Siyaset Demirel: Hedef AB'ye tam üyelik

Demirel: Hedef AB'ye tam üyelik

03.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demirel: Hedef AB'ye tam üyelik

Demirel: Hedef ABye tam üyelik

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Atatürk'ün çağdaş uygarlık hedefiyle kesiştiğini belirterek "inanıyoruz ki tam üyeliğimizi geciktirme girişimleri sona erecek ve AB içinde hakkımız olan yeri alacağız" dedi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Avrupa Öğrencileri Genel Forumu'nun (AEGEE) 1997 Genel Kurulu'na (AGORA '97) katılan Demirel, Avrupa'nın yeni mimarisinin, barışın, istikrarın ve refahın Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Karadeniz'den Akdeniz'e kadar yayılmasına yardımcı olaşak biçimde şekillenmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Türkiye bunda önder olabilecek konumdadır. Avrasya denen bu geniş bölgenin tam ortasında yeralan Türkiye, ekonomik ve siyasi istikrar için çok önemli bir role sahiptir.
Türkiye bugün bir köprüdür. Ortak değerlerimizin Kafkaslar ve Orta Asya'da yayılmasına da katkıda bulunuyoruz. Bu rolümüzü, demokratik milletler topluluğunun Atlas Okyanusu'ndan Altay eteklerine kadar genişlemesinde tarihi bir sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Avrupa'yla ilişkilerimizde esas hedefimiz 1963 Anlaşması'nda öngörüldüğü gibi tam üyeliktir. Bu, Atatürk'ün çağdaş medeniyet hedefiyle kesişen sürekli bir tercihtir. Eğer Türkiye, diğer tam üyelik için aday olan ülkelerle karşılaştırılırsa, inanıyorum ki NATO ve Gümrük Birliği üyelikleri Türkiye'ye öncelik verilmesini gerektirir. İnaniyoruz ki tam üyeliğimizi geciktirme girişimleri sona erecek ve AB içinde hakkımız olan yeri alacağız."

Öte yandan Demirel konuşmasına başlarken "Bugün 74. yaşımın ilk günü. Yeni yaşıma size hitap ederek başlıyorum, bu çok iyi bir başlangıç" dedi. Demirel'in bu sözleri üzerine salondaki Avrupalı gençler hep bir ağızdan "Happy birthday to you" diye bağırarak Cumhurbaşkanı'nı kutladı.
Forumun Ankara Temsilcisi Rafet Şaban'la AEGEE Başkanı Peter Ginser de Demirel'e doğumgünü hediyesi olarak AEGEE'nin amblemini taşıyan bir kravat hediye etti.