıs’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali için verdiği karara atıf yapmıştı. CHP’nin itirazında, “Kamu görevlisi olmayan kişilerin görev yapmış olması tek başına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini şaibeli kılıyorsa, verdiğiniz kararın doğru olduğuna inanıyorsanız ve ‘hukuka saygılı olun’ diyorsanız, 24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimleri de iptal etmek durumundasınız” denilmişti.

İYİ Parti ise “Sandık kurullarının teşkiline ilişkin yapılan itirazın sayın kurul tarafından kabul edilmesi sonucunda aynı sandık kurullarının diğer seçim türlerinde de görev alması nedeniyle İstanbulda gerçekleştirilen tüm seçimleri ilgilendirdiği sayın kurulun malumudur” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, dün YSK’ya gelerek, İstanbul kararını örnek gösterek 24 Haziran 2018 seçimleri ile 31 Mart’ta Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yapılan ilçe belediye başkanlığı seçimlerinin de iptalini istedi. YSK, Sadi Güven başkanlığında saat 14.00’te toplandı. Toplantıda CHP ve İYİ Parti’nin 31 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilen yerel seçimin, 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin ve Mustafakemalpaşa ilçe belediye başkanlığı seçimlerinin iptaline ilişkin itirazları gündeme alındı. CHP ve İYİ Parti’nin başvurularını görüşen kurul, yapılan itirazları reddetti. Karar oy birliğiyle alındı.

Meclis üyeleri istifa etti seçim tekrarlanacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Demirci beldesinde seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Demirci Beldesinde 31 Mart seçimlerini BBP adayı Ramazan Bozlak kazanmıştı. Ancak YSK itiraz üzerine Bozlak’ın mazbatasını iptaline karar verdi. Karar sonrası yeni başkan belediye meclisi üyeleri arasından seçilecekti. Ancak tüm belediye meclisi asıl ve yedekleri istifa kararı aldı. Karar sonrası YSK, 2972 sayılı Mahalli İdareler Kanunu’nun 29. Maddesine göre, Demirci beldesinde yeni seçim yapılması karar aldı.