Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz açıklaması:Ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz açıklaması:Ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil

12.12.2017 - 12:42 | Son Güncellenme:

TÜBA Üstün Başarı Ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,ekonomideki büyüme rakamlarına değinde ve 2017 sonunda Türkiye ekonomisinin 7,5 gibi bir büyüme rakamını yakalayacağını dile getirdi. Döviz kuru ile ilgili de konuşan Erdoğan,"Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum. Ben yüksek faize karşı olduğumu tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir.Dövizin yüksekliği kesinlikle ekonominin gerçekleri ile uyumlu değildir. Kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan döviz açıklaması:Ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen TÜBA Ödül Töreni'ne katıldı. Törene Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve milletvekilleri de katıldı. Türkiye Bilimler Akademisi Ödülü verilen isimleri sayan Erdoğan dövüz ve büyüme rakamları ile ilgili de tahminlerini açıkladı.

Haberin Devamı

Yıl sonu büyüme tahminini 7,5 olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Ankara ve İstanbul yanında Erzurum’dan İzmir’e bütün şehirlerimizde ülkemizin her köşesindeki bilim insanlarını bu listede görmekten gurur duyuyorum. Çeşitli üniversitelerimizden 39 bilim insanımıza ödüllerini teslim edeceğiz. Geçen yıl kaybettiğimiz Halil İnalcık hocamız adına verilen ödülümüze Hacettepe Üniversitesi’nden Doç Dr Fatih Yeşil layık görülmüştür. Bu bilim insanlarımızı şahsım ve ülkem adına tebrik ediyorum. Akademimizin tüm mensuplarına şükranlarımı sunuyorum.Bilim hiç bitmeyecek olan bir arayışın adıdır. Atomu parçaladıktan sonra bomba da yapabilirsiniz, herkese yetecek elektrik enerjisi de üretebilirsiniz.

Haberin Devamı

ELON MUSK ZİYARETİ

Geçtiğimiz günlerde TESLA markasıyla elektrikli araç üreten Elon Mask'ın bir ziyareti oldu ve kendisinin ne denli heyecanlı olduğunu gördüm. Heyecanı takdire şayandı. Elektrikli araçların, petrol odaklı çatışmaların dinmesi anlamına geleceğine inanıyorum.

"TÜRKİYE ÖNCÜLÜK ETMEK MECBURİYETİNDEDİR"

Gönül ister ki, bilimsel çalışmalar bizim ülkemizden çıksın. Bizim bilim insanlarımızın damgasını taşısın. Maalesef bilim de belirli ülkelerin tasallutu altındadır. Hiç şüphesiz bizim de eksikliklerimiz var. Stratejimizi isabetli bir şekilde belirledikten sonra işimiz daha kolaydır. Aksi takdirde taklitçilikten öteye geçemeyiz. Kuru sözle, sadece eleştirmekle bir yere varılmıyor. Ülkeye hizmet etmeke için, insanlığa hizmet etmek için çalışmak lazım, kararlılık lazım, aşk lazım. Biz de bu anlayış ile geçtiğimiz 15 yılda her alanda devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirdik. Sosyal bilimlerde yurt içinde ve dışında çok önemli çalışmalara imza atan bilim insanlarının yetişmesini sağladık. Türkiye yıllarca yurt dışına beyin göçü veren bir ülke olarak anıldı. Onları tekrar ülkemize getirmenin çabası içerisindeyiz. Bunun için öncelikle bilimin, bilimsel çalışmaların ve insanlığın bu yolda verdiği mesainin anlamını zihinlerimizde doğru yere oturtmalıyız. Stratejimizi belirledikten sonra işimiz daha kolaydır. Aksi takdirde taklitçilikten öte geçemeyiz. Türkiye bilimsel çalışmalarda da bölgesinde öncülük etmek mecburiyetindedir. Bunun bir iklim meselesi olduğunu biliyoruz.

