Siyaset Ege’de 4 ilin rengi değişti

Ege’de 4 ilin rengi değişti

17.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Kasım seçimlerinde CHP’nin kazandığı İzmir, Aydın ve Muğla’da seçmen, açık ara “hayır” dedi. Ak Parti’nin hâkim olduğu Denizli, Balıkesir, Uşak ve Manisa’da sürpriz oldu; bu illerin rengi kahverengiye döndü

Ege’de 4 ilin rengi değişti

Yerel ve genel seçimlerde, referandumlarda Ege Bölgesi’nde İzmir, Aydın, Muğla’nın rengi hiç değişmezdi, yine değişmedi. Fakat Ak Parti’nin iktidara gelişiyle birlikte bu üç ilin rengini taşımamaya başlayan Denizli, Balıkesir, Uşak ve Manisa, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda inanılmaz bir değişim yaşadı. Bu dört ilin seçmenleri “hayır” dedi. İzmir’in bu tabloda yeri tabii ki çok farklı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, çok sayıda bakan ve Ak Partili İzmir milletvekilleri, İzmir’de fazlasıyla mesai yaptılar ama bu kente fazla umut bağlamadıklarını biliyoruz. Amaçları, en azından makası daraltmaktı. İzmir’in hiçbir ilçesinde “evet” birinci oy çıkmazken, yüzde 70’e yaklaşan “hayır” haykırışıyla İzmirliler yine referanduma damgasını vurdu.

Ege’de 4 ilin rengi değişti
Aydın havası
1 Kasım seçimlerinde CHP, 267.395 oyla yüzde 40.59’luk bir orana ulaşarak birinci parti olmuştu. Ak Parti, 192.688 oy ve yüzde 29.5 ile ikinci; MHP ise 119.539 oy ve yüzde 18.15’le üçüncü partiydi. Yerelde de CHP iktidar zaten... CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, referandumda yüzde 65-70 aralığında “hayır” oyu beklediklerini söylemişti ancak yüzde 64 “hayır” çıktı. Aydın’ın ilçelerinde, köylerinde “hayır” oylarının arttığını görüyoruz. Köşk ve Karpuzlu dışındaki ilçelerde “hayır” oyları önde çıktı. Ak Parti’nin birinci parti çıktığı Neşetiye Mahallesi’nde sandıklardan 968 “hayır”, 185 “evet” oyu çıktı. Hamzallı’da 1 Kasım’da MHP’nin 150 oyu vardı. CHP, üç oy farkla Ak Parti’nin önündeydi. Referandumda 374 “hayır” oyuna karşılık 233 “evet” çıktı. Yani Aydın’ın MHP oyları, referandumda beyaz değil, kahverengiydi. Bir başka bilgi de şu: Aydın, en çok “hayır” diyen 10 ilden biri oldu. Ak Parti’nin iktidar olduğu Kuyucak’ta yüzde 61 oranında “hayır” oyu çıktı.
Muğla fark attı
Muğla, CHP’nin kalesi Ege illerinden biri. Muğla, yüzde 69.14 ile en çok “hayır” diyen 10 il arasına adını yazdırdı. Ak Partili Seydikemer ve Kavaklıdere ilçeleri “evet” derken, yerelde Ak Parti’de olan Köyceğiz, Ak Parti’nin isteği doğrultusunda “evet” demezken; CHP’lilerin lokomotifliğinde, MHP’lilerin oy katkısıyla “hayır” dedi. Diğer ilçelerin hepsi de “hayır” oyu verdi.
Manisa’da koalisyon
1 Kasım seçimlerinde Manisa genelinde Ak Parti yüzde 36.83 gibi bir orana ulaşmıştı. Yerelde de MHP iktidar. MHP’li Belediye Başkanı Cengiz Ergün, referandum sürecinde ser verdi, sır vermedi. Devlet Bahçeli’nin peşinden gidip “evet” mi diyecek, yoksa tabanın sesini dinleyip “hayır” mı diyecek, hiç belli etmedi.
Öyle ki Başkan Ergün, futbol takımıyla en uzak deplasmanlara gitmeyi tercih etti. Bu durumda Manisa’daki MHP oylarının, bu kez Ak Parti ile değil, CHP ile bütünleştiğini görüyoruz. Sonuçta “hayır” oyları ağır bastı. Skor şöyle: Hayır: yüzde 54.32-Evet: Yüzde 45.68... AK Parti; Demirci, Gördes, Kırkağaç, Soma ve Selendi kalelerini korudu.
Denizli sürprizi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Denizli’ye düşkünlüğünü bilmeyen yok. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı süreçlerinde 24 kez Denizli’yi ziyaret eden Erdoğan’ın yanı sıra bakanlık verdiği Sema Ramazanoğlu ve Nihat Zeybekci faktörlerine rağmen Denizli değişti. Denizlili seçmenler Ak Parti’ye şöyle bir mesaj verdi: “Genel ve yerel seçimlerde sana oyumu veririm ama iş anayasa olunca, kusura bakma, sana ‘evet’ diyemem.” Tavas, Kale, Çameli, Acıpayan ve Beyağaç ilçeleri dışındaki tüm ilçelerde “hayır” oyu birinci çıktı. Denizli, yüzde 55.41 “hayır” dedi.
Balıkesir değişti
Milletvekili ve yerel seçimlerde Ak Parti’yi omuzlarında taşıyan Balıkesir de “hayır” dedi. Yüzde 53.50 oranında “hayır”a karşı, yüzde 36.50 “evet” dedi. Balıkesir’deki MHP oylarının tamamına yakını kahverengi renkteydi. Balıkesir’in en kalabalık iki ilçesi Altıeylül ve Karesi’nin “evet” demesine rağmen, Bandırma, Gönen, Edremit, Ayvalık, Susurluk, Gönen gibi ilçeler belirleyici oldu. Kararsızlar da “hayır” grubuna katılınca, Balıkesir’de de değişim rüzgarı esti.
Ege’nin gücü yetmedi
Sonuç itibariyle Ege, referan-dumda güçlü bir şekilde “hayır” dedi ama “evet” oylarını geçmeye yetmedi. Demokrat yapısıyla her zaman öne çıkan Ege, yine üzerine düşeni yaptı. Ne var ki, anayasanın değişmesine yönelik hamleye engel olamadı.

UŞAK ŞAŞIRTTI

Uşak da Ak Parti’nin bariz üstün olduğu Ege illeri arasındaydı. Fakat referandumda bu kentte de rüzgar tersten esti. Ak Parti’nin 1 Kasım seçimlerinde yüzde 38.02 oy aldığı Uşak’tan yüzde 47 oranında evet oyu çıktı ancak “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 53’e ulaştı. Uşak da Ege’nin rengi değişen illeri arasına girdi.