Siyaset ‘Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı’

‘Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı’

02.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı makamının ülkenin sigortası olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hem cumhurbaşkanı hem parti başkanıyım olmaz. İnce 81 milyonun cumhurbaşkanı olacak” dedi

‘Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin 81 milyonun cumhurbaşkanı olacağını, bu nedenle adaylığını açıkladığı gün parti rozetini kendisine teslim ettiğini belirterek, “Ben de onun yakasına Türk bayrağını verdim, ‘Türk bayrağı taşıyacaksın. Ayrılık gayrılık olmayacak. Kim olursa olsun, 81 milyonun cumhurbaşkanı olacaksın’ dedim. Allah’ın izniyle cumhurbaşkanı olacak” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, dün Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) salonunda sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile bir araya geldi. Türkiye’de hiç kimsenin can ve mal güvenliğinin olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, “Bana kızıyorlar. Peki soru şu: Kişilerin can ve mal güvenliği nasıl sağlanır? Bunun dünyada bilinen bir yolu vardır; yargı bağımsız, tarafsızsa yani hakim bir yerden talimat almadan hukukun üstünlüğüne göre karar veriyorsa, orada tarafsızlık vardır. Yargının bağımsızlığın temel ölçütü şudur; haksızlığı yapan kişinin gücüne teslim olmaz. Haksızlığı yapan kişi güçlüyse, devlette çok önemli bir makamdaysa, valiyse, milletvekiliyse, cumhurbaşkanıysa, haksızlık yapıyorsa, vatandaşın başvuracağı yer hakimdir. Yargı talimatı saraydan ya da başka bir yerden alıyorsa kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Gözaltına alınıyorsa, belli çevreler talimat verip o talimatlar yapılıyorsa, hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Parti rozetini çıkardı

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı makamının bir ülkenin sigortası olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığı makamı, bir partinin genel başkanı konumundaysa olmaz. Hem cumhurbaşkanı hem falan partinin genel başkanıyım diyeceksin, bu olmaz. Bu bilinçle yola çıkarak Muharrrem İnce’yi aday gösterdiğimiz gün rozetini vermesinin temel nedeni budur. ‘Ben 81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım’ dedi. Ben de onun yakasına Türk bayrağını verdim, ‘Türk bayrağı taşıyacaksın. Ayrılık gayrılık olmayacak. Kim olursa olsun, 81 milyonun cumhurbaşkanı olacaksın’ dedim. Allah’ın izniyle cumhurbaşkanı olacak” diye konuştu.

‘Nereye harcadın bu kadar parayı?’

1923-2002 arasında tüm hükümetlerin 713 milyar dolar harcadığını belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Keban Barajı yaptılar, köprüler, Sümerbank, Etibank kurdular, Körfez depremi oldu, bütün o yaraları sardılar, Kıbrıs çıkarması yaptılar, 1925’te uçak fabrikasının temelini attılar ve toplam 713 milyar dolar harcadılar. 2003-2017 döneminde yani son 14 yılda harcanan para ise 2 trilyon 94 milyar dolar. Bilgiye dayalı söylem, rakama dayalı söylemdir, asla inkar edemeyecekleri rakamları biz vatandaşların önüne koymak zorundayız. 2 trilyon 94 milyar dolar eğer bu ülkenin kalkınması ve büyümesi için harcansaydı bu ülkede bugün fabrika kuracak boş arazi bulamazdık. STK’ların, meslek kuruluşlarının bilmesi gereken temel nokta budur. Köprü yaptılar, ben sana ‘Niye köprü’ diye sormuyorum, kaça yaptın arkadaş? Bu paraları nereye harcadın?”

Haberin Devamı

İktidarın, fabrikaları sattığını kaydeden Kılıçdaroğlu “Dünyada hiçbir başbakan kalkıp ‘Ben yol yaptım, köprü yaptım’ diye övünmez, ‘Şu kadar buzdolabı, şu kadar çamaşır makinesi ürettik’ diye övünmez. Ayıp sayarlar. .”