Siyaset 'Demokratik yolla haklarınızı arayın'

'Demokratik yolla haklarınızı arayın'

07.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bütün emeklilerin bir araya gelerek ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Neden beklediğiniz zam verilmedi? Bütün emeklilerden ricam, geçinemiyorsanız hesabını demokratik yollarla sormak sizin göreviniz" dedi...

Demokratik yolla haklarınızı arayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan’ı dernek merkezinde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'na ziyarette Genel Sekreter Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Veli Ağbaba ve Fethi Açıkel eşlik etti. Ziyaretin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HAK ARAYANIN YANINDAYIM: Kim hak, hukuk, adalet arıyorsa onların yanında olmaya söz verdim. Asgari ücretlilerin aylıklarını artırdılar. Hazine ve Maliye Bakanı dedi ki, 'Asgari ücret arttı, yüzde 50 zam yaptık, şimdi sıra emeklilere geldi'. Bütün emekliler de doğal olarak yüzde 50’lik zam bekliyorlardı. Ama olmadı. Sayın Başkan az önce dedi ki "Reform diye bir yasal düzenleme yapıldı. Biz eskiden milli gelirden pay alırdık şimdi vermiyorlar." Sayın Başkan size milli gelirden pay vermiyorlar ama zamdan pay veriyorlar. Her türlü zammın sıkıntısını siz çekiyorsunuz. Ne olacak, nereye kadar gidecek?

'OY VERİR' MANTIĞI: Yaklaşık 10 milyon emekliye seslenmek isterim. Neden beklediğiniz zam verilmedi? Nedeni şu; "Biz emekliye zam vermesek de nasıl olsa emekli bize oy verecek", temel mantıkları bu. Çünkü ben "Emeklilere iki maaş ikramiye verilsin" dediğim zaman bir grup emekli bana telgraf çekti, "Bizim maaşımız yetiyor iki maaşa ihtiyacımız yok" diye. O telgraf ve o düşünce bunların belleklerinde yer etmiş. "Nasıl olsa hiç para vermesek de emekli bize oyunu verir."

Haberin Devamı

BİR ARAYA GELİN: Bütün emeklilerden ricam, geçinemiyorsanız, şikâyet ediyorsanız, torununuza harçlık veremiyorsanız, kahveye oturup çay içemiyorsanız, lokantada yemek yiyemiyorsanız, bir tatil yapamıyorsanız hesabını demokratik yollarla sormak sizin göreviniz. Eğer "sosyal hukuk devleti" tanımı anayasada yer almışsa, sizin hakkınızı ve hukukunuzu demokratik yollarla aramanız gerekiyor. Bütün emeklilerin bir araya gelmesi, ortak hareket etmesi lazım. Bütün emeklilerin, "Eğer sen bana hak ettiğim aylığı vermiyorsan kusura bakma ben de sana oyumu vermeyeceğim" demesi lazım. 

BUNLARDA VİCDAN VAR MI?: Emekli vefat ettiğinde eşine ve çocuklarına intikal eden aylıkları var. Son yapılan zamlardan sonra aylık dul ve yetime verilen 627 lira, 690 lira, 748 lira. Saraydaki zata ve şürekâsına seslenmek isterim, ayda 627 lirayla bir dul kadın nasıl yaşayacak? Bunlarda vicdan, merhamet var mı? "627 lirayla otur krallar gibi yaşa" diyorsun.

Haberin Devamı

SİZİN SESİNİZ ÇIKMIYOR: Milli gelirden size pay verilmedi. Çünkü milli gelirden sağladıkları payı başkalarına veriyorlar.  5-7 maaş alana veriyorlar. Size niye versinler, sizin sesiniz çıkmıyor ki yeteri kadar. 10 milyon kitle birlik olursa, siz istediğiniz partiyi iktidara taşırsınız. Birlik olma zamanı, bir araya geleceksiniz, diyeceksiniz ki 'Bizim hedefimiz şu kardeşim, bunu verirsen, biz o zaman sana oy veririz.' Açlık sınırı 4 bin 13 lira. 2 bin 500 liraya çıkardık en düşük emeklilik aylığını diye davul zurna çalacaklar. 2 bin 500 lirayla kim nasıl geçinecek?

'Eski sistemimize geçmek istiyoruz'

Dernek Başkanı Satılmış Çalışkan ise şunları söyledi: "Biz emekliler olarak çok bir artış istemiyoruz. Maaşımız bizi geçindirecek şekilde olsun. TÜFE değil; biz eski sistemimize çok memnun olduğumuz katsayı ve gösterge sistemine geçmek istiyoruz. Mademki tek çatı altındayız; çalışana, memura, memur emeklisine verilen işçi emeklisine de aynen katsayı uygulansın istiyoruz."

CHP önünde eylem

Haberin Devamı

Milli Beka Hareketi Genel Başkanı Murat Şahin ile beraberindeki heyet, CHP Genel Merkezi önüne gelerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu protesto etti. CHP ile görüşme taleplerinin reddedildiğini ileri süren Şahin şunları söyledi: “Nasıl ki Kemal Bey devlet kurumlarının kapısına çat kapı gidiyorsa bende çat kapı geldim. Buradan Kılıçdaroğlu’na sesleniyoruz; kol kola girip dostlarımız dediği 'HDPKK' eş başkanları bu milletin güvenlik güçlerini şehit etmekte, Diyarbakır analarının 9-10 yaşındaki evlatlarını zorla alıp dağa kaçırmaktadır. Bu bölücülere ses çıkarmayandan Atatürkçü olmaz."-ANKARA İHA