Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon iş insanlarına seslendi: Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon iş insanlarına seslendi: Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi

02.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin güçlü pazarı, stratejik konumuyla eşsiz fırsatlara sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, Japon iş insanlarına “Türkiye’ye yatırım yapıp da memnun kalmayan yok” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon iş insanlarına seslendi: Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’nın başkenti Tokyo’da Japon iş insanlarına “Ülkemize yatırım yapıp da memnun kalmayan, sıkıntı ve sorunlarına çözüm bulunmayan hiçbir girişimci yoktur” diye seslendi. Erdoğan, Japonya İş Federasyonu’nun düzenlediği toplantıda özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

CİDDİ ADIMLAR ATALIM: Japonya’nın Çin’e doğrudan yatırımları yaklaşık 73 milyar dolar, dünya genelinde ise 965 milyar dolar ve Türkiye’ye olan yatırımına baktığımız zaman da yaklaşık 3 milyar dolar. Biz bunu tekrar masaya yatırıp coşkuyla daha ciddi adımları atmak suretiyle ikili ilişkilerimizi iyi bir konuma taşıyalım.

EŞSİZ FIRSATLAR: Türkiye, güçlü pazarı, nitelikli iş gücü, stratejik coğrafi konumu, gelişmiş ulaşım, haberleşme ve enerji ağıyla Japon yatırımcılar için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Bugün Asya’yı Avrupa’ya bağlayan devasa köprülerin, tünellerin inşasında Türk ve Japon girişimlerinin imzası bulunuyor. Gümrük vergilerinin karşılıklı kaldırılmasını yararlı olarak görüyoruz. 2018’de Japonya’ya ihracatımız yaklaşık 480 milyon dolarda kalırken ithalatımız 4 milyar doları aştı. Japon ürünlerinin piyasamızda olmasından memnunuz ancak bizim nispeten güçlü olduğumuz tarım ürünlerinde Japon piyasasına girişte tarife ve tarife dışı engellerle karşılaşıyoruz. Mitsubishi Elektrik firmasını Türkiye’yi üretim üssü (Manisa’daki klima fabrikası) seçmesinden dolayı tebrik ederim. Türkiye’yi değerlendirirken yalnızca genç nüfuslu iyi bir pazar olarak değil aynı zamanda geniş bir coğrafyaya doğrudan girişi bulunan üretim üssü olarak görmenizi isterim.

Haberin Devamı

ÇEKİNCELER DUYUYORUZ: Ülkemizde geçmiş yıllarda meydana gelen bazı olayların ve özellikle Batı medyasındaki maksatlı haberlerin de etkisiyle Japon dostlarımızın ülkemize gelme noktasında hâlâ çekinceleri olduğunu da duyuyoruz. Türkiye bırakınız bölgeyi dünyadaki en güvenli ülkelerden biridir. Ülkemize yatırım yapıp da memnun kalmayan, sıkıntı ve sorunlarına çözüm bulunmayan hiçbir girişimci yoktur.

MADENLER İÇİN ÇAĞRI: Ülkemizdeki enerji projelerinde daha fazla Japon yatırımcı görmek istiyoruz. Enerji ile ilişkili diğer bir alan da madencilik sektörü... Türkiye dünya bor rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasına sahip ve mermer üretiminde dünya lideri geniş linyit yatakları olan bir ülke. Mineral çeşitliliği bakımından 70’ten fazla madene ev sahipliği yapıyoruz. Madencilik sektörümüzde daha fazla Japon yatırımcıyı görmek isteriz.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon iş insanlarına seslendi: Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi

İmparator Naruhito ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon İmparatoru Naruhito ile İmparatorluk Sarayı’nda bir araya geldi.

Tokyo’daki temasları kapsamında Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Oşima Tadamori’yi de kabul eden Erdoğan, daha sonra Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Misafirperverlikleri için Abe’ye teşekkür eden Erdoğan, Osaka’da G20 Liderler Zirvesi’ne başarılı ev sahiplikleri için tebriklerini iletti.

Erdoğan, Liberal Demokrat Parti Genel Sekreteri ve Japonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostlu Grubu Başkanı Toşihiro Nikai’nin onuruna verdiği öğle yemeğine de katıldı. Sadece siyasi ve ekonomik alanda değil kültürel ve bilimsel alanda da iki ülke arasında çok ciddi bir potansiyel olduğuna inandığını vurgulayan Erdoğan, “Malum Japonya ile aramızdaki en kritik projelerden biri İstanbul’da kurulması planlanan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesidir. Bu üniversitenin kısa zamanda faaliyete geçmesi için çaba gösteriyoruz. Yer tahsisi bütün bunlar yapılmış vaziyette” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japon iş insanlarına seslendi: Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi

Özalan’ın eski takımına ziyaret

Erdoğan, Japonya’da eski milli futbolcu ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan’ın bir dönem Japonya’da futbol oynadığı Urawa Red Diamonds Futbol Kulübü’nün İkinci Başkanı Shuzo Nakamura ve İdari Menajer Daisuke Kitano ile bir araya geldi. Nakamura, Erdoğan’a kulübün 53 numaralı formasını hediye etti.