Siyaset Cüneyt Zapsu'nun Cem Uzan'la Libananco pazarlığı iddiası

Cüneyt Zapsu'nun Cem Uzan'la Libananco pazarlığı iddiası

30.09.2009 - 15:07 | Son Güncellenme:

.

Cüneyt Zapsunun Cem Uzanla  Libananco pazarlığı iddiası

AKP eski MKYK üyesi Cüneyd Zapsu ile Cem Uzan’ın Güney Kıbrıs menşeli Libananco firmasının Çukurova elektrik konusunda uluslararası tahkim mahkemesine açtığı dava konusunda pazarlık yaptığı iddia edildi.

Söz konusu iddiayı "medyafaresi" adlı haber internet sitesi ortaya attı. Medyafaresi’nin iddiasına göre, geçtiğimiz günlerde Kanlıca’da çok özel bir yalıda iş dünyasının seçkin isimleri ile TÜSİAD üyelerinin de bulunduğu işadamları özel bir yemekte buluştu.

Yemeğe ilerleyen saatlerde MEY İçki’yi satın alan Texas Pacific Şirketi’nin Türkiye kıdemli danışmanı, eski AKP’li Cüneyd Zapsu da katıldı. Zapsu yemeğin ilerleyen saatlerinde Cem Uzan ile yalının bahçesinde uzun bir süre baş başa görüştü.

Medyafaresi’nin iddiasına göre, Zapsu-Uzan görüşmesinin konusu ise Libananco davası idi. Haber sitesi bu buluşmayı okurlarına aynen şu cümlelerle duyurdu: "Türkiye’nin 20 milyar dolar kaybetme riski karşısında Cüneyd Zapsu, Cem Uzan’a Libananco davası için 5 milyar dolar ödemeyi teklif etmiş. Cem Uzan ise, yapılan teklifi kabul etmemiş. Uzan eski dostu olan Zapsu’nun tüm ısrarlarına rağmen bir rakam telafuz etmemiş. "Teklif ettiğiniz rakamı yükseltin, tekrar görüşelim" demiş. Uzan ve Zapsu’nun önümüzdeki günlerde yeniden bir araya geleceği ve Libananco davasının Kasım ayı duruşması öncesinde bir anlaşma ihtimalinin Türkiye tarafından özellikle istendiği kulislerde konuşuluyor." Bu arada Cem Uzan, Cüneyd Zapsu ile yaptığı söz konusu görüşmeyi doğruladı. Ancak içeriği hakkında bilgi vermedi.

-LİBANANCO DAVASI SÜRECİ-

Haberin Devamı

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’nun İmar Bankası’na ve Uzan Grubu’na el koymasının, Uzanlar’ın Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya yönelik attığı ilk adımlardan biri Dünya Bankası bünyesindeki "Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi"nde (ICSID)tahkim davası açmak oldu. Uzanlar, Libananco tahkim davasıyla Çukurova Elektrik ile Kepez Elektrik’e "haksız el konulduğu" gerekçesiyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhindeki 10.1 milyar dolarlık dava başvurusunda bulunmuştu. Libananco Tahkim davası son dönemde kamuoyunun gündemine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve avukatının hatalarıyla gündeme geldi. İddialar arasında yapılan hatalar nedeniyle davanın ciddi şekilde zarar gördüğü ve Türkiye’nin faiziyle birlikte 15 milyar dolara yakın bir tazminatı ödemek zorunda kalabileceği ifadeleri yer aldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasıyla ilgili yaptığı son açıklamada hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, "Hakem heyeti ve hukuki sürece inancımız tamdır" açıklaması yapmıştı. (