Siyaset Dünyanın yeni 5 gücü

Dünyanın yeni 5 gücü

17.12.2013 - 22:43 | Son Güncellenme:

Dünyada yeni bir ittifak olarak algılanan Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu kurulmasına yönelik olarak hayata geçirilen MIKTA girişimi çerçevesinde, bugün Ankara'da önemli bir adım atıldı.

Dünyanın yeni 5 gücü


MIKTA girişimi 5 ülke dışişleri bakanlarının Eylül ayında New York'ta yaptıkları toplantının ardından Meksika'dan ilk kez Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ziyaret Ankara'ya yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, "Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl İçin Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi"ne imza attı. İki cumhurbaşkanının huzurunda, Türkiye ile Birleşik Meksika Devletleri Cumhuriyeti arasında 11 önemli iş birliği anlaşması da imzalandı. Gül"ün, Türkiye"ye ilk kez ziyarette bulunan Meksika"nın cumhurbaşkanı onuruna verdiği akşam yemeğine, ABD"nin Ankara Büyükelçisi"nin davet edilmesi de, uluslararası ilişkiler çerçevesinde özel bir anlam kazandı.

Dünyanın yeni 5'lisi
Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu kurulmasına yönelik olarak hayata geçirilen MIKTA girişiminin ilk toplantısı, 25 Eylül 2013 tarihinde New York'da dışişleri bakanları düzeyinde yapıldı. Dışişleri Bakanlığı; bu toplantıyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulunmuştu:
"MIKTA platformuna dahil beş ülkenin tümü G-20 üyesi olup, demokratik çoğulcu sisteme sahip açık ekonomilerdir. Bölgelerinde etkin birer aktör olan beş ülke, bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmakta, uluslararası sorunlar karşısında benzer yapıcı yaklaşımlar izlemektedir. Sözkonusu platformun bölgesel ve küresel sorunlara yapıcı çözümlerin kolaylaştırılması, küresel yönetişimin daha da etkinleştirilmesi ve küresel yapılarda ihtiyaç duyulan reformların hayata geçirilmesi bakımından önemli katkılarda bulunabilecek potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir."

Hanımefendilerin şıklığı
Meksika'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan tarihi ziyaret, MIKTA girişimi çerçevesinde ayrı bir anlam kazandı. Gül, resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto'yu, bugün Çankaya Köşkü'nde askeri törenle karşıladı. Törende Gül ve Pena Nieto'ya, Hayrünnisa Gül ile Angelica Rivera Hurtado de Pena da eşlik etti. Törende, iki hanımefendi şık kıyafetleri ile dikkat çekti. Gül ile Nieto'nun görüşmeleri sırasında Hayrünnisa Gül ise Meksika Cumhurbaşkanı'nın eşine Çankaya Köşkü'nü gezdirdi. Gül de, konuk cumhurbaşkanına Çankaya Köşkü'nün balkonundan Ankara'yı gösterdi.
11 anlaşma imzalandı
Görüşmelerin ardından Gül ile Nieto, "Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl İçin Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi"ne imza attı. İki cumhurbaşkanının huzurunda, Türkiye ile Birleşik Meksika Devletleri Cumhuriyeti arasında 11 önemli iş birliği anlaşması da imzalandı.
Akşam yemeği verdi
Cumhurbaşkanı Gül, bu akşam konuğu onuruna Çankaya Köşkü"nde akşam yemeği verdi. Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ile Meksika arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez bir ziyaret gerçekleştiğini dile getirerek, "Ziyaretiniz, hiç şüphesiz tarihî niteliktedir. Bu anlamlı vesileyle ülkemize gelen siz değerli misafirlerimizi en samimi hislerimle selamlıyor, hepinize hoşgeldiniz diyorum" dedi. Gül, şunları söyledi:

Meksika"daki Atatürk Anıtı
"1864’te İstanbul’a bir temsilcisini gönderen dönemin Meksika İmparatoru, ertesi yıl Orta Elçi atamıştır. 2014’te, bu ilk temasların 150. yıl dönümünü idrak edeceğiz. Bu sene ise, Meksika ile 1928 yılında yürürlüğe giren Dostluk Anlaşması çerçevesinde tesis edilen diplomatik ilişkilerimizin 85. yıldönümünü kutluyoruz. Böylesine köklü bir geçmişe dayanan dostluğumuzun, bugün sapasağlam ayakta duran iki müşahhas nişanesi mevcuttur. Bunların ilki, başkent Mexico City’de bulunan saat kulesidir. Bu tarihî eser, ülkenize göç eden Osmanlı vatandaşları tarafından, bağımsızlığının 100. yıl dönümünü kutlamak üzere 1910 yılında Meksika halkına hediye edilmiştir. İkincisi ise, keza başkentinizde Meksika’nın millî kahramanı Zapata ile son Aztek İmparatorunun heykellerinin de yer aldığı Reforma Caddesi’nde bulunan ve 2003 yılında açılışı gerçekleştirilen Atatürk Anıtı"dır.
Şimdi yapılması gereken, iş birliğimizin kapsamını, ilişkilerimizin tarihî derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmektir. Zira büyük bir dinamizm ve potansiyeli bünyesinde barındıran Türkiye ve Meksika, büyüme hızları ve yükselen uluslararası profilleriyle ön plana çıkmaktadır. İki ülke de, önümüzdeki dönemde ekonomik hacim bakımından dünyada ilk ona girmeye güçlü şekilde adaydır. Küresel ekonomik mimarinin geleceğine şekil verecek G-20 çatısı altında iş birliği yapmaktadır. Ülkelerimiz, yakın zaman öncesine kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de birlikte görev almışlardır. Tüm bu veriler bize, ilişkilerimizi stratejik bir bakış açısıyla değerlendirmenin vaktinin geldiğini göstermektedir."

Dinamik 5 ülke
Nieto da, yaptığı konuşmada, "Kararlaştırdığımız üzere 21. yüzyılda stratejik ortaklığı tesis edeceğiz" dedi. Türkiye ve Meksika'yı, genç ve dönüşmekte olan ülkeler şeklinde tanımlayan Meksika Cumhurbaşkanı, "Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'yı içeren MIKTA oluşumuna ülkelerimizin aktif katılımı, daha büyük ve sürekli iletişim kanalları kurma arayışında olan dinamik ülkeler olduğumuzu göstermektedir" ifadesini kullandı. Nieto, Gül ve eşini Meksika"ya davet etti.

ABD büyükelçisi yemekteydi
Yemeğe; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve eşi Selma Yazıcı, Meksika'lı bazı bakanlar, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Françis Ricardone'nin de aralarında bulunduğu bazı büyükelçiler, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türk ve Meksika'lı iş adamları ile diğer davetliler katıldı. MIKTA girişimi çerçevesinde özel anlamı olan yemeğe, ABD"nin Ankara büyükelçisinin davet edilmesi ve katılması da, diplomatik açıdan anlamlı bulundu.