Siyaset CHP'den Şanlıurfa atağı

CHP'den Şanlıurfa atağı

05.04.2015 - 10:12 | Son Güncellenme:

CHP, Güneydoğu illerinde bu kez farklı bir taktik izliyor. Oy oranının yüzde 1'in bile altında düştüğü illerde DYP'nin eski etkili isimlerine yöneldi. Son 31 yılda sadece 4 vekil çıkarabildiği Şanlıurfa'da gösterdiği iki aday, yerel seçimde partinin toplam oyunun 10 katı oy aldı.

CHPden Şanlıurfa atağı

Son seçimlerde Doğu ve Güneydoğu'daki pek çok ilde oy oranı yüzde 1'i bile zor bulan CHP önümüzdeki seçim için farklı bir taktik izliyor. Aday belirlerken eski DYP'lilere yönelen CHP, özellikle son 31 yılda sadece 4 vekil çıkarabildiği Şanlıurfa'da bu kez oldukça iddialı.

Şanlıurfa, seçimin belki de en çekişmeli illerinden biri olacak. 12 milletvekili kontenjanı ile yüksek bir vekil sayısına sahip ilde son seçimlerin tamamında yarış AK Parti ve BDP (bağımsız adaylar) arasında geçti. 2011'de AK Parti 10, BDP ise 2 vekillik kazandı. Şimdi bu yarışa CHP de katılma niyetinde. Peki gerçekten bunu başarabilir mi?

Haberin Devamı

31 YILDA SADECE 4 VEKİL ÇIKARABİLDİ

Önce CHP'nin 1980 sonrasındaki Şanlıurfa karnesini hatırlayalım...

Sosyal demokrat partiler 1980 öncesinde yapılan hemen tüm seçimlerde Şanlırufa'dan en az 3 vekil çıkardı. 1980'den sonra ise 1983'teki seçimlerde Halkçı Parti sadece Vecihi Ataklı'yı Meclis'e gönderebildi.

2002 seçimlerinde ise DEHAP'ın bağımsız adaylarla değil parti olarak seçime girmesi ve DYP ile birlikte barajı aşamaması sayesinde 11 milletvekilinin 3'ünü CHP kazandı. 42 bin 946 oy ve yüzde 9,9 oy oranı ile CHP bu seçimde DYP'den sonra üçüncü parti oldu.

2007 seçimlerinde ise CHP ilde 21 151 oy alabildi ve yüzde 5 oranında kaldı. 2011 seçimlerindeki oy sayısı ise 21 bin 777 ve oranı da yüzde 3,2 düzeyindeydi. CHP tüm bu seçimlerde Demokrat Parti'nin dahi gerisinde kaldı.

YEREL SEÇİMDE DİBE VURDU

Haberin Devamı

En son seçim ise CHP'nin bu ilde iyiden iyiye eridiğini gösterdi. 2014 yerel seçimlerinde CHP'nin büyükşehir belediye başkan adayı Hale Soran, sadece 6 bin 591 oy alabildi ve CHP'nin kentteki oy yüzdesi 0,82 ile adeta dibe vurdu.

Bu tablo CHP'yi önümüzdeki seçimde farklı bir yola itmiş görünüyor. Kentte AK Parti ve HDP'nin dışında en güçlü taban Saadet Partisi ve DYP geleneğinin devam olarak Demokrat Parti'nin. Bu iki parti özellikle bazı ilçelerde iktidar partisi ile yarış içinde. İşte CHP şimdi bu iki partinin tabanına yakın iki ismi vekil aday adayı olarak gösterdi.

İKİ İSMİN OYU CHP'NİN OYUNUN 10 KATI

Bu isimlerden birisi Siverek'te oldukça etkili olan Bucak aşiretinden Ali Murat Bucak. 2007- 2014 arasında Demokrat Parti'den Siverek Belediye Başkanı olan Bucak, 2014 Mart ayındaki yerel seçimlere yine Demokrat Parti'den girmiş ve seçilememişti. Ancak bu sonuç dahi ilçede sürpriz olarak karşılanmıştı. Ali Murat Bucak 29 bin 505 oy alırken AK Parti adayına küçük bir farkla kaybetti. Ali Murat Bucak'ın oy oranı yüzde 29.5'ti.

CHP'nin bir diğer aday adayı ise Hasan Oğul. Büyükşehir Yasası ile ilin en büyük mahallesiyken ilçeye dönüşen Eyyubiye'nin etkili isimlerinden olan Hasan Oğul, 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'den Eyyübiye belediye başkan adayı olmak istedi ancak parti bu talebini reddetti. Oğul da seçime Saadet Partisi'nden girdi. Ve 32 bin 218 oy ile yüzde 22,8 oranı yakaladı. Oğul da seçimi kaybetmesine karşın tıpkı Bucak gibi dikkat çekici bir sonuç aldı.

Siverek'te aynı dönemde CHP'nin adayı olan İbrahim Halil Yarış 237 oy alırken, Eyyübiye adayı Ömer Şeyhanlı'nın aldığı oy sayısı ise 599'du.

Yani CHP'nin Şanlırufa'dan aday gösterdiği iki yeni isim, geçen seçimlerde sadece CHP'nin o ilçelerdeki başkan adaylarının değil, CHP'nin parti olarak kentte aldığı toplam oyun da üzerinde oy aldılar.

İKİ VEKİLE GARANTİ GÖZÜYLE BAKILIYOR

Haberin Devamı

2011 seçimleri dikkate alındığında ve bu iki adayın yerel seçimde gösterdikleri performansa yaklaşmaları durumunda CHP'nin 100 bine yakın bir oy potansiyeline sahip olabileceği konuşuluyor.

Bu durumda HDP barajı geçemez ise CHP'nin en az iki vekil çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hasan Oğul, bu sayının üçe çıkabileceğini de söylüyor.

HDP barajı geçtiği taktirde ise CHP'nin yine de en az bir vekil şansı matematiksel olarak var. Bu sayı AK Parti'nin oy kaybına göre ikiye de çıkabilir.

Dolayısıyla CHP tam 13 yıl sonra Şanlıurfa'dan milletvekili çıkarma şansına bir hayli yakın.

Haberin Devamı

Kaynak: Radikal