Siyaset DSP'li üçler CHP yolcusu

DSP'li üçler CHP yolcusu

04.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

DSP'li üçler CHP yolcusu

DSPli üçler CHP yolcusu

Kesin ihraç istemiyle Disipline sevkedilen 3 DSP'li partilerinden istifa etti

DSP'de "kesin ihraç" istemiyle Disiplin Kurulu'na verilen İzmir Milletvekili Veli Aksoy, Bursa Milletvekili Yüksel Aksu ve Denizli Milletvekili Hilmi Develi partilerinden istifa etti. DSP'nin milletvekili sayısı 64'e düştü.
Aksoy, Develi ve Aksu, DSP'den daha önce ihraç edilen bağımsız milletvekilleri Bülent Tanla ve Bekir Yurdagül'le birlikte CHP'ye geçecekleri açıklarken, Disiplin Kurulu'na sevk edilen Eskişehir Milletvekili Cevdet Selvi'nin de hafta içinde istifa edeceği öğrenildi.
"Parti yetkili kurullarına danışmaksınız, parti dışı bazı kuruluşlarla ilişki kurmak, başka bir partiyle birleşme girişiminde bulunmak ve DSP'nin bütünlüğüne yönelik olumsuz davranışlarda bulunmakla" suçlanan DSP'li dört milletvekilinden üçü ihraç kararını beklemeden partilerinden istifa etti. Selvi ise, disipline sevk edildiğine ilişkin eline resmi bir yazı geçmediğini belirterek, "Tebligat yapıldığında siyasi nezaket içerisinde yasa, tüzük ve kurallar çerçevesinde değerlendirmemi yaparak tavrımı belirleyeceğim" dedi.
Aksoy, Develi ve Aksu dün Meclis'teki basın toplantısında, solda bütünleşme sürecinin DSP Lideri ve yönetimince reddedildiğini vurguladı. Arkadaşları adına konuşan Aksoy şunları kaydetti:
"Lidere ve özel adamlarına karşı çıkan, solda bütünleşme talep edenler parti düşmanı, hain ilan edilmektedir. Parti içi sorunlar yasaya, tüzüğe, parti ahlakına ihtiyaç duyulmadan karara bağlanmaktadır. Bütün bunların sonuçu olarak kurultay, kongre, seçim ve diğer faaliyetler yasak savmak için yapılır hale gelmiştir. DSP'de bütün demokratik kanallar ve kurumlar tıkanmış olduğundan istifa ediyoruz."
Aksoy, milletvekilliğini bağımsız olarak mı yoksa CHP'de mi sürdüreceklerine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:
"Türkiye'de bağımsız milletvekilleri işlevlerini yerine getirmekte zorluklar yaşıyor. Solda birliğin gerekliliğini söylediğimize göre bu konuda duyarlı olan partiyle ilişkimizi devam ettireceğiz. Tanla ve Yurdagül'le bir değerlendirme yaptıktan sonra CHP'ye katılacağız."

Basın toplantısına katılmayan Selvi ise Milliyet'e şu açıklamayı yaptı:
"CHP'ye geçişler solda birliğin sağlanması açısından olumlu bir gelişmedir. DSP'de fikrini açıklayan herkese suçlu gözüyle bakılıyor, cezalandırırılıyor. İhraçlar 7 Aralık'taki kurultay hazırlığının bir parçasıdır.
Solda birlik istemek Türkiye için zorunlu bir ihtiyaçtır. Sağ partilere giden milletvekillerine bu tepkiler gösterilmemektedir. Demokrasinin kalıcı olması, gelişmesi için istikrarın sağlanması için siyasi yelpazede alternatif olabilecek güçlü bir partinin etkin şekilde yer alması ülkenin geleceği açısından da kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu doğrultudaki çalışmaları çabaları samimiyetle sürdüreceğiz."
Genel Başkan Yardımcısı Önder Bülbüloğlu da, milletvekillerinin ihraç ve disiplin mekanizmasıyla sindirilmek istendiğini belirterek, "Yapılan DSP'nin demoratlığına da, tüzüğüne de uymaz. Ben de CHP'ye geçişi değerlendirme sürecindeyim" dedi.