Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği NATO'daki skandal ile ilgili flaş gelişme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği NATO'daki skandal ile ilgili flaş gelişme

17.11.2017 - 11:08 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı konuşmada Norveç'teki NATO tatbikatında yaşanan skandalı gündeme getirmiş ve şöyle demişti: "Norveç'te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk'ün ismi bir tarafta da şahsımın ismi var. Bu haber gelince NATO tatbikatında bulunan 40 askerimizi çekme kararı aldık" Erdoğan tepki gösterdiği skandal sonrası NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi. Olaya karışan Norveçli bir subay ile bir teknisyenin görevden atıldığı duyuruldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'den özür diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın gündeme getirdiği NATOdaki skandal ile ilgili flaş gelişme

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. İl başkanlarına "Sakın dedikodulara, fiskoslara kulak asmayın" diyen Erdoğan, Norveç’teki NATO tatbikatında kendisinin ve Atatürk’ün düşman tablosu içinde gösterildiğini, bu nedenle de 40 askerin tatbikattan çekildiğini söyledi.

Haberin Devamı

NORVEÇ'TEKİ NATO TATBİKADINDAN ASKERLERİMİZİ ÇEKTİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan olayla ilgili şunları dile getirdi: "Son olarak dün Norveç'te bir durum oldu. Norveç'te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk'ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz. Oyun başka. Zaman zaman değişik yerlerde de bunlar yapıldı yapılıyor. Maalesef içimizde de bunlar var. Biz silahı güç olarak kabul ediyorsak o zaman bırakalım biz siyaseti. Haktan daha güçlü bir şey olamaz"

Haberin Devamı

NATO'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sert tepki gösterdiği skandal sonrası NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi ve olayın perde arkası ortaya çıktı. NATO'dan yapılan açıklamada tatbikatında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşmanla işbirliği içinde gösteren Norveç ordusu personeli ile Atatürk fotoğrafını düşman saflarında gösteren teknisyenin görevine son verildi. NATO Müttefik Kuvvetler Komutanlığı skandalla ilgili Genelkurmay'dan özür diledi. AA'nın haberine göre olayın perde arkası da ortaya çıkmaya başladı. Üst düzey NATO yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Norveç'te 8-17 Kasım tarihleri arasında yapılan tatbikatın masa başında düzenlenen simülasyonları sırasında iki olay yaşandı.

ATATÜRK HEYKELİNİ YANLIŞLIKLA ALMIŞ

Simülasyonlara ilişkin düzenlemelerin yürütüldüğü Norveç'teki Ortak Harp Merkezi'nde (JWC), ilk olayda simülasyonla ilgili arka plan belgeleri çerçevesinde "Düşman Liderler Biyografisi" hazırlandı. Ancak hazırlığı yapan ekip teknisyeni Atatürk'ün heykelini bu biyografilerden birine yerleştirdi. Skandalın ardından bilgisine başvurulan teknisyen, sosyal medyadaki araştırma sonrasında Atatürk heykelini "yanlışlıkla" yerleştirdiğini iddia etti. Simülasyona katılan Türk ekibin müdahalesi sonrasında Atatürk heykeli düşman liderler biyografisinden kaldırıldı. Skandala neden olan teknisyen ise heykelin Atatürk'e ait olduğunu bilmediğini savunarak özür diledi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN İLE İLGİLİ SAHTE HESAP AÇTI

NATO yetkilisinden alınan bilgiye göre, diğer olayda Norveç Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir sivil personel Hollanda'daki karargahta simülasyon çerçevesinde kullanılan sanal bir sohbet mecrasında "Recep Tayyip Erdoğan" adlı sahte hesap açtı. Norveç ordusuna bağlı personel, sahte hesapla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın simülasyonda "düşman ülke liderleriyle" yakın ilişki kurduğu ve iş birliği yaptığı mesajını verdi. Olayın ortaya çıkması üzerine, söz konusu personel görevden alındı.

ÖZÜR MEKTUBU YAYINLADI

JWC Komutanı Andrzej Reudowicz, konuya ilişkin özür mektubu yayınladı. NATO Genel Sekreteri Vekili Rose Gottemoeller'in de "çok üzgün" olduğunu belirten NATO yetkilisi, örgütün konuya ilişkin bir açıklama yapmasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

NATO GENEL SEKRETERİ DE ÖZÜR DİLEDİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de tatbikat skandalı nedeniyle Türkiye'den özür diledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Ortak Harp Merkezi'nde gerçekleşen tatbikatta meydana gelen skandala ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Stoltenberg ,"NATO'nun Norveç, Stavanger kentinde bulunan Ortak Harp Merkezi'nin gerçekleştirdiği tatbikat sırasında vuku bulan olaylar hakkında bilgilendirildim. Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum. Olaylar, tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO'nun görüşlerini yansıtmıyor." ifadelerini kullandı.

