Siyaset Deliller bilirkişiye gidecek

Deliller bilirkişiye gidecek

06.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Davanın tartışmalı dijital delillerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bildirdiği listeden seçilecek bilirkişi heyeti değerlendirecek.

Deliller bilirkişiye gidecek



Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından yeniden görülen “Balyoz Planı” davasının temelini oluşturan dijital materyallerin yeniden bilirkişilerce incelemesine karar verildi. Davanın tartışmalı dijital delillerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bildirdiği listeden seçilecek bilirkişi heyeti değerlendirecek. Sanık ve avukatlarının itirazı olmaması durumunda, bu listede yer alan 3 isimden oluşacak bilirkişi heyetinin görüşü, Balyoz davasını yeniden gören mahkemenin açıklayacağı kararın da en önemli dayanağı olacak.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya emekli Orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 110 sanık katıldı. Duruşmada, mahkemenin 26 maddelik ara kararı Başkan Özlem Karaçam tarafından açıklandı. Mahkeme, bu dosyayla bağlantılı olan ancak yargılama usulleri farklı olduğu için ayrı esas üzerinde devam edilen 62 sanıklı diğer Balyoz dosyasındaki sanık ve müdafilerinin dijital verilere ilişkin talep ve beyanları alındıktan sonra her iki dosyanın birlikte bu dosya üzerinden bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.
Bilirkişi heyetinin 3 kişiden oluşacağını ifade eden mahkeme, bilirkişilerin iş yoğunluğu ve farklı yerlerde görev yapmaları nedeniyle bir araya gelmelerinin mümkün olmadığını, dijital delillerin de farklı yerlerdeki bilirkişilere götürülmesinin belgelerin güvenliği yönünden risk yaratabileceğini kaydetti. Mahkeme, bu gerekçelerle avukatların başka üniversitelerden bilirkişi oluşturulması taleplerini reddetti.
Bilirkişiye 2 ay süre
Sanıklar ve müdafiilerine İTÜ tarafından bildirilen öğretim görevlilerinin bilirkişi olarak seçilmesine itirazları olup olmadığını dilekçe ile bildirmeleri için 1 hafta süre veren mahkeme heyeti, Yargıtay’dan dönen Balyoz davasındaki sanıklar ve müdafiilerinin bilirkişi listesine itirazları olup olmadığı yönünde beyanları alındıktan sonra heyetçe bilirkişi listesinin belirlenmesine karar verdi. Bilirkişilere incelenecek dijital verilerin sayısı, talep edilen incelemelerin kapsamlı olması nedeniyle 2 ay süre verilmesine hükmetti.
Mahkeme dilekçeler çerçevesinde incelenmesi istenen hususları da maddeleyerek bilirkişilerin bu konuda rapor düzenleyeceğini ifade etti. Sanık ve avukatlara 10 günlük bir süre daha veren mahkeme, yeni soruları varsa bunu mankemeye bildirmelerini de istedi.
Tarihler sorgulanacak
Mahkeme daha önceki yargılamalarda tartışılan ve darbe planı olduğu belirtilen planların üzerinde değişiklik yapılmadığı raporu çerçevesinde 2003 yılında kurulu olmayan kurum ve kuruluşlara ilişkin ilgili birimlerden kuruluş tarihleri hakkında bilgi istedi. Mahkeme, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazılarak Sultangazi’deki Sultan Hastanesi’nin ne zaman Medical Park Sultangazi Hastanesi adını aldığını, Gaziosmanpaşa’daki Şafak Hastanesi’nin ne zaman Avrupa Şafak olarak değiştirildiğini, Yenibosna’daki Hayrunnisa Hastanesi’ne de Nisa Hastanesi adının ne zaman verildiğinin bildirilmesine hükmetti.
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yazı yazılarak Yeni İlaç Hammaddeleri San. ve Tic. AŞ’nin isim değişikliği ile ne zaman Yeni Recordati İlaç ve Hammaddeleri San. Tic. ve AŞ adını aldığının sorulmasına karar veren mahkeme, İstanbul Valiliği’nden de Hür Demokratlar Derneği’nin hangi tarihte Türk-İran Sanayicileri ve İşadamları Derneği ismini aldığının bildirilmesini istedi.
Duruşma 3 Şubat 2015’e ertelendi.