Siyaset Erbakan: Çeteleri dağıtırım

Erbakan: Çeteleri dağıtırım

03.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devletten ayrı oluşumlara müsamaha etmeyeceğini belirten Başbakan, "PKK'ya karşı mücadele, hukuk dışılığın gerekçesi olamaz" dedi

Erbakan: Çeteleri dağıtırım

BAŞBAKAN Necmettin Erbakan, doğalgaz çevrim santralının temelini atmak üzere Bursa'ya giderken, Susurluk kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erbakan, devlet içinde çete saptanması halinde bunları dağıtacaklarını vurguladı. Erbakan, devletten ayrı organ ve oluşumlara müsamaha etmeyeceğini, devletin her işinin yasalara dayanmak zorunda olduğunu, PKK'ya karşı mücadelenin bile hukuk içinde yapılması gerektiğini belirterek, "PKK'ya karşı mücadele, hukuk dışılığın gerekçesi olamaz" dedi.
Başbakan Erbakan'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
Soru: Cumhurbaşkanı, Susurluk kazasına ilginizi övmüş, ancak bu işin örtülebileceği kaygısı var. Örtülebilir mi?
Erbakan:
Devletin birçok kademesi var. Biri örtmek isterse, öbürü orta yere çıkarır. Kimse devletin içinde böyle ayrı bir oluşumun bulunmasını istemez.
Soru: Topal cinayetini işlediği öne sürülen polislerin ifade tutanağından söz edildi. Size böyle bir tutanak geldi mi?
Erbakan:
Hayır. Bize, netice toptan gelecek, ama sözünü ettiğiniz konular inceleniyor.
Soru: Cumhurbaşkanı size bu konuda mektup yazdı. Mektupta bu husus var mı?
Erbakan: O mektupta detay yok. İçinde sadece bu husustaki bilgi var. Mesut Bey, kendisine, `Bilgiler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde mevcuttur' diye genel bir cümle söylemiş. Biz de görev verdiğimiz kişilerin bu konuda dikkatini çektik. Mektupta detay yok. Bana verilen mektupta da bundan bir cümleyle söz ediliyor.
Soru: Katil zanlısı olan Çatlı'yla Emniyet Müdürü Kocadağ'ın bir arada olmasını nasıl buluyorsunuz?
Erbakan: Bu çok yanlış bir davranıştır. Bizzat bizim emniyet yetkililerimiz, `Sağ olsaydı hemen görevden alırdık' ifadesini kullanmışlardır. Devlet nizamı budur. Polis, böyle bir arabanın içinde bulunamaz. Bulunursa görevden alınır.
Soru: Çatlı sonradan kahraman ilan edildi.
Erbakan:
O herkesin kendi kanaatine bağlı. Diğer bir yandan da aylarca önce Doğu Perinçek'in iddiasına göre, ismi geçen insanlar arasında münasebet olduğu iddiası da ortaya atılmış.
Soru: Bunu MİT biliyordu öyleyse.
Erbakan:
Daha önceden bu yazılmış. Üç - dört ay sonra bunu gösteren bir şey bir karine - tabii buna delil demek mümkün değil - insanlar çeşitli sebeplerden dolayı bir araya gelebilirler. Niye bir araya geldiklerini bilmeden yorum yapmak doğru olmaz.
Soru: Beş aydır başbakansınız. Susurluk kazası öncesinde MİT'in Çatlı'yla ilgili duyumlar aldığı söyleniyor. MİT size bağlı. Bu durumda Çatlı'yla ilgili size bilgi intikal etti mi?
Erbakan: Hayır.
Soru: MİT Müsteşarı'na sorduğunuzda ne yanıt verdi?
Erbakan:
Bu iddialar hakkında inceleme yaptıktan sonra bilgi verecekler.
Soru: Susurluk kazasına önce ilgisiz kaldığınız söyleniyor. DYP kanadını korumaya dönük bir tutumunuz söz konusu mu?
Erbakan:
Bunların hepsi maksatlı yorumlar. Biz, Cumhurbaşkanı'na takdim edilen belgeler bize gönderilir gönderilmez harekete geçtik. Devletin üç kurumunu çağırıp bize gönderilen belgelerin fotokopisini Cumhurbaşkanı'nın mektubunun fotokopisi de dahil olmak üzere hepsini verdik.
Soru: Siz bu olaya fasa fiso demiştiniz?
Erbakan:
Hayır hiç alakası yok. Bu görevdir.
Soru: Sayın Yılmaz, kasetlerden, ifadelerden, zabıtlardan söz ediyor. Bunlar size intikal etti mi?
Erbakan:
Ortada böyle bir şey yok. Bize intikal eden şey, bilgiler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde mevcuttur. Tek cümle bu.
Soru: Kocadağ'ın Çatlı'yla arabada bulunmasına yanlış dediniz. Hemen görevden alınırdı dediniz. Peki katil zanlısıyla aynı arabada bulunan milletvekiline ne yapılır?
Erbakan:
Milletvekili milletin vekilidir. Herkesle, aranan kimseyle de görüşür. Hakkını korumak için. Dokunulmazlığı vardır. Aynen avukat gibi bilgi alabilir.
Soru: Ama arabadan susturucular çıkıyor?
Erbakan:
İddialar muhtelif.
Soru: Devletin içinde çeteler olduğu iddiası var. Bazı siyasi cinayetlerin de bunlar tarafından işlenmiş olabileceği söyleniyor.
Erbakan:
İki temel ilke vardır: 1 - Devlet içinde çete kabul edilemez. Devlet, tek bir bütündür. Kendi hiyerarşisi içinde otoritesini, nizamını korumak mecburiyetindedir. Bu otoritenin, nizamın dışında devletten kopuk olarak karar verip bunları uygulayan organlar, merciler olmaz.
2 - Devlet bir hukuk devletidir. Kimin böyle hareket ettiği tespit edilirse yasaların gösterdiği müeyyideler uygulanır. Hiçbir istisna güdülmeden.
Soru: Yani çeteleri dağıtır mısınız?
Erbakan:
Böyle bir şey olduğu takdirde elbette.
Erbakan, Susurluk kazasıyla ilgili ortaya