Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pazartesi günü önemli kararlar alacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pazartesi günü önemli kararlar alacağız

01.09.2018 - 18:31 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan  Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi  (YDSK) toplantısı sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Kırgızistan ile ilişkilerin önemli bir boyutunu da Türk Konseyi'nin oluşturacağına işaret ederek, "Pazartesi günü Çolpan Ata'da yapılacak Türk Konseyi Zirvesi'ne diğer üye ülke devlet başkanlarıyla katılarak önemli kararlar alacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pazartesi günü önemli kararlar alacağız

FETÖ’nün tüm ülkeler için tehdit olduğunu belirten Erdoğan, “Biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Bunlar devlete sızarlar ve aynı darbeyi burada da yaparlar” dedi

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ’nün en fazla yaygın olduğu ülkelerden olan Kırgızistan’da, 15 Temmuz hatırlatması yaparak, “Bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız sıkıntıyı, Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusunu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmamız iki tarafın da yararına olacaktır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi ve 3. Dünya Göçebe Oyunları için geldiği Kırgızistan’da ilk olarak Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan ve Ceenbekov Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısını da gerçekleştirdi. İki lider daha sonra ortak basın açıklaması da yaptı.

'İKİ KARDEŞ ÜLKEYİZ'

Haberin Devamı

Erdoğan, YDSK toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kırgızistan’ın iki kardeş ülke olduğunu ifade ederek, “Türkiye bağımsızlığından bu yana Kırgızistan’ın yanında yer almış ve kalkınmasına destek olmuştur. İlişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hiç arzu etmediğimiz halde işbirliğimizde kısmi bir duraklama yaşandı. Biz ilişkilerimizin olması gereken düzeye çıkartılması için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

15 TEMMUZ MESAJI

Erdoğan görüşmelerde FETÖ konusunun da ele alındığını vurgulayarak, “FETÖ konusu başta olmak üzere ikili ilişkilerimizin geldiği noktayı Ceenbekov kardeşimle samimi şekilde ele aldık. FETÖ’nun Kırgızistan’da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması gelecekle ilgili bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız sıkıntıyı, biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmamız iki tarafın da yararına da olacaktır. Kırgızistan’a ekonomi, eğitim, kültür, kalkınma yardımları gibi konularda her türlü desteğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Erdoğan, basın açıklamasında da FETÖ varlığı ile mücadele edilmesinin ziyaretteki görüşmelerin başlıca gündem maddesi olduğunu da ifade ederek, “15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunan FETÖ mevcut olduğu tüm ülkeler için tehdittir. Ülkemiz, attığı kararlı adımlarla terör örgütünün belini kırmayı başarmıştır. Bu kapsamda görüşmelerimizde atılacak adımları değerlendirdik. Zira biz kardeşsek biz çektiğimizi, kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Bunlar askeriye polise sızarlar, devletin bütün mekanizmalarına sızarlar ve oralardan da aynı darbeyi burada da yaparlar. İki tarafın da bu terör örgütü ile mücadele bağlamında atılacak adımlarla FETÖ meselesini gündemden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmak konusunda inanıyorum ki; Kırgızistan’ın kazanımları daha da artacaktır. Deneyimlerimizle Kırgızistan ve Kırgız kardeşlerimizin yanında olacağız” dedi. Maarif Vakfı’nı çok önemsediklerini de söyleyen Erdoğan, “Müşterek çalışmalarla süratle buradaki sıkıntıyı gidermek ve buradaki özellikle el ele vermek suretiyle bu dayanışmayı göstermemiz faydalı olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, iki ülkenin ticaret hacminin, iki ülkenin potansiyelinin de çok gerisinde olduğunu ifade ederek, “Yıllık ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefine bağlıyız. Sizden ricam iş adamlarımızın Kırgızistan’a yatırımlarında gerekli desteğin verilmesi, teşviklerin sağlanması ve onların korunması olacaktır” dedi. Özellikle askeri, siyasi ve ekonomik alanlarda atılması gereken adımlar olduğunu söyleyen Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi 2027-2028 geçici üyeliği seçimlerinde Kırgızistan’ı destekleyeceğimizi açıklamaktan memnuniyet duyarım. İki ülke arasında parlamentolar arası dostluk grubu oluşturulacağız” diye konuştu. Yarın gerçekleşecek Türk Konseyi toplantısına katılacaklarını da belirten Erdoğan, “Önemli kararlar alacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

'İŞİMİZ KOLAYLAŞACAK'

Bişkek’te Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılabilmesi için kısa sürede adım atılacağını da söyleyen Erdoğan, “Yer tahsisi noktasında çalışmalar olduğunu açıkladınız. Bu yerde kültür merkezi ve TİKA ile ilgili yer konusu inşa etmek suretiyle Türk mimarisi ile adım atılması da bizi rahatlatacaktır. Maarif Vakfı’nın da aynı şekilde bu arsa içinde yapılacak olması da işimizi kolaylaştıracak” dedi.

Haberin Devamı

6 BAKAN EŞLİK ETTİ

Kırgızistan’da Erdoğan’a; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pazartesi günü önemli kararlar alacağız

KRİTİK MAARİF VAKFI ANLAŞMASI

Toplantının ardından iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı. Buna göre, “TİKA ile Kırgız Alıkul Osmonov Milli Kütüphanesi arasında Türkiye Kırgızistan Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi Kurulması”, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı Arasında İşbirliği”, “Bişkek-Kırgız Türk Dostluk Devlet Hastanesi Açılması”, “14 Eylül 1994 Tarihinde İmzalanan Hava Ulaştırma Anlaşmasının Tadiline ilişkin Protokol” gibi birçok anlaşma imzalandı. İki ülke arasında Türkiye Maarif Vakfı ile Kırgız Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı Arasında işbirliği anlaşması da imzalandı. Böylece FETÖ’ye karşı kurulan Maarif Vakfı bu ülkede çalışmalarına başlayabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pazartesi günü önemli kararlar alacağız

BORSOK İKRAMI

Erdoğan, Bişkek Manas Uluslararası Havalimanı’nda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve eşi Emin Erdoğan ile Ceenbekov ve eşi Aygül Ceenbekov’un, tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı. Tören kıtasını denetleyen Erdoğan, tören kıtasını “Salam Asker” diyerek selamladı. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a, uçaktan inişlerinde kendilerini karşılayan yöresel kıyafetli iki Kırgız genç kız çiçek takdim ederken, geleneksel Kırgız hamur işi “Borsok” ve bal ikramı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pazartesi günü önemli kararlar alacağız

EMİNE ERDOĞAN'DAN HASTANE ZİYARETİ

Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, TİKA koordinasyonu ile inşa edilen Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Emine Erdoğan, hastanenin donanımı hakkında yetkililerden bilgi aldı, ileri teşhis ve tedavi hizmetlerinin verildiği hastanedeki çeşitli üniteleri gezdi. Hastane yetkilileriyle fotoğraf çektiren Emine Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye dostluğuna katkı sağlayacak hastanede, tedavi görecek olan hastalara şifa diledi.

Ceenbekov: Okullar kontrol altında

Kırgız Cumhurbaşkanı Ceenbekov da Erdoğan’ın seçim zaferini kutlayarak, şunları söyledi: “Ciddi reformlar için Türk halkı sizi destekliyor ve güveniyor. İkili işbirliğimiz gelişmektedir. YDSK toplantısının verimli olacağına inanıyorum. Siyasi gelişmelerimize göre ekonomik ilişkileri geride görüyoruz. 1 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirledik. İşbirliğine hazırız. Maarif Vakfı ile işbirliği yapacağız, üzerinde beraber çalışmaya hazırız. Okullarımız kontrol altındadır. Herhangi bir Kırgız, Türkiye’ye karşı bir şey yapmak isterse Cumhurbaşkanı olarak kendim kontrol edeceğim.”