Siyaset Diyarbakır'da 10 kişi yaşamını yitirdi

Diyarbakır'da 10 kişi yaşamını yitirdi

08.10.2014 - 14:00 | Son Güncellenme:

Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Diyarbakır'da çıkan olaylarda 10 vatandaşımızı hayatını kaybetti" dedi. Eker, kentte bir derneğe saldırı olduğunu, ondan sonraki süreçte ölümlerin arttığını belirterek "10 vatandaşımızın önemli bir kısmı, kurşunla, ya çatışmada ölmüş veya doğrudan onlara ateş açılmış" dedi. Öte yandan olaylarda hayatını kaybeden 8 kişinin kimliği belirlendi.

Diyarbakırda 10 kişi yaşamını yitirdi

Bakan Mehdi Eker, Diyarbakır'da çıkan olaylarda 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 45 kişinin yaralandığını söyledi. Eker, sokağa çıkma yasağının bu gece yeniden değerlendirileceğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

KURŞUN, ÇATIŞMA...

Eker, yaşamını yitirenlerin ne şekilde öldüğü sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi. Otopsisi devam edenler var, iki tane vatandaşla ilgili tabi, bu saldırılarda bir derneğe saldırı söz konusu. Orada ölümler var. Onların otopsi raporları netleşince onlarla ilgili ayrıntılı açıklama daha sonra yapılır. Ama hayatını kaybeden 10 vatandaşımızın önemli bir kısmı, kurşunla, ya çatışmada ölmüş veya doğrudan onlara ateş açılmış.

BİR DERNEĞE SALDIRI SÖZ KONUSU

Zaten bir derneğe saldırma söz konusu. Ondan sonraki süreçte o ölümlerin artması söz konusu. Bizim de amacımız bu tür çatışmaların kavgaların büyümemesi"

Eker sözlerini şöyle sürdürdü: Burada kaos lobisi var. Bunu bilelim. Bunun hedefi Türkiye'de özellikle bölgede 30 yıldır unutulan, son 2 yıldır hatırlanan barış ve huzur içerisinde yaşama duygusunu sabote etme, bu ortamı zehirlemektir. Çözüm sürecini zehirleme teşebbüsü var. Bunu kaos lobisi düzenliyor."

Haberin Devamı

HALK GALEYANA GETİRİLİYOR
Sosyal medya üzerinden enformatik kirlilik oluşturuluyor. Gerek hükümete dönük tamamen yalan tamamen gerçek dışı isnatlarla vatandaşlar kışkırtılmaya çalışılıyor. Buna karşı vatandaşlarımızın dikkatli olmasını özellikle istiyorum. Çünkü sosyal medyada dönen bilgilerin çoğu gerçek dışı.
ÖRGÜT MAALESEF, SİLAH KULLANMAYA DA TEŞVİK EDİYOR
Tabii ki halkı silah kullanmaya bölücü örgüt maalesef, silah kullanmaya da teşvik ediyor, kışkırtıyor. Bunu da kınadığımızı vatandaşlarımızın buna itimat etmemelerini arzu ediyoruz.
“BİR BAŞKA KÜRDÜN DÜKKANINI YAĞMALAMAK…”
Kürt kardeşlerimiz, IŞİD Kobani'de Kürtleri katlediyor, buna reaksiyon gösteren anlayış Diyarbakır'da bir başka Kürdün dükkanını yağmalamak, onun canını kast etmek ile böyle bir akıl tutulması yaşanıyor.
BU TABİ BİR AKIL TUTULMASIDIR
Bir akıl tutulması daha var. Savaş ortamlarında bile sağlık görevlilerine ve ambulanslara zarar verilmezken, dün Diyarbakır'da ambulanslar dahil olmak üzere sağlıkla ilgili görevli arkadaşlar da ambulanslara zarar verildi. Ya camları kırıldı ya ateşe verildi. Dört sağlıkla ilgili araç tahrip edildi. Bu tabi bir akıl tutulmasıdır.

Haberin Devamı

8 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Öte yandan Diyarbakır’da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8’inin kimlikleri açıklandı. Bu kişilerin Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak olduğu belirtildi.

Ölenlerden 2 kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, bu kişilerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor. Olaylarda yaralanan 45 kişi de çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. Diyarbakır’da dünkü olaylarda kışkırtıcılık yaptıkları belirlenen 30 kişi de gözaltına alındı.

Bu arada kentte sokağa çıkma yasağı bulunmasına rağmen bugün öğle saatlerinde merkez Yenişehir İlçesi Koşuyolu Parkı çevresinde yollara barikat kurmak isteyen göstericilere polis gaz bombası ve basınçlı su sıkarak dağıttı.

Diyarbakır Valiliği’nin aldığı kararla kentteki ilk ve orta dereceli okullar da pazartesi gününe kadar tatil edildi.