Siyaset Ek savunma manevrası

Ek savunma manevrası

26.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ek savunma manevrası

Ek savunma manevrası

Kapatılma davasında karar aşamasına gelinirken, RP Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesine rağmen 41 sayfalık ek savunma verdi

LAİKLİK karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle hakkında Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleriyle Siyasi Partiler Yasası'nın 101 - 103 maddelerine göre kapatılması istemiyle dava açılan RP, davada her an kararın açıklanması beklenirken son manevralarını yapıyor.
Geçen günlerde iddialarda yer alan bazı konularla ilgili İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'le Refahyol döneminin Başbakanlık Müsteşar Vekili Kadri Keskin'in dinlenmesini isteyen ve bu talepleri Anayasa Mahkemesi'nce reddedilen RP, mahkemenin ek savunma talebini reddetmesine karşın dün 41 sayfalık ek savunma verdi.
Toplantı başlamadan önce Anayasa Mahkemesi'ne gelen Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç tarafından verilen ek savunma dilekçesinde, RP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın, "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma"yı düzenleyen Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerine göre değerlendirilemeyeceği, Siyasi Partiler Yasası'na göre bir değerlendirme yapılması yönünde görüş belirtildiği öğrenildi.
RP, dün verdiği ikinci ek savunma dilekçesinde, Yüce Mahkeme'ye video kasetleriyle yazdığı "Refah'ın Gerçek Yüzü" isimli kitabını sunan ve basında RP'yle ilgili iddialarda bulunan Yazar Ergun Poyraz'ın iddia edildiği gibi parti teşkilatı içinde kendi ismiyle veya başka bir isimle yer almadığı ileri sürüldü. RP, Poyraz ve kullandığını belirttiği diğer isimlerde üyelerinin bulunmadığına yönelik olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen disketleri gösterdi.
RP, ek savunmada ayrıca Siyasi Partiler Yasası'na göre kapatılma davası açılmasına örnek olarak Demokratik Kitle Partisi (DKP) için açılan davayı gösterdi. RP kendileri için de tıpkı DKP davasında olduğu gibi Siyasi Partiler Yasası'nın esas alınmasını istedi.
Ek savunmanın içeriğinde ayrıca hakkında verilen 1 yıl hapis cezası, Yargıtay'ca onanarak kesinleşen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'nin partiden ihracına ilişkin Karatepe'ye gönderilen yazının fotokopisi bulunuyor. RP'nin bu yazıyı göndererek Siyasi Partiler Yasası'nın parti üyesi olmayı engelleyen üyelerin partiden ihracını içeren 101 / 4. maddesine de uyduğunun kanıtlanması çabası olarak nitelendirildi. Malkoç'un ek savunma dilekçesinde ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki kararlarından da bazı örneklerin yer aldığı öğrenildi.

Malkoç ek savunmayı vermesinin ardından Milliyet'e şunları söyledi:
"Sözlü savunma sırasında bize `Başka diyeceğiniz var mı? Başka şeyler verecek misiniz?' diye sormuşlardı. Biz de böyle bir ihtimal durumunda yazılı bildireceğimizi söyledik. Şimdi mahkemeden bir talep gelmedi, ama biz eklenmesinde fayda gördüğümüz birkaç noktayı bildirdik. O nedenle bir ek savunma verdik. İşlem göreceğini zannediyorum."
RP'nin kapatılması davasında, raporun okunma işleminin önceki gün sona ermesinin ardından karar için geri sayım başlamış oldu. Raporun tartışılarak ve değerlendirilerek okunması, kararın geçikmeyeceği şeklinde değerlendirilirken, "ilgisine ve bilgisine başvurulacak" kişilerin belirlenmemesi veya kimsenin dinlenilip dinlenmeyeceğinin kararına varılamamış olması da kararın bugünlerde açıklanacağının göstergesi olarak nitelendiriliyor.
Özden dünkü toplantıya da başkanlık ederken, öğleyin verilen arada şu ana kadar "ilgisi nedeniyle bilgisine" başvurulacak kimsenin olup olmadığına ilişkin bir karar verilmediğini ancak görüşüldüğünü kaydetti.
"Video kasetleri seyrediliyor mu?" sorusuna Özden, "Her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bir insan kendisince nasıl oy kullanıp kararını belli edecekse buna olanak tanınacak her türlü çalışma yapılıyor" diyerek karşılık verdi. RP'li Malkoç tarafından dün mahkemeye verilen dilekçelerin dünkü toplantıda ele alındığını belirten Özden, "Karar ne zaman belli olur?" sorusuna "Bu iş hava yolları, demir yolları gibi, şu saatte iner biner diye birşey yok; olsa niye söylemeyeyim" karşılığını verdi.