Siyaset Cindoruk: Yargılanan 28 Şubat kararları

Cindoruk: Yargılanan 28 Şubat kararları

27.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cindoruk: Yargılanan 28 Şubat kararları

Cindoruk: Yargılanan 28 Şubat kararları

DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, RP'nin kapatılmasına karşı olduğunu belirtirken, "Anayasa Mahkemesi, vereceği kararla MGK'nın 28 Şubat kararlarının haklı olup olmadığını ortaya koyacaktır. Anayasa Mahkemesi bir açıdan 28 Şubat kararlarını da yargılıyor" dedi.
Cindoruk, Milliyet'e yaptığı açıklamada, 28 Şubat'ta MGK'nın tespit ettiği konuların Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş tarafından yargıya getirildiğini anımsatarak yargının vereceği kararla 28 Şubat kararlarının haklılığı veya haksızlığı konusunda tarihi bir doküman ortaya konulacağını dile getirdi.
Refahyol hükümetinin icraatlarının sebep olduğu 28 Şubat MGK kararlarıyla Türkiye'nin bir muhtırayla karşılaştığını belirten Cindoruk şunları söyledi:
"MGK hükümete ve partilere bir muhtıra verdi. Bu muhtırayla yeni hükümetin kurulduğu zamana kadar geçen süre ara rejimdir. Bu kararların doğru olup, olmadığını tartışmıyorum, bunu onaylayıp, onaylamadığım önemli değil. Ama bunun bir muhtıra olduğu doğruydu. Bu kararları onaylayan o zamanki hükümettir, çünkü kararlara imza atan onlardır, biz değiliz. 1982 Anayasası'nı değiştirmeyen siyasetçiler, bunun sonuçlarına katlanacaklardır."
Cindoruk, MGK'nın Anayasal olmasına rağmen demokratik bir yapı teşkil etmediğine işaret ederek, MGK'nın sınırlarının kısıtlanarak, görev ve yetkilerinin Cumhurbaşkanı'na devredilmesinin gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı'nın yetkili olduğu takdirde, gerektiği olağanüstü durumlarda ara rejim krizine gerek kalmadan hükümeti feshedebileceğini ifade eden Cindoruk, Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi bunalımlı bir dönemden yetkileriyle değil, karizmasını kullanarak kurtardığını kaydetti.
Cindoruk, Türkiye'nin, "ara rejim" gibi sıkıntıları bir daha yaşamaması için devlet yönetiminde yeniden yapılanmanın gerekliliğine işaret ederek, yarı başkanlık sistemine geçilmesinin yeniden yapılanmanın en önemli unsuru olduğunu söyledi.