Siyaset DTP'Li vekil: Kürt çocuklarına işkence yapıldı

DTP'Li vekil: Kürt çocuklarına işkence yapıldı

20.11.2008 - 16:31 | Son Güncellenme:

.

DTPLi vekil: Kürt çocuklarına işkence yapıldı

DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Türkiye’de yıllardır Kürt çocuklarının güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla öldürüldüğünü ve işkence gördüğünü öne sürdü. Geylani, Güneydoğu’da taş atan çocukların eylemlerini “şiddete karşı tepki" olarak değerlendirerek bu tepkilerin önlenemeyeceğini söyledi.

DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edildiğini hatırlatarak Türkiye’nin Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamasına rağmen çocuk hakları konusunda istenilen ölçüde duyarlılık sağlanamadığını söyledi.

Türkiye’de hala çok sayıda çocuğun anayasal hak olan eğitim hakkından yararlanamadığını ifade eden Geylani, şunları söyledi:
“2007 verilerine göre Türkiye’de 42 bin çocuk sokakta yaşıyor, yılda 7 bin çocuk tecavüz ve tacize uğruyor., Son 5-6 yılda haklarında koruma kararı alınan, SHÇEK’de barınan 14 bin 398 çocuğun yüzde 18.6’sının anne ve babası tarafından ihmal veya istismar edildiği görülüyor. Suça itilen çocuk sayısı yılda yüzde 5 ile 10 oranında artıyor. Yılda 125 bin çocuk mahkemeye çıkıyor. Sokakta yaşayan çocukların yüzde 37’si Doğu ve Güneydoğu’dan göç etmiş ailelerin çocuklarıdır. Bu çocukların yüzde 11’i de hiç okula gitmedi, yüzde 52’si de madde kullanıyor."

-“KÜRT ÇOCUKLARINA İŞKENCE YAPILDI, KURŞUNLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ"

Bugüne kadar çok sayıda çocuğa, siyasi gerekçelerle kolluk kuvvetleri tarafından işkence yapıldığını, Diyarbakır başta olmak üzere bir çok “Kürt ili"nde çocukların kurşunlanarak öldürüldüğünü savunan Geylani, bunun en acılı örneğinin Uğur Kaymaz olduğunu söyledi. Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın güvenlik güçleri tarafından öldürülmelerinin üzerinden 4 yıl geçtiğini kaydeden Geylani, “12 yaşında bir çocuğun yaralarında yakın atış ve barut izleriyle birlikte sağ ve sol eline 4 adet, vücudunun sırt bölgesine 9 adet olmak üzere toplam 13 adet kurşun ile vurularak öldürülmesi tüm kamuoyunu dehşete düşürmüştür. Uğur’un minik bedeni kurşunlarla delik deşik edilmiştiö dedi. Uğur Kaymaz ve babasını öldüren polislerin beraat ettiğini ancak kararın hala Yargıtay’da olduğunu kaydeden Geylani, “Umarız ve dileriz son söz mazlum mağdurlar lehine ve yargısız infazı işleyenler aleyhine söylenir"dedi.

-"BU ÇOCUKLARIN ÖZEL BAKICILARI YOK"-

Türkiye’de yıllardır Kürt çocuklarının güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla öldürüldüğünü ve işkence gördüğünü öne süren Geylani “Adaletin terazisi büyük çelişki ve çifte standartlarla ters yüz olmuş ve ağır kefeye Kürt çocukları konulmuştur. Hrant Dink cinayeti azmettiricisi Yasin Hayal, Trabzon’daki Mc Donalds’a atılan bombayla 6 kişiyi yaralamaktan yargılandı. Eylem terör suçu kapsamına alınmadı, 10 ay yattıktan sonra tahliye edildi. Ama Diyarbakır’da taş atan ilköğretim öğrencisi çocuklara 28 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bu çocuklar mutlu azınlıkların çocukları değil, kolejlerde eğitim görmüyor ve özel bakıcıları yok. 30 yıla yakındır devam eden şiddet kültürünün mağdurları olan ailelerin çocuklarıdır.ö diye konuştu.

-“ADETA FİLİSTİN’İ ANDIRIYOR?"

Geylani, bölgede yaşanan görüntülerin adeta Filistin’i hatırlattığını ifade ederek bunun hükümetin ve güvenlik güçlerinin çocuklara tahammülsüzlüğünü ortaya koyduğunu savundu. Geylani şunları söyledi:
“İstisnalar dışında tüm bu ailelerin bireyleri ya askerde ya da dağda yaşamını yitiren insanların acılı aileleridir. Tutuklanan, sakat kalan, işkence gören ailelerin çocuklarıdır bunlar. İşte o çocuklar böylesi bir psikolojik ortamda doğmuş ve büyümüş çocuklardır. Halen de yaşanan savaş ikliminin şiddet ve çatışma pratiğini iliklerine kadar hisseden ve gören çocuklardır. Böylesi sosyo-psişik bir ortamda şiddet karşıtı bir tepki doğuyor. Bu tepkinin kaçınılmaz bir tepki olduğunu düşünüyoruz