Siyaset Engelliler için 'yol haritası' niteliğinde eylem planı

Engelliler için 'yol haritası' niteliğinde eylem planı

06.02.2018 - 11:43 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, son yıllarda engellilere yönelik artan farkındalık çalışmalarının  daha sistematik ve izlenebilir hale getirilmesi için Ulusal Engelli Hakları  Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2019-2023) hazırlıkları başlatıldı.

Engelliler için yol haritası niteliğinde eylem planı

Engellilerin tüm hak ve temel özgürlüklerden yararlanması için yapılan çalışmalar, bakanlıkların ve kurumların görev ve yetki alanları içinde yürütülüyor. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesi, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin onaylanmasıyla Türkiye açısından ayrıca bir yükümlülük haline geldi.

Haberin Devamı

Çalışmaların ortak bir paydada şekillenip daha sistematik ve izlenebilir hale getirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce eylem planı hazırlıkları başlatıldı.

Ulusal Engelli Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2019-2023), engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek için hayata geçirilecek.

Belge ile engellilerin haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik yapılması gerekenlerin, sivil toplum ve akademi dahil tüm tarafların iş birliği ve katılımı ile sözleşmenin öngördüğü ortak payda çerçevesinde belirlenmesi ve uygulamanın izlenmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Söz konusu belge, engellilik konusunun tüm politika ve programlarda bütüncül bir anlayışla ele alınmasını hızlandıracak.

İlgili kamu kurumları, sendikalar ve engellilik alanındaki konfederasyonların temsilcilerinin bulunacağı toplantılarda, kurum temsilcilerinin konuyla ilgili yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmeleri ile eylem planına ilişkin öneri ve değişiklik talepleri ele alınacak.

PLANIN İZLENMESİ İÇİN BİR SİSTEM OLUŞTURULACAK

Engellilerin tüm hak ve temel özgürlüklerden yararlanmasını sağlamak amacıyla hazırlanacak Ulusal Engelli Hakları Stratejisi ve Eylem Planı'nın temel ilkeleri arasında, "Kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde kişilerin insanlık onuru ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesi, ayrımcılık yapılmaması, engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının sağlanması, farklılıklara saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliliğinin, insanlığın bir parçası olarak kabul edilmesi, fırsat eşitliği, erişilebilirlik, kadın-erkek eşitliği, engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulması" yer alıyor.

Plan kapsamında, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda tüm tarafların etkin katkı ve katılımıyla eylem alanları ve stratejik hedefler, hedeflere yönelik alınacak tedbirler belirlenecek. Bu tedbirlerin uygulanmasında görev alacak sorumlu, ilgili kurum ve kuruluşlar oluşturulacak. Eylem planının izlenmesi için bir sistem hazırlanacak.

Haberin Devamı

Engellilerin potansiyelini en üst seviyede kullanabilmelerinin ve toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılabilmelerinin sağlanması açısından devletin topyekun yaklaşımını ortaya koyacak bir yol haritası olacak Ulusal Engelli Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2019-2023) için hazırlık çalışmalarının bu yıl içinde yapılacak toplantı ve raporlamalar ile tamamlanması planlanıyor.