Siyaset Dürüst bir insan neresi hain olacak?

Dürüst bir insan neresi hain olacak?

05.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel için "İstifa etmeliydi" görüşünü yineleyen Bahçeli, İçişleri Bakanı Ala'nın Anayasa’ya ilişkin sözlerini ise "Yakışıksız" diye niteledi

Dürüst bir insan  neresi hain olacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Şah Fırat Operasyonu nedeniyle sert biçimde eleştirdiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel için "görevden çekilmeliydi" derken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı hakkında, "Hiçbir yerinde hainlik yok. Bilgili dürüst bir insan, neresi hain olacak" ifadelerini kullandı. İç güvenlik paketinin Brezilya dizisine, "Yalan Rüzgarı"na döndüğünü dile getiren Bahçeli, MHP'den adaylıklar için, "kapı pencere açık, herkes gelsin" değerlendirmesi yaptı.
Bahçeli, TBMM'deki makamında gazetecilerle sohbetinde özetle şu mesajları verdi:
- ANAYASA’YI TANIMAMA YAKIŞMADI: (İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın "Anayasa’yı tanımıyorum" ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz?) Hem bürokraside yetişmiş hem siyasete katılmakla beraber önemli sorumluluklar üstlenmiş olan bir kişinin geldiği yer o anayasa... Anayasa’yı reddetmesi yakışık almadı.
- PAKET GERİ ÇEKİLSİN: (İç güvenlik paketine öneri vermediğiniz için Başbakan eleştirdi, ne diyorsunuz?) İç güvenlik paketinin bu şekliyle Meclis'e gelmesi çok yanlış olmuştur. Seçim öncesi Türkiye'nin bu kadar önemli sürecin yaşandığı ortamda çekilmesinde yarar var. Yeniden komisyona iade edilip orada daha geniş kapsamlı tartışmayla, STK ve üniversitelerin de görüşü alınarak çalışma yapılması daha sağlıklı olur.
- ANALARI BÖLMEYİN: (MHP tabanının çözüm sürecine destek verdiği iddiaları var, sizin böyle tespitiniz var mı?) Bunun ölçümü olur mu? Analar niye ağlasın? Anaların ağlamasından haz duyan birisi olabilir mi? Bu anaları ayırt etmenin manası yok. Türkiye'yi böldükleri gibi anneleri de bölmenin bir manası yok.
- AKİL ADAMLARI VEKİL YAPSINLAR: (Akil İnsanlar Grubu'nun mini bir versiyonunu oluşturup sürecin üçüncü gözlemcisi olma durumu konusunda değerlendirmeniz nedir?) Üçüncü dönem yasağı 68 kişi... Akil İnsanlar 63 kişi. Beşini dışarıda bırakmak kaydıyla Akil İnsanlar'ı Meclis'e taşımalarında ve Türkiye'nin yönetimini bu zevata teslim etmelerinde yarar var.
- KANDİL'DE PETROL ARAMA: (Kandil'in eteklerinde petrol aranacağı açıklamasına ne diyorsunuz?) Türkiye topraklarındaki arama bitmiş midir acaba? Petrolle mi kandırmaya çalışıyorlar? Bugünkü siyasi iktidar bütünüyle inandırıcılığını kaybetmiştir.
- ÖZEL ÇEKİLMELİYDİ: (Genelkurmay Başkanı yazılı açıklamayla size yanıt verdi. Bu süreçte istifa etmesi gerekiyor muydu?) Söylediklerimiz bizim takdirimizdir, Genelkurmay Başkanı'nın söyledikleri de kendilerinin takdiridir. Saygılı olmak lazım. Siyasi irade görev verdiğinde 'ben bunu yapmıyorum' diyemez. Yapamaz, yapmaya kalkarsa da istifa eder. Geçmişte örnekleri var. Bana göre çekilmesinde fayda vardı. ('Belki mareşallik bekliyordu' anımsatması üzerine) Meydan savaşı olması lazım. Şimdi meydan savaşı yok.
- DÖVİZİN FIRLAMASI FELAKET: (Dövizdeki hızlı yükseliş ve faiz tartışmaları Türkiye'yi nereye götürür?) Döviz sahiplerini daha da zenginleştirir. Olacak olan o... Dövizle borçlanmış olanlar da felakete sürüklendi. Onlar önümüzdeki günlerde kiraları nasıl ödeyecekler, ne yapacaklar? O bakımdan iktidarın, Merkez Bankası'na bu kadar saldırgan olmaması lazım. Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz hakkında bir kanaati vardır fakat Merkez Bankası ile ilişkiler açısından bildiği bir şey olmadığı kanaatindeyim. Acaba o eğitimi aldı mı? O da belli değil.
- BAŞÇI'NIN NERESİ HAİN: (Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı'nın vatan hainliği ile suçlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?) Vatan hainleriyle dost olunca, birilerini hain ilan etmesi lazım. O insanın şahsına bakınca, hiçbir yerinde bir hainlik göremezsiniz. Tertemiz bir Türk bürokratı. Bilgili, dürüst bir insan. Bunun neresi hain olacak?
- HARAMI ÇOK OLANDA KORKU ÇOK OLUR: (Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yiyeceklerin kontrolü için özel laboratuvar kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?) İnançlı insanlarda tereddüt olmaz. Kim zehirleyecek onu? Eski Osmanlı saraylarında da vardı böyle şeyler. Haramı çok olanlarda korku çok olur.
- MHP YÜZDE 50 DESELER YÜZÜM DEĞİŞMEZ: (Seçim anketlerine ne diyorsunuz? MHP'nin oy hedef nedir?) Anketlere güvenim yok. Yüzde 50 de dese, benim yüzümde değişiklik olmaz.
- KAPI PENCERE AÇIK, HERKES GELSİN: Adaylık başvuruları 12'sinde başlıyor. Müracaat edenler içerisinde bakacağız. Ama bunları flaş adaylar, flaş olmayanlar diye ayırt etmek doğru değil. İkisi de Meclis'e gelirse ne yapacak, flaşlar önde mi oturacak Herkese açık davet yapıyoruz. Hepsi gelsin istiyoruz. Seçim ittifakı konusunda bizim bir temasımız yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Kapı pencere açık. Herkes gelsin istiyoruz.

Haberin Devamı

Atayün’ün adaylığına veto

(Yurt Atayün'ün MHP'den adaylığı gündemde doğru mu?) Bizim öyle bir düşüncemiz de yok, öyle bir müracaat da yok. (Daha aday olmadan kapıyı kapattınız anımsatması üzerine) Bazı şeylere bizimki kapalıdır.
- KILIÇ ERKEN BULUYOR: (Kapınız Haşim Kılıç'a da kapalı mı?) Kılıç zannediyorum siyaseti erken buluyor herhalde. Ne düşünüyor onu bilemiyorum. Düşünceleri hakkında bir bilgi sahibi değiliz.

‘Bavulu verenleri almalıydılar’

(Mehmet Baransu'nun tutuklanmasına nasıl bakıyorsunuz?) Başından beri hep böyle oluyor zaten, çıkıyorlar geri giriyorlar. O bavulu kim verdiyse, onunla beraber almaları lazım. Kim verdiyse bavulu yani... Sonra ne vardı o bavulun içinde, onu bilen de yok.
- FUAT AVNİ'NİN MESAJI: (Fuat Avni'nin MHP ile ilgili bir şeyi çıkmadı, CHP ile ilgili çıktı sözüne ne diyorusunuz?) Daha hiç belli olmaz. 7 Haziran'a kadar neler olacağını kimse bilemez.