Siyaset Danışma hattına Kürtçe seçenek

Danışma hattına Kürtçe seçenek

09.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Şiddet Önleme ve İzleme merkezlerinin 81 ile yayılacağını açıkladı. ALO 183 Danışma Hattı ise Kürtçe ve Arapça dil seçenekleriyle yurtdışındaki vatandaşlara da hizmet sunacak

Danışma hattına Kürtçe seçenek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefetin parti kapatma iddialarına ilişkin çağrıda bulunarak, “Hemen yarın gelin, hep beraber bir Anayasa değişikliğiyle parti kapatılmasını imkansız hale getirelim” dedi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ayrıca kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik 2016-2019 yıllarını kapsayacak eylem planını açıklayan Davutoğlu, elektronik takip sistemi uygulanacağını belirtti. Başbakan Davutoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Mardin’de partisinin düzenlediği “Türkiye’de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu” konulu panelde konuştu. Konuşmasında Davutoğlu, “Bizim kültürümüz kadına saygı üzerine kurulmuştur. Bizim inancımız, zinhar kadına yönelik herhangi bir ayrımcılığa dayanmaz. Aksine bizim inancımız kadına ihtirama dayanır” dedi.
Arapça ve Kürtçe mesaj
Konuşmasında çözüm sürecine değinen Davutoğlu, “Hep birlikte Türkiye’yiz, biz kardeşiz” dedi ve bunu Arapça ve Kürtçe olarak da tekrarladı. Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin yeni bir aşamaya geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Silahları bırakma çağrısıyla birlikte artık Türkiye’de analar ağlamasın diye başlattığımız çözüm süreci çok önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Bütün annelerimize seslenmek istiyorum: Gün kardeşliğe sahip çıkma günüdür. Kadınların sahip çıkmadığı hiçbir mesele başarıya ulaşamaz.”
CHP’nin kapatılacağı iddialarına da değinen Davutoğlu, “Son dönemde özellikle ana muhalefet partisi tarafından gündeme getirilen bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapatma olmaz” dedi. Davutoğlu, Ak Parti’nin 2008 yılında kapatılma davasına muhatap olmasını “utanç verici” olarak nitelerken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madem ki böyle bir kaygı var. Buradan çağrıda bulunuyorum muhalefet partilerimize: Hemen yarın gelin, hep beraber bir Anayasa değişikliğiyle parti kapatılmasını imkansız hale getirelim. Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum. Böyle bir kaygınız varsa gelin 2-3 saatte biter bu iş. Hepimiz 550 milletvekilinin imzasıyla bir daha Türkiye’de demokraside parti kapatma utancının yaşanmayacağı bir Anayasa değişikliğini hep beraber oylayalım, kabul edelim.”

Haberin Devamı

Faile elektronik takip

Kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik 2016-2019 yıllarını kapsayacak eylem planını açıklayan Başbakan Davutoğlu, “Bugün buradan yeni bir seferberliği başlatıyoruz. Yasal düzenleme anlamında tarihi bir adımın eşiğindeyiz. Bu da elektronik destek sistemi pilot uygulaması” dedi. Başbakan Davutoğlu, şöyle dedi: “Denetimli serbestlikte nasıl mahkumun nereye gittiği bir şekilde takip ediliyorsa, kadına şiddet konusunda herhangi bir tehlike, tehdit söz konusuysa mağdur veya potansiyel tehdit teşkil edecek faili takip etmek üzere elektronik bir sistemi devreye sokacağız. Bugün Ankara ve İzmir illerimizde sistemin ilk pilot uygulamasını başlatıyoruz. Böylece elektronik kelepçe ve mağdur takip uygulaması kullanılarak merkezi sistemle elektronik izleme imkanı gerçekleşecek.”
Davutoğlu, “Şiddetin varlığı, sebepleri, sonuçları üzerinde çalışma yapmak üzere 14 pilot ilde ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ kurmuştuk. Bugün itibariyle, bu uygulamayı 81 ile yayıyoruz ve ‘Şiddetli Mücadele Konusunda Önleme ve İzleme Merkezleri’ kuruyoruz” diye konuştu. Davutoğlu, yeni eylem planında çarpıcı bir adım daha atıldığını kaydederek “Türkçe dışında, Kürtçe, Arapça, işaret dili ve SMS ile hizmet veren ALO 183 Danışma Hattı, artık yurtdışındaki vatandaşlarımıza da hizmet sunacak” diye konuştu.