Siyaset ‘En barışçıl eylem’

‘En barışçıl eylem’

07.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu 450 kilometre boyunca kimsenin burnu kanamadan, kimseye kötü söz söylemeden, herkesi kucaklayarak, yollarına devam ettiklerini belirtti

‘En barışçıl eylem’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bazı çevreler ‘Efendim yürüyorsunuz ama biz izin veriyoruz’ diyor. Ne demek izin veriyoruz? Bu bizim anayasal hakkımız. İnsan olarak hakkımız. Adalet istemek ne zamandan beri birilerinin iznine ve lütfuna bağlı” diye sordu.
Kılıçdaroğlu, Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan Yahya Kaptan’ın mezarını ziyaret ettikten sonra yürüyüşe başladı. Yahya Kaptan’nın Atatürk’ün Nutuk’ta uzun uzun söz ettiği bir milli kahraman olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, “Fatihamızı okuduk, duamızı ettik. Allah rahmet eylesin. Bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden, hayatını veren herkese şükran borçluyuz” değerlendirmesini yaptı. Kılıçdaroğlu yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada da şunları kaydetti: “Türkiye’nin en barışçıl eylemini yapıyoruz. 450 kilometre boyunca kimsenin burnu kanamadan, kimseye kötü söz söylemeden, herkesi kucaklayarak yolumuza devam ettik. Provokasyonlar yapılmak isteniyor onları alkışlıyoruz.
Ne demek izin?
Ama eylem, bazı çevrelerde ciddi kaygılar yaratıyor. Hiç kimse şunu unutmasın, biz bu yürüyüşü adalet altında yapıyoruz. Toplumun 80 milyonu için yapıyoruz. Adalet hepimizin ortak ihtiyacıdır. İnsanlığın ortak değeridir. Yine bazı çevreler ‘Efendim yürüyorsunuz ama biz izin veriyoruz’ diyor. Ne demek izin veriyoruz? Bu bizim anayasal hakkımız. İnsan olarak hakkımız. Adalet istemek ne zamandan beri birilerinin iznine ve lütfuna bağlı oldu. Bunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum. Pazar gününe yaklaşıyoruz. İnşallah hiç kimsenin burnu kanamadan hep birlikte Maltepe’de olacağız. Türkiye’ye ve dünyaya sesleneceğiz. Bu yürüyüşü niçin, hangi gerekçeyle yaptık. Ne istiyoruz? Bunu anlatacağız” dedi.
Yürüyüş nedeniyle Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, D-100 Karayolu’nun İstanbul’a gidiş yönünü dün de kapattı.
İnönü de yürüdü
Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü de dün yürüyüşe katılarak Kılıçdaroğlu ile birlikte bir süre yürüdü. Yürüyüşünün bir bölümde Kılıçdaroğlu’na tekerlekli sandalyeli vatandaşlar eşlik etti. Kılıçdaroğlu’nun kolundaki nazar boncuklu bileklik dikkat çekti.
‘Erkek adalet değil gerçek adalet, eşitlik olmadan adalet olmaz’ dövizleriyle 80 kadın ögütünden 300 kadın da ‘Barış Gelini Pipa Bacca’nın öldürüldüğü Tavşancıl mevkiinden itibaren yürüyüşe katıldı.

İstanbul’a 36 km kaldı
420 kilometrelik yolun 384 kilometresini geride bırakan Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’a varmasına 36 kilometre kaldı. Bugün Gebze’den tekrar yürüyüşe geçecek kortej Darıca’da vereceği molanın ardından İstanbul sınırlarına girecek. Cumartesi günü Tuzla’dan başlayacak yürüyüş Dragos’ta son bulacak ve Pazar günü günü de Dragos’tan, Maltepe Miting alanına yaklaşık 3 kilometrelik kısa bir etap kalacak.

Hedef 1.5 milyon kişi

‘En barışçıl eylem’


Adalet Yürüyüşü’nün son durağı Maltepe’deki miting alanında hazırlıklar devam ediyor. Alanda 80 metre genişliğinde 20 metre derinliğinde bir sahne kuruluyor. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, şu ana kadar 10 bin sivil toplum örgütü, meslek odası, siyasi parti ve derneklere davetiye gönderdiklerini belirterek, “Pazar günü sendikalar, meslek odaları, kitle örgütleri ve farklı dünya görüşlerine sahip, sağdan sola adalet isteyen birçok siyasi parti burada olacağını teyit etti. Adalet Buluşması için bu alanda en az 1.5 milyon kişi olacak” dedi.