NATO ÇALIŞANI DEĞİL

Skandala neden olan kişinin anında görevinden alındığını ve kişi hakkında soruşturma başlatıldığını bildiren Stoltenberg, "Bu kişi, NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından verilecektir." değerlendirmesinde bulundu. Stoltenberg, "Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir ve ittifakın güvenliğine önemli katkılarda bulunur." vurgusunu yaptı.

Haberin Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Atatürk'ün resmi ve kendisinin isminin yer aldığı bir tablonun "Düşman tablosu" olarak gösterilmesi nedeniyle Türkiye'nin askerlerini çektiğini açıkladığı Norveç'teki NATO tatbikatının, 8 Kasım'da başlayan Trident Javelin Tatbikatı olduğu öğrenildi. Alınan bilgiye göre, NATO tarafından planlanan Norveç'teki tatbikata Genelkurmay Başkanlığından 4, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 10, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 3, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 20, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığından 4 olmak üzere Türkiye'den 41 askeri personel katılıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın gündeme getirdiği NATOdaki skandal ile ilgili flaş gelişme

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SGK ile ilgili sözlerine de yanıt veren ?Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Mesele memleket meselesi olduğunda, davanın geleceği olduğunda hemen hemen tüm arkadaşlarımız takdire şayan bir sadaketle hareket etmişlerdir. Biz hasbi oldukça, samimi oldukça, çalıştıkça, ürettikçe milletimiz de bize sahip çıkmayı, desteklemeyi sürdürecektir. Bizi diğer partilerden ayıran en önemli özellik işte bu ruhtur.

DEDİKODULARA KULAK ASMAYIN

Sakın ha, dedikodulara, sağda soldaki fiskoslara kulak asmayın. Biz işimize bakacağız, yolumuza devam edeceğiz. Bizim ülkemizde yapacak çok işimiz var, alacağımız çok büyük mesafeler var. Allah'ın izni ile milletimizin bize olan sadakati de artacaktır. İnşallah 2019'da da bu çizgimize sıkı sıkıya sarılarak gireceğimiz tüm seçimlerden başarı ile çıkacağız.

OPERASYONLAR KESİNTİSİZ SÜRECEK

Tek yapmamız gereken kendi içimizdeki birliği, beraberliği, kardeşliği ve bununla birlikte milletimizle olan bağımızı güçlendirmektir. Önümüzdeki 1, 1.5 yıllık süreci çok iyi değerlendirdiğimiz de seçimlerde hedeflerimize ulaşmamamız için hiçbir neden yoktur. AK Parti'nin Genel Başkanı olarak ben sizlere güveniyorum. Türkiye içeride ve dışarıda çok zorlu bir mücadele yürütüyor. Daha dün Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne yönelik operasyonlarda 2 askerimizi şehit verdik. Rabbim tüm şehitlere rahmet eylesin. Aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Terör örgütünü sınırımızın her iki tarafında da rahat bırakmıyoruz, rahat bırakmayacağız. Onları inlerine kadar takip ediyoruz, edeceğiz. Operasyonlar kesintisiz sürüyor. O bölgede yoğun kar var, yoğun bir kış var ama silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, güvenlik korucularımız bu temasları aynı kararlılıkla devam ettiriyor. Son terörist de imha edilene veya teslim olana kadar bu operasyonlar devam edecektir.

"ACIRSANIZ ACINACAK HALE GELİRSİNİZ"

FETÖ ile ilgili davalar yavaş yavaş neticelenmeye başladı, elde edilen bilgiler ışığında yeni operasyonlar da devam ediyor. Kazıyana kadar bize durmak yok. Asla ara vermek yok. Hangi kurumumuzda varsa, askerimizde, polisimizde, bakanlıklarımızda, yargıda nerede varsa temizlemeye devam edeceğiz. Onların inlerine girdik zaten. Hep söylüyorum acırsanız acınacak hale gelirsiniz.

AFRİN'İ TEMİZLEMEMİZ GEREKİYOR"

DEAŞ'ı icat eden kimse PYD'yi kuran da odur. PYD'yi parlatan kimse Kuzey Irak yönetimini bağımsızlık ilanına sürükleyerek Irak'ın istikrarsızlığını derinleştirmek isteyen de odur. Tabii aynı güçlerin, FETO'yu kendi koruma kalkanlarının içinde besleyip büyütmeye devam ettiklerini de unutmamak lazım. Şu anda Kuzey Suriye'de 5 hava üssü var Amerika'nın, 8 tane de normal üs var. Şimdi bir de Rakka'da kuruyor, ne yaptı, 14. Bütün bunlar ortada bilinen gerçekler. Siz 12 bin kilometre uzaklıktan acaba Suriye'ye ne için geliyorsunuz? Bu soru sorulmaz mı? Amerika'nın Suriye krizi başladığından beri verdiği sözlerin çok büyük bir bölümünü tutmaması bizim için çok büyük bir hayal kırıklığı olmuştur. İşte şimdi Afrin'de aynı oyuna gelmek istemiyoruz. Müttefiklik ilişkileri çerçevesinde çok kolayca çözebileceğimiz nice sorun maalesef Amerika tarafından ısrarla çıkmaza sürüklenmiştir. Rakka olayı böyledir, Münbiç böyledir, Deyrizor böyledir. Bizim şu anda terör örgütü olan PYD'den ve bunun yanında YPG'den Afrin'i temizlememiz gerekiyor. Bu, başından itibaren söylediğimiz konudur. Oradaki (İdlib) özellikle gözlem noktalarında biz, kendimiz hakim unsur olarak bulunacağız. Buna mecburuz. Eğer biz burada hakim unsur olarak bulunmazsak o zaman burayı farklı terör grupları gelip işgal etme yoluna girerler. Bu yüzden DEAŞ ile PYD'nin işbirliğini saygı ile karşıladıklarını söyleyenlerin aleni itiraflarından daha somut bir belge aramaya engel yoktur. Bunlar için DEAŞ, İslam düşmanlıklarını rahatça dile getirmenin bir aracıydı.

