Siyaset Dolar-Euro’yla ekonomimiz erimesin

Dolar-Euro’yla ekonomimiz erimesin

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ev sahipliğinde toplanan D-8 Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz yerli, milli paralarla ticaretimizi yaptığımız takdirde ülkelerimiz ciddi manada kazanacaktır. Bir takas odası kurulması için merkez bankalarımızı bir araya getirelim” dedi...

Dolar-Euro’yla ekonomimiz erimesin

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi, “İş birliğiyle fırsatları çoğaltmak” temasıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde başladı. Zirvede D-8 ülkelerine çağrıda bulunan Erdoğan “Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerini kullanmanın önünü açarsak D-8 tarihinde bir devrime imza atarız” dedi. İstanbul’da dün gerçekleştirilen D-8 Zirvesi’nde Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, D-8 dönem başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a devretti. Abbasi Konuşmasında, “Eminim burada gösterdiğiniz zeka, dinamizm ve bilgeliğiniz sayesinde D-8’e yeni bir dinamizm katacaksınız. Pakistan halkı ve hükümeti adına size tam desteğimizi vermeye devam edeceğiz” dedi.

Dolar-Euro’yla ekonomimiz erimesin


‘Barış için kurulan örgüt’
Dönem başkanlığını devralan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Bundan 20 yıl önce D-8’in hangi ilkeler üzerine inşa edildiğini hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Üstünlük kavramının yerine eşitliğin, sömürünün yerine paylaşımın, baskı ve tahakkümün yerine insan haklarının, özgürlüğün ve demokrasinin hakim olmasını tahayyül etmiştik. Geride bıraktığımız 20 yıl zarfında dünyada yaşanan gelişmeler, o zamanki endişelerimizin ne kadar haklı olduğunu bugün bize gösteriyor” diye konuştu.
‘Küresel adaletsizlik arttı’
Afrika’daki açlığa ve yoksulluğa dikkati çeken Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Neredeyse her on yılda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle bugünlere geldik. Bu kadar üretimin olduğu, bu kadar zenginliğin olduğu bir dünyada hâlâ Afrika’daki kardeşlerimiz en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Küresel adaletsizlik, azalmak yerine daha da arttı. Terör tehdidinin sınır, mesafe tanımadan yaygınlaştığı, buna rağmen ‘iyi terörist kötü terörist’ ayrımına gidildiği sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bunun yanında birileri kasıtlı bir şekilde İslam ile terörizmi Müslümanlarla teröristi özdeşleştirmeye çalışıyor. Boko Haram gibi, DEAŞ, FETÖ, Eş-Şebab gibi katil sürülerinin işlediği cinayetleri İslam düşmanlıklarına malzeme yapıyorlar. D-8’in ilkelerine ve savunduğu değerlere olan ihtiyaç, bırakın azalmayı daha da artmıştır. Bizler D-8 üyeleri olarak, dünyada pek az ülkeye nasip olan, coğrafi ayrıcalıklara sahibiz. Üç kıtaya hakim durumdayız. Zengin doğal kaynaklarımız, hepsinden önemlisi dünyanın yaklaşık yedide birini teşkil eden genç ve dinamik bir nüfusumuz var. D-8’i kurduğumuzda bin 820 dolar olan kişi başına düşen milli gelir ortalamamız, bugün 4 bin 500 doları aştı. Bunun daha ilerilere gitmesi gerekir.”
Genişlemeden korkmanın hiçbir anlamı olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Teşkilatımızı yeni üyelerle, yeni ortaklarla tahkim etmemiz gerektiğine inanıyorum. Yani D-8 de bir D-20 olabilir” dedi.

Ticarette milli para dönemi
Her şeyin değiştiği bir dünyada D-8’in aynı kalması hatta yerinde sayması asla kabul edilemez. Eğer proje destek fonunu bir an önce hayata geçirebilirsek D-8’i daha etkin, verimli ve proje odaklı bir örgüt haline getirebiliriz. Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerimizi kullanmanın yolunu açabildiğimiz takdirde D-8 tarihinde bir devrime imza atmış olacağız. Dolar - euro baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok. Biz yerli, milli paralarla bu ticaretimizi yaptığımız takdirde inanıyorum ki buradan ülkelerimiz ciddi manada da kazanacaktır. Dönem başkanlığımız sırasında bu amaçla diyoruz ki bir takas odası kurulması için merkez bankalarımızı bir araya getirelim.”

Haberin Devamı