Siyaset Cindoruk: Hello Bush'la dış politika yürütülmez

Cindoruk: Hello Bush'la dış politika yürütülmez

25.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cindoruk: Hello Bush'la dış politika yürütülmez

Cindoruk: Hello Bushla dış politika yürütülmez

DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Mesut Yılmaz'ın dış politika yaklaşımını eleştirerek, "Başbakanların kendisine yakın kültürdeki ülkelerden destek aramasıyla dış politika yürütülemez. Hello Bush, Hello Hans düzeniyle dış politikanın yürümeyeceğini kafalarımıza nakşetmeliyiz" dedi.
Cindoruk, dünkü grup toplantısında Lüksemburg kararları sonunda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday üye ülkeler arasında yer almamasıyla "tam anlamıyla gümbürtü koptuğunu" belirterek "Bu sonuç bizi sarsmalı ve kendimize getirmelidir. AB'ye girme isteğimiz bir yazılı kağıda imza atmak değildir. Bir kişinin vaçgeçebileceği bir hareket değildir" diye konuştu.
Cindoruk, Yılmaz'ın Avrupa ile siyasi ilişkilerin kesileceğine ilişkin açıklamasına da tepki göstererek şunları söyledi:
"Türkiye, AB'yle ilişkilerini sadece ekonomiyle sınırlayamaz. Önemli olan demokrasi işbirliğidir. Olimpiyatlara da başvurduk ama reddedilince pişmanlık duymadık. Olimpiyatlara başvurusunu nasıl geri almadıysak, Türkiye demokrasi eksikliklerini tamamlayarak, ekonomisini düzelterek AB'ye girme iradesini sürdürmelidir."
Edirne'de bir otobüste altı kişinin öldürülmesi olayına da değinen Cindoruk, "Bir kazayla otobüsün taranması devletin bir zaafiyeti midir? Devlet fikriyle çete fikri birlikte yaşayamaz. Devleti işletmek zorundayız" dedi.
İnsan haklarının bütün vatandaşlara uygulanması gerektiğini vurgulayan Cindoruk şöyle devam etti:
"Türkiye, Doğu ve Güneydoğu'ya mutlaka sivilleşmeyi, demokratik kurumları taşımayı görev bilmeli ve bunu gerçekleştirmelidir. Bütün eğilimlerin temsil edildiği bir Meclis istiyoruz. Biz DTP'liler Allah'tan korkuyoruz ama demokrasiden korkmuyoruz. Türkiye, 1998'i hukuk yılı yapmalıdır."