Siyaset Dokunulmazlıkta CHP’den üç öneri

Dokunulmazlıkta CHP’den üç öneri

24.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP yönetimi, Ak Parti’nin dokunulmazlıkların bir defalığına bütün vekiller için kaldırılmasına yönelik geçici madde teklifine üç ayrı öneri ile yanıt verdi.

Dokunulmazlıkta CHP’den üç öneri

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın, Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüşerek verdiği öneri paketinde, ilk olarak, anayasanın 83. maddesine yönelik kalıcı değişiklik teklifi sunuldu. Kalıcı değişiklik kabul görmezse, CHP kurmayları dokunulmazlık dosyalarının içtüzük hükümleri çerçevesinde komisyon süreci işletilerek ele alınmasını teklif etti. CHP, geçici madde değişikliğinde ısrar edilmesi durumunda ise bakanlar ve başbakana ilişkin dokunulmazlık dosyalarını düzenleyen anayasanın 100. maddesi kapsamındaki dosyaların da ele alınması gerektiğini önerdi.
‘83. madde değişmeli’
CHP’nin önerisinde, dokunulmazlık süresince dava ve ceza zamanaşımının işlemeyeceği, milletvekillinin on yıldan fazla hapis gerektiren suçlar ile terör, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, kaçıkçılık ve ihaleye fesat gibi suçlardan sorgulanması için TBMM kararı aranmayacağı, ancak bu vekillerin Meclis kararı olmadan tutuklanamayacağı hükme bağlanıyor.
İkinci öneride 83. maddede kalıcı değişiklik yapılmamasına karar verilirse anayasanın dokunulmazlık dosyalarının içtüzüğün 131., 132., 133. ve 134. maddeleri işletilerek yani komisyon süreçleri işletilerek ele alınması talep ediliyor.
Son olarak CHP kurmayları, Ak Parti’nin geçici maddede ısrar etmesi durumunda, “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar işlenen fiiller nedeniyle yapılacak soruşturma ve kovuşturmalarda 83. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi ile 100. maddesi hükümleri uygulanmaz” hükmünün geçici maddeye eklenmesini talep etti. Ak Parti’nin teklifinden farklı olarak anayasanın 100. maddesi bakanlar ve başbakan hakkında Meclis soruşturması açılmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

Ak Parti’den uzlaşma sinyali

15 dakika süren görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Bostancı, CHP’nin üçüncü önerilerinin kendilerine hayli yakın olduğunu belirterek, “Müzakere edilebilir, değerlendirilebilir teklifler olarak görüyorum. Tabii bunları benim görmemin ötesinde partinin yetkili kurullarının yapacağı değerlendirme önemli. Gerekli yerlere ileteceğim, bunun değerlendirmesini yapacağız ve o çerçevede bir yol haritası şekillenecektir” diye konuştu. Bostancı, “Dokunulmazlık meselesi, parlamentonun meselesi. CHP’nin de sorumluluk ve ciddiyetle bir çalışma yaptığını görüyorum. Bunu çok olumlu buluyorum. Değerlendireceğiz, bakacağız” dedi.