Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan Stoltenberg’i kabul edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan Stoltenberg’i kabul edecek

06.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Müttefik 29 ülkenin NATO nezdindeki daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), Akdeniz Diyaloğu’nun (AD) 25. kuruluş yıldönümü çerçevesinde, AD ortaklarının temsilcilerinin de bugün Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Stoltenberg’i kabul edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Stoltenberg’i kabul edecek. Çankaya Köşkü’nde de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AD ortaklarının da katılımıyla bir konsey toplantısı düzenlenecek. Ardından Çavuşoğlu ile Stoltenberg ikili bir görüşme gerçekleştirecek ve ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Haberin Devamı

S-400 ve F-35’ler masada

Görüşmelerde gündemin ana gündem maddesi, S-400 hava savunma sistemi ve F-35 savaş uçakları olması bekleniyor. Rusya’dan alınan ve temmuz ayında Türkiye’ye getirilmesi planlanan S-400’ler ABD ile krize yol açmıştı. ABD, S-400’leri gerekçe göstererek, F-35’lerdeki gizli bilgilerin Rusya’ya geçebileceğini ileri sürerek, Türkiye’yi F-35 ortaklığından çıkarmaya varan tehditlerde bulunmuştu. Türkiye bu gelişmeler üzerine, ABD’ye teknik çalışma komisyonu kurulmasını ve uzmanlar tarafından bunun değerlendirilmesi önerisinde bulunmuştu. Çavuşoğlu, 23 Nisan Resepsiyonunda yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin önerisine ABD’den henüz bir yanıt gelmedi, ancak NATO istiyor” demişti. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Türkiye’nin Suriye’de üstlendiği görevler de masada ele alınacak. Çavuşoğlu ve Stoltenberg son olarak 1 Mayıs’ta bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

‘Olumlu yaklaşım içindeler’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz günlerde IDEF fuarında “Bizim değerlendirmemiz, F-35’lerle S-400’ler herhangi bir şekilde birbirini etkilemeyecek. Bununla alakalı alınması gereken bütün tedbirleri aldık, almaya da hazırız. Geçenlerde Sayın Genel Sekreter Stoltenberg ile bir telefon görüşmemiz oldu. Gayet yapıcı, olumlu bir yaklaşım içinde olduklarını gördüm. Önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelecekler, geldiklerinde bu konu daha teferruatlı bir şekilde kendileriyle görüşülecek” açıklamasında bulunmuştu. Akar, “Türkiye’nin NATO’dan uzaklaştığına ilişkin yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise, “Bu, hiçbir temeli olmayan, gerçeği yansıtmayan birtakım dedikodulardan ibarettir” yanıtını vermişti.