Siyaset Davutoğlu: Daha güçlü bir vizyonumuz olmalı

Davutoğlu: Daha güçlü bir vizyonumuz olmalı

04.01.2010 - 13:04 | Son Güncellenme:

.

Davutoğlu: Daha güçlü bir vizyonumuz olmalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin diplomasisinde daha güçlü bir vizyonu olması gereğini vurguladı ve "Çevremizdeki her kriz, aynı zamanda vizyonumuzu harekete geçirecek bir fırsattır" dedi.

Çalışmalarına 8 Ocak tarihine kadar devam edecek, "Demokrasi, Güvenlik ve İstikrar: Dünyada ve Türk Dış Politikasında 2010’a Bakış" konulu İkinci Büyükelçiler Konferansı, yurt içinde ve dışında görevli 200 kadar Büyükelçinin katılımıyla başladı.

Anıtkabir’de Büyük Önder Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunun ardından Bilkent Oteli Konferans Merkezi’nde gerçekleşen konferans açılışında bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferansın çok önemli bir dönemeçte yapıldığını belirtti. Türkiye’nin tüm gelişmelerin merkezinde bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, Türkiye’nin dış politikada "etkin bir diplomasi" izlediğine de vurgu yaptı.

-"RADARLARIMIZ SÜREKLİ AÇIK KALMALI"-

Haberin Devamı

Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin diplomasisinin çok köklü bir geleneğe dayandığını, Türkiye’nin de uluslararası alanda söyleyecek çok şeyleri olduğunu da kaydetti.

"Radarlarımız sürekli açık kalması gerekir" ifadesini kullanan Davutoğlu, Türk diplomasisinin daha güçlü bir vizyonu olması gereğine özellikle dikkat çektiği konuşmasında, "Çevremizdeki her kriz, aynı zamanda vizyonumuzu harekete geçirecek bir fırsattır. Biz krizlerden korkmuyoruz. Yeter ki güçlü bir vizyonumuz olsun" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin demokrasinin, dış politikasında en "büyük güç" oluşturduğunu vurgulayan Davutoğlu, bölgedeki sorunların diplomatik yollarda çözümlenmesi gereğinin altını da çizdi. Davutoğlu, Türkiye’deki çevresindeki tüm ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarını yapacağını da söyledi.

-YENİ DİPLOMATİK PERFEKTİFİN ANA UNSURLARI-

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Büyükelçiler Konferansında Türkiye’nin yeni diplomatik perspektifinin 6 ana boyutunun ne olması gerektiğini de anlattı.

Davutoğlu bu boyutları, "Her yerde ve her şey ile ilgili bir Türk vizyonu olmalı", "Özgüven", "Doğru bir söylem", "Diplomasinin uygulanmasında ulusal boyut", "Ulusal alanda etkinliğimiz artması", "Dışişleri Bakanlığı kurumsal olarak güçlenmesi" olarak sıraladı.

Dışişleri Bakanlığının kurumsal olarak güçlenmesi gereği üzerinde dururken Bakanlığın insan kaynaklarının ve bütçesinin artırılması, mekan ve temsil açısından güçlendirilmesi gereğine işaret eden Davutoğlu, vatandaşlara verilen hizmetin en üst düzeye çıkarılması gereğine de vurgu yaptı.

İkinci Büyükelçiler Konferansı açılısında Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Bakanlığın üst düzey yetkililerinin yanısıra AKP Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kırıklıoğlu da bulundu.

-ABBAS DA KONUŞACAK-

8 Ocak’a kadar devam edecek Büyükelçiler Konferansı sırasında bu hafta Türkiye’yi ziyaret eden ve edecek olan yabancı devlet adamları da birer konuşma yapacak.

Bu çerçevede, konferansta büyükelçilere, Japonya, Brezilya ve Almanya Dış İşleri Bakanlarının yanısıra KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas da hitap edecek.