Siyaset 'Dizideki kadınların namusuyla uğraşılacağına yaşayanlar kurtarılsın'

'Dizideki kadınların namusuyla uğraşılacağına yaşayanlar kurtarılsın'

10.12.2012 - 11:46 | Son Güncellenme:

.

Dizideki kadınların namusuyla uğraşılacağına yaşayanlar kurtarılsın

Avrupa Konseyi Sosyalist Kadın Grubu Başkanı, Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, öğretmen Gülşah Aktürk’ün Van’da vali yardımcısından yardım istemesine karşın öldürüldüğünün ortaya çıkmasına sert tepki gösterdi. Öğretmene, “En kötü ihtimalle ölürsün” diyen Vali yardımcısının derhal görevden alınmasını isteyen Gülsün Bilgehan, “Dizideki kadınların namusuyla uğraşılacağına yaşayanlar kurtarılsın” dedi.

Gülsün Bilgehan, yaptığı yazılı açıklamada, kadına karşı şiddetin önlemesi için 25 Kasım 2011’de Avrupa Konseyi’nin İstanbul sözleşmesinin, 8 Mart 2012’de de kadına karşı şiddet yasasının kabul edildiğini anımsattı.

Van’da yaşanan skandalın, önlemlerin çoğu zaman sözleşme ve yasa metinlerinde kaldığını bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Gülsün Bilgehan, şöyle dedi:
“Öğretmen Gülşah Aktürk’ün, katil zanlısı Hakan Başar hakkında açılan davaya verdiği dilekçe bir ibret belgesidir. Dilekçeye göre vali yardımcısı Gülşah Aktürk’e, ‘en kötü ihtimalle öleceğini, ölümün kaçış değil hak olduğunu, istifa edebileceğini, yanında biber gazı ile dolaşması gerektiğini’ belirtmiştir. Demokratik bir ülkede, tehdit altındaki insanların canını korumakla görevli üst düzey bir kamu görevlisinin böyle bir şey yapması düşünülemez, yaparsa da bu kişileri bu görevlere atayan hükümet bunun hesabını verir.”

Hükümetin dizilere müdahale etmeye çalışırken, gerçek hayatta her geçen gün tırmanan kadına karşı şiddeti dizi izler gibi izlemesinin acıklı bir çelişki olduğunu vurgulayan Gülsün Bilgehan, “Dizideki kadınların namusuyla uğraşılacağına yaşayanlar kurtarılsın” dedi.