HEPSİNİ SÖYLEYECEĞİZ

DEAŞ'la mücadele. Başlık bu. Ne yaptınız ya? DEAŞ'a bol bol dolar ödediniz. Benim askerim, ÖSO kahramanca mücadelesini verdi. 2000 kilometrekarelik alan DEAŞ'tan böyle temizlendi. Öbürleri ise zafer işaretleri ile onları dolar ödemek suretiyle uğurluyorlar. Daha önce bütün bunlarla ilgili uyarıları nerede, kim, nasıl, ne yaptı, hepsini bildirdik. Amerika'nın bu örgütler üzerinden hayata geçirmeye çalıştığı senaryonun farkındayız. İttifak başka bir şey ama bu müttefikliğe sığmayacak hareketleri yapmak başka bir şey. Kusura bakmayın yanlışları söyleyeceğiz.

KILIÇDAROĞLU'NA SGK YANITI: TÜFE HESABI İLE ZARARI 42 MİLYARA GELİYOR

Ülkemizdeki ana muhalefet partisinin yerlilikten uzak bir siyaset izliyor olması dikkat çekicidir. Anlaşılan o ki, kendilerine verilen rol budur. Biz buna rağmen kendilerine siyaset zemininde mücadele edecek ve takdiri milletimize bırakacağız. Biz milli iradeye saygı duyan bir partiyiz. 15 Temmuz'a kontrollü darbe diyerek saygısızlığı yapan partinin başındaki zat, SGK'ya saldırıyor. Ben buradan tüm milletime, rakamlarla bu zatın SGK'nın başında olduğu dönemi açıklıyorum. Ben SSK'yı 2 milyar zarar uğrattım diyor.

Siz SGK'yı 20 milyar zarara uğrattınız diye bize laf geveleyip duruyor. Bu hesap kitap filan bilmez. Hesap uzmanı sıfatı almak hesap uzmanı olmasını getirmiyor. Batırdın mı çıkardın mı? Öyle bir bilmez ki kendi dönemindeki, 2.5 milyar zararın bugün TÜFE hesabı ile 42 milyara geldiğinden dahi bu zatın haberi yoktur.

Ey Kılıçdaroğlu, aç interneti, orada bu hesabı otomatik yapan programlar var. Bugünki SGK 80 milyonluk Türkiye'nin yüzde 99'una hizmet eden dev bir sosyal güvenlik sistemidir. Sen nasıl hesap yapıyorsun? Kalan yüzde 1 de sadece kendileri istemediği için bu sistemin dışındadır. Mevcut sistemimizde primini imkanı olayan kendisi öder, imkanı olmayan devlet öder.

Bugünün SGK'sı 2396 hastane ve ülkemizdeki 25 bine yakın eczanenin tamamı ile milletimizin emrindedir. Ayrıca, özel hastanelerden, üniversite hastanelerine kadar tüm sağlık kurumları çok cüzi ödemelerle SGK'lılara hizmet sunuyor.

Lafa gelince kendi dönemindeki açıkların sebebini erken yaşta emekliliğe bağlar ama bu zatın bizzat kendisi, dikkat edin ortaokul öğrencisi oğlundan, daha bir yaşına değmemiş torununa kadar tüm yakınlarını 'Erken emekli olsunlar' diye sigortalı göstermekten geri dönmemiştir. Bunları biliyorsunuz, belgelerle hep açıklandı. Basiretsizliği ve kötü yönetimiyle SSK'yı batırmış olan bu zatın şimdi de başında bulunduğu partisini aynı akıbete uğratmasından doğrusu endişe ediyorum. Çünkü demokrasi olarak muhalefete ihtiyacımız var.

"BİZ BİRİNİ KURTARDIK, ÖTEKİNİ KURTARMAK CHP'LİLERE DÜŞER'

Bu ülkenin SGK gibi kurumlara ne kadar ihtiyacı varsa, derli toplu muhalefete ihtiyacı var. Birini biz kurtardık.
Ötekini kurtarmak da CHP’liler düşer.