Siyaset Devlet Aktan’ı uğurladı

Devlet Aktan’ı uğurladı

21.11.2008 - 01:50 | Son Güncellenme:

Ankara’da önceki gün yaşamını yitiren emekli büyükelçi, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, Dışişleri Bakanlığı, TBMM ve Kocatepe Camii’ndeki törenlerin ardından İstanbul’a uğurlandı

Devlet Aktan’ı uğurladı

Gündüz Aktan için ilk tören yıllarca hizmet verdiği Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlendi. Törene, Aktan Ailesi’nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin ve emekli büyükelçilerle bakanlık mensupları katıldı.

Babacan’ın omuzlarında
Babacan, “Türkiye Cumhuriyeti, değerli bir diplomasi, düşünce ve siyaset insanını, yıllarını bahşettiği bakanlığımız ise örnek bir mensubunu yitirmenin acısını hissetmektedir. Aktan, müstesna yeteneklere haiz bir bakanlık camiası üyesi olarak yüreklerimizde ve hafızalarımızda kalıcı bir yer edinmiştir” dedi.
Babacan ve Apakan, Aktan’ın naaşını ambulansa kadar omuzlarında taşıdı.

DTP’den Bahçeli’ye başsağlığı
TBMM’de düzenlenen törende siyaset dünyasını buluşturdu. Törene Toptan, Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek, Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Baykal, Bahçeli, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski ve yeni bakanlar katıldı.
Törende, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, eski SP Genel Başkanı Recai Kutan, DTP’li Meclis İdare Amiri Sırrı Sakık ve DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da yer aldı. Sakık ve Kurtulan, Bahçeli’nin elini sıkarak başsağlığı diledi.
Aktan’ın eşi Ülkü Aktan ve Bahçeli, taziyeleri birlikte kabul ederken törenden ayrılan Demirel’i Baykal uğurladı.
Kocatepe Camii’ndeki cenaze namazına Gül ve Erdoğan da katıldı. Gül, Nazan Aktan ve Uygur Aktan’a taziyelerini iletirken, Bahçeli’ye üzüntüsünü paylaştığını söyledi. Nazan Aktan, kardeşi Uygur Aktan’la Gül’ün yanında en önde saf tuttu.
Cenaze namazına Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ile Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Haberin Devamı

Devlet Aktan’ı uğurladı

Dışişleri Bakanı Babacan Dışişleri’ndeki törende Aktan’ın tabutunu taşıdı. Aktan’ın cenazesi daha sonra İstanbul ‘da özel bir tekneyle Büyükada’ya götürülerek burada defnedildi.

Devlet Aktan’ı uğurladı

Devlet Aktan’ı uğurladı

TBMM’deki törende Aktan’ın eşi Ülkü Aktan, bir ara 9. Cumhurbaşkanı Süleyman?Demirel’in koluna girerek yürüdü. Baykal ve Toptan da yanlarında yer aldı.

Devlet Aktan’ı uğurladı

Ablası Nazan Aktan ile el ele yürüyen Uygar Aktan, babasının fotoğrafını taşıdı.

Büyükelçi’den taziye mektubu
AB Dönem Başkanı Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, Aktan’ın eşine, Bahçeli’ye ve TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış’a birer taziye mektubu gönderdi. Emie, mektubunda “Aktan, Avrupa ile ilgili olarak Türkiye’de yapılan tartışmaların önemli bir aktörü ve uluslararası tüm büyük konularda sözü dinlenen ve kendisine son derece saygı duyulan bir analistti” dedi.

Haberin Devamı

ARDINDAN NE DEDİLER?
‘Türk -Yunan yakınlaşmasının köşe taşıydı’

‘Hiç durmadı’

Nüzhet Kandemir (Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, emekli büyükelçi): Çok değerli bir arkadaşımızdı. Çok da gençti. Hastalığıyla ilgili çok konuşmazdı. Ben müsteşarken o Atina Büyükelçisi’ydi. Çok uzun süre Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin rayına oturtulması üzerine çalışmıştık. Çok büyük katkıları oldu bu konuda. Aktan, bürokratik hayatında çok aktif, konuyu tüm derinliğiyle değerlendiren bir düşünürdü. Emekli olduktan sonra bile durmayıp düşüncelerini yazarak Türk halkıyla paylaşmıştı.

‘Aktan’lar kolay yetişmiyor’
Cem Duna (Emekli Büyükelçi): Aktan benim çok yakın arkadaşımdı. Belki birçok fikirlerimiz örtüşmüyordu ama bu diyalog bizi zenginleştirirdi. Kendisi herhangi bir olaya çok yönlü bakan, engin bilgili, çok iyi değerlendirme yapabilen, uygar biriydi. Ne kadar büyük bir kayıp olduğunu anlatmak hiç kolay değil. Çünkü Gündüz Aktan’lar hiç kolay yetişmiyor. Özellikle Davos sürecinde öyle manevralar yaptı ki, kendisini saygıyla anıyorum.

‘Herkes için büyük kayıp’
Özdem Sanberk (Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Emekli Büyükelçi): Türk dış politikasının gelişmesine çok büyük katkıları oldu. Örneğin, onunla Türk-Ermeni Barış Komisyonu’na katıldık, orada büyük adımların atılmasına katkıları oldu. İlk Davos toplantısı Aktan’ın ve Cem Duna’nın eseridir. Aktan’ın burada çok büyük bir diplomatik maharet gösterdiğine bizzat şahit oldum. Özellikle de müzakerelerin şekillendirmesi konusunda kritik bir rol oynamıştır. Aktan, Türk-Yunan yakınlaşmasının gerçekleşmesini sağlayan büyük bir köşe taşıdır. Aktan, diplomasinin mutfağının kitabını yazmıştır.
BAHAR BAKIR Ankara