Haberin Devamı

Mehmet Akif Ersoy’un meşhur şiirini hatırlatmak isterim. "Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir? Onu en çolpa herifler de emin ol becerir. Sade sen gösteriver, 'işte budur kubbe' diye, iki ırgatla iner şimdi Süleymaniye ama gel kaldıralım dendi mi heyhat o zaman, bir Süleyman daha lazım yeniden bir de Sinan. Bunların var mı sizin listede hiç benzeri, yok. Ya ne var? Bir kuru dil, siz buyurun, karnım tok." şeklindeki dizelerini aktaran Erdoğan, "Süleyman ile Sinan bir araya gelmeden eser ortaya çıkmıyor, yani mimar ve lider. Ne tek başına Süleyman'ın ne de tek başına Sinan'ın buna gücü yetmez. Mutlaka ikisi birlikte olacak. Öyle kuru sözle, sadece konuşmakla, sadece eleştirmekle, sadece iftira atmakla bir yere varılmıyor"

Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir. Onu en çolpa herifler de emin ol becerir. Sade sen gösteriver 'işte budur Ülkeye millete hizmet etmek için çalışmak lazım, kararlılık lazım, vizyon lazım. Hepsinden önemlisi aşk lazım. İşte biz de bu anlayışla geçtiğimiz 15 yılda ülkemizi bilimin her alanında ileriye taşıyacak ve bu çalışmalarla birlikte eserleri ortaya koyacak bir desteği erdik.

Haberin Devamı

15 yıl önce iktidara geldiğimizde biz savunma sanayinde her ürünü dışarıdan isteyen, Amerika’nın Batı’nın kapılarında kuyruğa giren... Aldığımız cevap şudur “Kongre müsaade etmiyor” Öbür tarafa gidiyorsunuz öyle rakamlar çıkıyor ki karşınıza almak mümkün değil. İsrail, 10 tane insansız hava aracı alacaksınız, tamir, bakım gerekiyor. 50 dereden su getiriyor. Ama kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. İnsansız hava aracımızı yapıyoruz, silahlı insansız hava aracı da yapıyoruz. Tanklarımıza başlıyoruz, zırhlı taşıyıcımızı yapıyoruz. Kendi kendimize yetmek zorundayız. Bilim insanımızla siyasetçimiz, Akif’in ifade ettiği gibi el ele vermek durumunda.

Haberin Devamı

YIL SONU BÜYÜME TAHMİNİ

Ülkemiz ekonomisini hedef alan pek çok saldırıyı püskürttük. Batı ülkelerinde 2008 küresel finans krizinin yıkıcı etkileri halen hissediliyor. Son büyüme oranlarını gördünüz. Yüzde 11,1 ile dünyada bir numara olduk. Bu kriz ülkemizi teğet geçtiği için kısa sürede toparlandık. Rekor büyüme oranını yakaladık. Üçüncü çeyrek çok çok önemliydi. Yıl sonu itibariyle de yüzde 7.5 civarında bir büyüme oranını yıllık olarak yakalayacağız. Onun için üçüncü çeyrek büyüme oranları önemliydi. İnanıyorum ki yıl sonu itibariyle yüzde 7,5 oranında büyüme oranını yakalayacağız.Biz üreten, çalışan, emek veren herkesin yanındayız. abi girişimcilerimizin önünü açmak için kredi garanti fonu aracılığıyla Eylül ayı itibariyle 350 bin firmamıza, 220 milyar lira kredi desteği sağladık. Biz üreten, çalışan, emek veren, ter döken herkesin yanındayız. Yanında olmayı sürdüreceğiz.Benzer bir başarıyı ihracatta yakaladık, kasım ayı itibariyle 143 milyar doları geçti. Geçmişte 158 milyar doları bulmuştuk, muhtemelen yeni bir rekorla bunu tamamlayacağız. Uluslararası yatırımlardaki nispi azalışı, turizmdeki yükselişle telafi ettik. 800 milyon liralara düştüğü dönemden, tabi Rusya’yı kast ediyorum, hamd olsun 4,5 milyar doları yakaladı.

"YÜKSEK FAİZE KARŞI OLDUĞUMU TEKRAR AÇIKLIYORUM"

Döviz kurunun yüksekliği hep ifade ettiğim gibi kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değildir. Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum. Ben yüksek faize karşı olduğumu burada tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Çünkü yüksek faizin olduğu bir yerde enflasyonun düşmesi mümkün değildir.

'2018 YILI BAŞARILARA ADIM ATTIĞIMIZ BİR YIL OLACAKTIR'

2018 yılı ekonomik alanda çok daha büyük atılımlara, başarılara adım attığımız bir yıl olacaktır. Biz kendimize güvendiğimizde, inandığımızda, kendi hedeflerimize sahip çıktığımızda aşamayacağımız hiçbir engel, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur.

2017 TÜBA ÜSTÜN BAŞARILI GENÇ BİLİM İNSANI (GEBİP) ÖDÜLÜ'NÜ KAZANANLAR ŞÖYLE

Cumhurbaşkanı Erdoğandan döviz açıklaması:Ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil