Siyaset CHP'den 'Anayasa Masası' açıklaması

CHP'den 'Anayasa Masası' açıklaması

29.02.2016 - 12:15 | Son Güncellenme:

CHP Grup Başkanvekili Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o sözlerine karşılık verdi

CHPden Anayasa Masası açıklaması

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesinin (AYM) kararıyla ilgili açıklamaları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağını belirterek, "Türk milletini tanımayan bir Cumhurbaşkanını Türk milleti de tanımaz. Milleti tanımayan bir Cumhurbaşkanı gayrimeşrudur, meşruiyetini kaybetmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Tanal, düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Afrika ziyareti öncesindeki açıklamalarına işaret ederek, Erdoğan'ın Anayasanın uygulanmasını istemediğini, Anayasanın kendisine verdiği "devlet organları arasında düzeni ve uyumu sağlamak" görevini kaosa dönüştürdüğünü savundu. Tanal, Erdoğan'ın açıklamalarının üstlendiği misyon anlamında doğru olmadığını ve toplumda nefret, ötekileştirme, ayrımcılığı ve kaosu getirdiğini ileri sürdü.

Mahkeme kararlarının kutsal olmadığını, yasal prosedür içinde eleştirilebileceğini ve tartışılabileceğini belirten Tanal, "mahkeme kararına uymuyorum, tanımıyorum, kabul etmiyorum" demenin talihsiz ve akla gelebilecek durum olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Tanal; PKK, DAEŞ, mafya ve şeriat özlemi içindekilerin de "mahkeme kararını tanımıyorum ve uymuyorum" dediğini, bu düşüncenin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

"Cumhurbaşkanı meşruluğunu korumak istiyorsa derhal halktan, milletten, yargıdan özür dilemeli. AYM, Türk milleti adına karar vermiştir. 'AYM'yi tanımıyorum' demek, halkı tanımıyorum demektir" diyen Tanal, mahkemelerin, gücünü, etkisini, dayanağını Anayasadan aldığını, Anayasa'nın 138. maddesi uyarınca, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu bildirdi.

Tanal, Cumhurbaşkanlarının Anayasa'nın 103. maddesi uyarınca yemin ettiğini hatırlatarak, "Bu yemini niçin etti? Bu yemin, bu kadar ayaklar altına alınacak bir metin midir? TCK'nın 288. maddesi adil yargılamayı etkileme suçunu düzenliyor. Burada gazetecilerle ilgili devam eden dava var. Bu açıklama adeta mahkemeye nasıl bir işlem yapılması gerektiği hususunda tavsiye ve telkinde bulunmaktır. Bu tavsiye ve telkinde bulunmak TCK'nın 288. maddesi uyarınca suç teşkil etmektedir. Bununla ilgili bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında suç duyurusunda bulunacağım" diye konuştu.

Herkesin bağımsız yargıya ekmek, hava ve su kadar ihtiyacı olduğunu belirten Tanal, şöyle devam etti:

"2008 yılında AKP'nin kapatılması reddedildiğinde aynı AYM'yi yerlere göklere sığdıramıyorlardı. Sizin işinize gelince 'evet', işinize gelmeyince 'kararı tanımıyorum' demek abesle iştigaldir. Bağımsız ve tarafsız mahkemeler, kimsesizlerin kimsesidir. Bağımsız ve tarafsız mahkemelere karşı olmak, sürekli baskıya taraftar olmak, otoriter rejimi istemek anlamına gelir. Bu açıklamalar, öyle geçiştirilecek açıklamalar değil."

Haberin Devamı

Tanal, Cumhurbaşkanı'nın açıklamasıyla Adalet Bakanı ve Cumhuriyet başsavcılarına da seslendiğini ileri sürerek, "Eğer siz burada karara karşı işlem yapmazsanız, siz de benim gözümden çıkmış sayılırsınız" dediğini savundu.

CMK 309 ve 310. maddeleri uyarınca Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kararlara itiraz edebileceğine işaret eden Tanal, "Bu yolu deneme, hukuku zorlama, kaos yaratma açısından bu işareti de vermiş durumda. Sayın Erdoğan, aslında AYM'yi sevmiyor, alışveriş merkezlerini seviyor. Her şeyi kendi tekeline almak istiyor. Türk milletini tanımayan bir Cumhurbaşkanını Türk milleti de tanımaz. Milleti tanımayan bir Cumhurbaşkanı gayrimeşrudur, meşruiyetini kaybetmiştir" diye konuştu.