Siyaset Demirel'den Rusya'ya : Boğazlar'dan geçilmez

Demirel'den Rusya'ya : Boğazlar'dan geçilmez

16.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demirel'den Rusya'ya : Boğazlar'dan geçilmez

Demirelden Rusyaya : Boğazlardan geçilmez

Yılmaz'ın Rusya Başbakanı'nı karşıladığı saatlerde 3. Petrol Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı "Bizim niyetimiz Montrö'yü ihlal etmek değil" dedi

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Rusya Federasyonu Başbakanı Victor Çernomırdin'in boğazlardan petrol taşınması konusundaki ihtilafı da görüşmek üzere Türkiye'ye geldiği saatlerde, Bakü - Ceyhan tezini tekrarlayarak "Bizim niyetimiz Montrö'yü ihlal etmek değil. Boğazlardan geçemezsiniz diyoruz. Geçirtmeyiz değil, geçilmez" dedi.
Başbakan Mesut Yılmaz'ın Çernomırdin'i karşıladığı saatlerde toplanan 3. Petrol Şurası'nda konuşan Demirel, Orta Asya petrollerinin pazarlanması mücadelesinin "müthiş bir rekabetle" sürdüğünü anımsatarak şunları söyledi:
"Kapalı kapılar arkasında ve önünde bu rekabet devam etmektedir. Kolay sanılmasın. Eğer boğazlardan geçerseniz arka arkaya gemiler gelir orayı tıkarsınız. O gözüküyor. Geçirtmeyiz değil geçilmez. Birtakım kimseler bizi Montrö'yü ihlal ediyorsunuz diye eleştiriyor. Bizim niyetimiz ihlal etmek değil. Geçemezsiniz diyoruz. Burgaz'dan Dedeağaç'a boru götürelim, oradan taşınsın. İkinci bir boğaz diyoruz."
Petrolün Afganistan üzerinden taşınması alternatifine değinen Cumhurbaşkanı, "Afganistan'ı durultalım, yönetimde kim olursa olsun durultalım diye tartışılıyor" diye konuştu.
Boğazlar sistemine en doğru alternatifin Bakü - Ceyhan hattı olduğunu vurgulayan Demirel, "Güvenlik ve diğer nedenlerden dolayı en uygunu budur. Türkiye enerji terminali haline gelmek için çok büyük gayretler sarf ediyor. İstiyoruz ki, Türkiye Orta Asya petrolünün ve gazın terminali olsun" dedi.

Ekonominin yüzde 60 yükünün devletin sırtına yüklendiği bir ülkede piyasa ekonomisinin yürümeyeceğini belirten Demirel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Piyasa ekonomisini yürütemeyecekseniz bari karma ekonomiyi yürütün. Özelleştirme bize başka yerlerden empoze edilen bir olay değil. Ekonomide rasyonellik esastır. Kar eden ayakta duracaktır, edemeyen duramayacaktır. Türkiye enerjisiz kalmamalı. Bu, sanayi hamlesini durdurur. Özelleştirme şart. Eğer piyasa ekonomisini yürütecekseniz bir tarafta devlet bir tarafta müteşebbisle bu mümkün değil. Özelleştirme Türkiye'nin kendi şartlarından doğan bir olaydır."
Başta petrol olmak üzere enerji alanında da bir an önce özelleştirme isteyen Demirel, "Devletin istediği zaman şart empoze eden durumdan çıkmasını istiyorum" diye konuştu.
Hükümetlerin nükleer enerji için attığı bütün adımların reaksiyonlar nedeniyle yarıda kaldığını söyleyen Cumhurbaşkanı şu görüşleri dile getirdi:
"Türkiye'nin nükleer enerjiye enerji olarak değil, teknoloji olarak sahip olması gerekir. Nükleer enerji Türkiye'ye çok lazımdır. Bari bu defa girişilmiş olan işler sonuç vermelidir. Türkiye birtakım korkularla sonuç alamazsa bundan sonra kimse bizi ciddiye almayacak. Nükleer enerji kullanıp kullanmamak Türkiye'nin çağdaşlık sınavı haline gelmiştir."
Türkiye'nin Ortadoğu'daki siyasi karışıklığın yatışmamasından şikayetçi olduğunu söyleyen Demirel, "Irak'tan 100 milyon ton petrol getiriyorduk. Ortadoğu'da bu çıkmaz meydana gelince hiçbir şey yapılamaz hale geldi. Bizim sebep olmadığımız siyasi hadiseler bize zarar veriyor. Umarım ki dünyayla Irak barışsın" diye konuştu.
Programda yer almasına karşın Başbakan Mesut Yılmaz'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk şuranın açılışına katılmadı. Yılmaz, yerine Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Metin Gürdere'yi, Ecevit ise Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ı gönderdi. Uluğbay'ın konuşması sırasında elektrikler kesildi. Uluğbay, 5 dakika süreyle karanlıkta konuştu.

Rusya Başbakanı Victor Çernomırdin ve eşi, dün kalabalık bir heyetle Ankara'ya geldi. Karşılama törenine katılan Berna Yılmaz ve bayan Çernomırdin, objektiflere birlikte poz verirken, Yılmaz da karşılama töreninde Rus Başbakan'a nazik bir hareketle yol gösterdi