Siyaset Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan S-400 tepkisi: ABD’ye karşı atacağımız adımlar var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan S-400 tepkisi: ABD’ye karşı atacağımız adımlar var

15.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

S-400 ilgili sürecin tamamlandığını, teslim süresiyle ilgili çalışmaların olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa, bizim de buna karşı atacağımız adımlar var” dedi. Çavuşoğlu “Muhalefetin talebi olursa topluca bilgilendirme yaparız” diye konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan S-400 tepkisi: ABD’ye karşı atacağımız adımlar var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. S-400 sürecinin tamamlandığını vurgulayan Çavuşoğlu “Her şey bitti; şimdi tamamen teslim süresiyle ilgili çalışmalar var. Türkiye’ye bunlar gelecek. Bir ülkenin bir başka ülkeye savunma sistemine ilişkin bir kararı, ‘al ya da alma’ demesini reddediyoruz. Bir ülkeye yönelik bir hamlede bulunursanız, o ülkenin de size vereceği karşılığı vardır” dedi. Çavuşoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

ÇABALARINIZ BEYHUDE: Türkiye S-400’leri almaya karar verdi, imzaları attı, parasının bir kısmını ödedi, bir kısımı da krediye bağlandı. Her şey bitti, şimdi tamamen teslim süresiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye’ye bunlar gelecek. ABD, Türkiye’yi CAATSA yaptırımlarına dahil etmeye çalışıyor. Yalnız F-35’ler CAATSA yaptırımı içinde değil. F-35 pilotlarının eğitimi durdurulmaya çalışılıyor. ABD Savunma Bakan Vekili, Milli Savunma Bakanımıza mektup gönderdi. Biz onlara ‘Bu çabalarınız beyhude. Biz S-400’ü aldık’ diyoruz.

KARŞI ADIMLARIMIZ VAR: Bir ülkeye yönelik bir hamlede bulunursanız, o ülkenin de size vereceği karşılığı vardır. Biz bunu tercih etmeyiz ama ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa CAATSA ile ilgili, bizim de buna karşı atacağımız adımlar vardır. Zaten bunun çalışmalarını Cumhurbaşkanımız liderliğinde yapıyoruz. Yeri geldiğinde açıklarız, yaparız. ‘ABD ne derse olur’ gibi bir anlayış yok artık. Muhalefetin talebi olursa topluca bilgilendirme yapacağız. Bu bilgileri almadan ‘Türkiye S-400’ü almasın, iptal etsin’ gibi açıklamaları doğru bulmuyoruz. Birilerine hizmet etmesinler.

Haberin Devamı

‘Bölgeye ikinci sondaj gemisi de gelecek’

(Doğu Akdeniz) Akdeniz’de biz de varız. Biz, kendi kıta sahanlığımız içinde, KKTC, TPAO ruhsat verdiği alanlarda sismik araştırma ve sondaj yapıyoruz. Bölgeye ikinci sondaj gemisi de gelecek. Karadeniz’e gidecekti, o bölgeye kaydırdık. Bunun sebebi yıllardır tüm uyarılarımıza rağmen Rum kesiminin tek taraflı şekilde Kıbrıs etrafında sismik arama ve şimdi de sondaj çalışmalarına başlamasıdır. Rum kesimi vatandaşlarımızı tutuklayacak, biz de müsaade edeceğiz, bu mümkün değil. Hak hukuk çerçevesinde herkesin menfaati garanti altına alındığı zaman sorun yok. Bu noktaya mecbur gelecekler. Rum Kesimi de, Yunanistan da, AB de, Akdeniz’deki ülkeler de.

‘Nükleer silah üretmedik’

Neymiş efendim ‘S-400’ler F-35’in sistemine girebiliyormuş’. Eğer bu iddialar doğruysa, Suriye’de S-400’ler var ve yüzde 100 Rusya’nın kontrolünde. Bize gelecekler yüzde 100 bizim kontrolümüzde olacak ve NATO’ya tehdit olmaması için biz ön şartlarımızı en başından koyduk. Sanki bir nükleer silah üretmişiz gibi bir savunma sistemi alırken bir müttefikimiz neden bu kadar problem çıkarıyor? Tam bağımsız özgür bir ülke olmak için zorluklar da olsa, göğüsleyeceğiz. Bir ülkenin başka ülkeye savunma sistemine ilişkin bir kararı, ‘al ya da alma’ demesini reddediyoruz.