Siyaset Dubai anlaşması gaflet ve delalet

Dubai anlaşması gaflet ve delalet

30.07.2010 - 02:06 | Son Güncellenme:

ABD ile 1 Mart tezkeresi için Türkiye adına pazarlıkları yürüten dönemin büyükelçisi MHP’li Deniz Bölükbaşı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “ihanet” dediği Dubai anlaşmasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı

Dubai anlaşması gaflet ve delalet

“Gaflet ve dalalet” olarak nitelendirdiği anlaşmada “Irak’ta Türk askeri bulundurulmaması yönünde bir maddenin konulduğunu söyleyen Bölükbaşı “Bu vahim hatayı yapan Ali Babacan, Dışişleri’nde ikinci katibe bile sorsa ‘Bunu imzalayamazsınız’ yanıtı alırdı” dedi.
CNN Türk’e açıklamalarda bulunan Bölükbaşı, Babacan’ın Dubai’de imzaladığı anlaşmayı okuyunca ‘hayrete düştüklerini’, Erdoğan’ın da “Ben bunu Türk milletine anlatamam. Anlaşmayı iptal edin” dediğini kaydetti. Tezkereyle ilgili siyasi pazarlıkları yürüttüğü sırada Babacan’ın da ekonomik görüşmeleri yaptığını anlatan Bölükbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlaşma tezkerenin reddinden sonradır. Anlaşmayı okuyunca hayrete düştük. Amerikalılarla görüştük ama değişikliği kabul etmediler. Ret yanıtı üzerine Gül, Ziyal, ben ve Erdoğan bir toplantı yaptık. Erdoğan, anlaşma için ‘ben bunu Türk milletine anlatamam. Anlaşmayı iptal edin’ dedi. Bundan daha vahimi, o sırada Irak’a ABD müdahalesi başlamıştı. Sayın Babacan böyle bir durumdayken, Kuzey Irak’ta Türkiye’nin asker bulundurmaması hükmünü içeren anlaşmayı imzalamıştır.
Sayın Hüseyin Çelik anlaşmada Türkiye’nin Irak’ta asker bulundurmaması yönünde hüküm bulunmadığını öne sürüyor ama doğru söylemiyor. Böyle bir hüküm vardı. Ben bunu yazdığım kitapta da dile getirdim. Eğer mahkeme çağırırsa, bildiklerimi anlatırım. Anlatmamam için sebep olduğunu zannetmiyorum.”