Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ofis sistemi kurulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ofis sistemi kurulacak

29.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine ve Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışacak yeni bir sistem kurulacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ofis sistemi kurulacak

Habertürk ve Show TV ortak yayınında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

SİYASET CESARET İŞİ: Mitinglerimiz gayet güzel geçiyor. Fırsat buldukça fakir evlerine gidiyoruz. Toplu iftarlar yapıyoruz. Ekonomi tahsili gördüm, ekonomi cesaret ister derdi hocalarımız. Siyaset tam bir cesaret işidir. Yapamayan bu işe hiç girmesin. Belli bir bedeli ödemeyi göze alacaksın.

KENDİ TERCİHLERİ: (Bakanların bazılarının listede olmaması) Arkadaşlarımızın kendi tercihleri. Farklı bazı düşünceler içerisinde olmuş olabilirler. ‘Sizler aday olmayın’ diye danışıklı dövüş söz konusu değil.

BAKANLIK PARLAMENTOYA GÖRE: Parlamento sayısı birçok şeyi belirleyecek. Parlamentodan kabineye alınacak arkadaşlar sebebiyle o sayı azalıyor. Parlamentodan istifade ederek kabineye bakan alırsanız kaybediyorsunuz. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Duruma göre parlamentoda. Kafamdaki düşünce; parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü Meclis diyorsak güçlü hükümet diyorsak bizim bir defa güçlü hükümeti güçlü meclis ile oluşturacaksınız sayı çok önemli halkıma ricada bulunuyorum. Güçlü bir cumhurbaşkanı istiyorsanız güçlü meclise de ihtiyacımız var. Her şeyi KHK ile çözemezsiniz güçlü parlamento gerek. (Parlamento sayısına göre mi bakan olacaklar’ denilmesi üzerine) Olabilir, evet parlamento durumuna göre.

Haberin Devamı

EN AZ 300 VEKİL: (Asgari sayı nedir?) 300’ün üzerinde bıçak sırtı değil. 300 üzerinde bir sayı yakalanması lazım. Cumhur ittifakının da getirisi var. Bugüne kadarki ittifakı aynı kararlılıkla bundan sonra da yürüyecektir.

BAŞKAN YARDIMCISI SAYISI 1 YA DA 2 OLUR: (Kabine’de yer alacak isimler) Dersimizi iyi çalışıyoruz. Kaç kişiden oluşacak kabine olacak. Kabine dışında ne olacak. Malum yardımcı bakanlar olacak. Yardımcı bakanlar dışında ofis sistemini de oluşturacağız. Bu ofis sistemi ile de farklı birimleri bu ofis sistemi içinde aktive edeceğiz. Görünmeyen ama direkt cumhurbaşkanı ile ilintili birimler olacak. Detaylarını son düze çıktığımızda açıklayacağız. Başkan yardımcısı sayısı 1 olur 2 olur daha fazla olur.

GENELKURMAY VE MİT İÇERİĞİNİ DOLDURUYORUZ: (Genelkurmay ve MİT başkanları bakan olacağı iddiası) Böyle bir düşünce söz konusu değil. Dünyada özellikle başkanlık sistemi uygulandığı yerde genelkurmay başkanları, istihbarat teşkilatları önem ifade ederler bu birimler önemlerini koruyacaklar. Hangi sorumlulukları üstenerek onu koruyacakları, onların, yapılan çalışmalarla içeriğini de dolduruyoruz. Mesele YAŞ nasıl olacak farklı mı olacak. İçeriğinde kimler olacak, olmayacak, bunlar üzerinde yapılan çalışmalarla başkanlık sisteminde adımları atacağız.

Haberin Devamı

AYNI BÜTÜN AMA RENKLİ: (Bakanlık sayısı) Kesinlikle 20’nin altında olacağı malum. 25’e falan Başbakanlığım döneminde düşürmüştük. Devletin işlevini hükümetin işlevini ağırlaştırıyor. Başkanlık sisteminde, bakanlar birbirinin altında olacak. 13, 15, 17 olur Bakanlar kümesi; bakan yardımcıları olacak ofisler olacak. Aynı bütün ama renkli. Bir kısmı başkanla ilişkili olacak. Cumhurbaşkanı istediği anda bunları vereceği işle aktif hale getirebilecek.

HER AN HER ŞEY OLABİLİR: Dünyada en kıdemli liderlerden birisi benim. Putin kıdem noktasında, bunun dışında pek yok diyebilirim. Tanıştıklarımın hepsi bürokratik oligarşiden yakınmıştır. Bazı ülkeler de çökertmişlerdir. Çökertenler de büyümeyi hızlandırmıştır. Yargıda da sıkıntılar yaşandı. Yargıdaki sıkıntı yürütmeyi de bloke etti. (FETÖ ile mücadelede yeni adımlar olabilir mi?) Her an her şey olabilir.

Haberin Devamı

DEĞERİ BU: (TV’de İnce’nin Kılıçdaroğlu’nu eleştiren sözleri gösterildi) Genel başkanını yerin dibine sokuyor. Şimdi cumhurbaşkanı adayı oldu mu, oldu. Takdim ederken; ‘Muharrem İnce gel’ bu senin cumhurbaşkanı adayın ya; sanki yoldan geçeni çağırıyor. Kılıçdaroğlu’nun şahsındaki değeri bu. Milletin şahsında da değerli ne olacağını milletim gösterecek.

CEPLERİNDEN ÇIKARIR: İnce, ‘otomobilde yatırımı anlamam, 20 yıl geriden geliyor’ diyor. 30 milyar dolarlık ihracat var, olayın teknolojisi diyorsa 5 babayiğit çalışıyor, Sayın İnce gibilerini ceplerinden defalarca çıkarırlar. Onlar öyle kolay kolay her yere adım atmazlar. ‘Made in Turkey’ olarak bu ürünleri pazarlayacaklar. Savunma sanayine girmeyecek miydik, Sayın İnce. Hala bir yerden tank İHA mı gelsin bekleyecektik? Kendimiz üretir hale geldik.

Haberin Devamı

ÇOK DA ÖNEMSEMİYORUM: (Avrupa ile gergin ilişkiler) Şu an itibariyle Avrupa bazı ülkeler dışında akıl tutulması geçiriyor. Hele hele Almanya; terör örgütlerine kapılarını açıyor. Bizim STK’lara izin dahi vermiyorlar. Dışişleri Bakanı, Almanya’da Merkel ile bunları görüşecek. Ben çok da önemsemiyorum şimdi izin vermemelerini; biz Bosna’da Avrupa’ya mesajı verdik.

HALA İNANIYORUZ: Trump ile farklı süreci işleteceğimize inandık, hala da inanıyoruz. Ancak Suriye yaklaşımları hiç iyi bulmadım. 24 Haziran’dan sonra toparlayabilir.

ZATEN ÜCRETSİZ

(CHP’nin beyannamesi) Bunların hepsi yalan. ‘Eğitim ücretsiz olacak’ diyor. Şu anda ücretli mi? Harç març kalktı. Kitaplar ücretsiz. Güya öğretmen ama eğitimden bihaber. Ak Parti eğitimde neler yapmış bir araştır. Ne kadar burs veriyor, ne kadar derslik yapmış. Zaten ücretsiz. Şu kadar öğretmen alacağız diyor, bir bak be ne kadar öğretmen aldık. Aziz Sancar ABD’ye döneceği sırada kendisi ile görüştüm. Akademi yaklaşımı olanlara; ‘çalışın akademisyen olun siyasete bulaşmayın pek’ demiş. ‘Doğru söyledin’ dedim.

'DÜRÜSTLÜKLE ALAKASI YOK'

(Muharrem İnce’nin Erdoğan’ın Fetullah Gülen ile parti kurmadan görüştü iddiası) Açık ve net konuşuyorum. Genel başkanının dürüstlüğü ortada, yakından uzaktan alakası yok. Muharrem İnce’nin genel başkanına yönelik ifadeleri var; bir kere girdin, iki kere girdin olmadı vesaire sözleri var. Pensilvanya’dan parti kurmak için izin alacak kadar düşük bir siyasetçi değilim. Gülen’i belediye başkanlığı döneminde tanıdım. Yüz yüze 2 veya 3 kere görüştüm. Parti kurmak için dava arkadaşlarım var benim. Onlarla görüştük adımımızı attık. Niçin Pensilvanya’dan izin alacağım ki ispat etmezse namerttir. Bu tür şeylerde konuştum mu ağır konuşurum. Kiminle gittim bunu ispat etmesi lazım. Açıklamazsa namerttir. Veyahut çekilip gitsin. Kesinlikle söz konusu değildir. Tayyip Erdoğan bir şeyi bir kere söyler. Sahnede savurmak kabadayılık işi değildir. Dersini almak istiyorsa yanımızda eğitim alması lazım.