Siyaset Erdoğan’a parlamentoda çoğunluğu kaybetme ihtimali soruldu: A, B ve C planlarımız var

Erdoğan’a parlamentoda çoğunluğu kaybetme ihtimali soruldu: A, B ve C planlarımız var

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başkanlığı kazanması halinde sistemin tıkanmasına izin vermeyeceğini söyleyen Erdoğan, 7 Haziran 2015’te tıkanan sistemi aşıp 1 Kasım’da seçimlere gidildiğini hatırlattı. Sonuca göre A, B ve C planlarının olduğunu söyleyen Erdoğan, “Şu an iyi gidiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik katliamına ilişkin, "Gazze’de  öldürülen insanların sayısına bakıyoruz. Bakın bu bir felakettir. Yüzlerce insan yaralı ve gerçek mermiyle bunlar yaralandılar. Bu nasıl bir şeydir? Böyle bir şey olamaz ve bunun iki tane sorumlusu var: Sayın Trump ve Netanyahu.” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan’a parlamentoda çoğunluğu kaybetme ihtimali soruldu: A, B ve C  planlarımız var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin başkanlığı kazanıp, partisinin parlamentoda çoğunluğu kaybetmesi durumunda neler yaşanabileceği konusunda, “Dereyi görmeden paçalar sıvanmaz. Böyle bir neticeye göre hazırlıklarımız şüphesiz olacaktır. A, B, C planlarımız var. Fakat görünen o ki, şu anda iyi gidiyoruz. 40 gün sonra inanıyoruz ki Türkiye, çok daha farklı bir döneme uyanacaktır” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, İngiltere temasları kapsamında Bloomberg’de yatırımcılarla buluştu. Burada Bloomberg TV’ye de konuşan gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

‘Dersimizi çalıştık’

Erdoğan, 24 Haziran’daki seçimlerle ilgili olarak, kendisinin başkanlığı kazandığı, ancak parlamentoda karışık bir tablonun ortaya çıkması durumunda ne yapacağına dair soruya “Bizde bir laf vardır: ‘Dereyi görmeden paçalar sıvanmaz’ diye. Biz de dereyi görmeden paçaları sıvamıyoruz. Önce seçim sonuçlarını bir görelim. Sizin dediğiniz anlamdaki bir neticeye göre hazırlıklarımız şüphesiz olacaktır. A, B, C planlarımız var. Fakat görünen o ki, şu anda iyi gidiyoruz. 40 gün sonra inanıyoruz ki Türkiye, çok daha farklı bir döneme uyanacaktır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan’a parlamentoda çoğunluğu kaybetme ihtimali soruldu: A, B ve C  planlarımız var

Kraliçe ile 40 dakika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Buckhingham Sarayı’nda Kraliçe 2. Elizabeth ile görüştü. Erdoğan ile tokalaşan Kraliçe Elizabeth, “Hoş geldiniz, yeniden karşılaşmak güzel. Sizi gördüğüme çok sevindim” dedi. Erdoğan ve Elizabeth 40 dakika görüştü. Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, Brexit sonrası atılacak adımlar, Gazze’deki gelişmeler, terörizmle mücadele ele alındı.

Erdoğan’a parlamentoda çoğunluğu kaybetme ihtimali soruldu: A, B ve C  planlarımız var

‘Filistin’in yanındayız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, twitter’dan yaptığı açıklamada, “Filistin’in haklı davasının yanındayız. Filistinli kardeşlerimizle geçmişte olduğu gibi bugün de dayanışma içindeyiz” ifadesini kullandı.

Erdoğan, “Tasarladığınız sistem sadece hem Cumhurbaşkanlığı hem parlamento seçimlerini kazanmanız durumunda mı iyi çalışan bir sistem?” sorusunu, “Dersimize iyi çalıştık. Sistemi çalıştırmayacak herhangi bir gelişmeye de fırsat vermeyeceğiz” diye yanıtladı. 7 Haziran seçimlerinin ardından sistemi tıkayan veya tıkamak isteyenler olduğunu söyleyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olarak sistemin önünü açtım ve hemen kasım seçimine gidildi. Seçimlerde halk ‘bu böyle olmaz’ dedi bizi tekrar iş başına getirdi” dedi.

‘Kudüs kararı bir felakettir’

Erdoğan, İran ile ABD arasında yaşananlar, ABD’nin Kudüs’e büyükelçiliğini taşıması ve Gazze’deki Filistinlilere yönelik saldırıların sorulması üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu İran yaptırımlarını sürekli duymaktan bıktık. Peki neye göre şu anda İran’ı cezalandırıyorsunuz? Bunlar doğru şeyler değil. Kaldı ki Obama döneminde yürüyen bir süreç var. Sayın Obama döneminde yürüyen süreçte her şey normal, Obama işten ayrılınca bu defa yeni bir uygulamayla İran cezalandırılıyor. Şimdi bunlar doğru şeyler değil. Ve bunların hepsi de yani bölgenin barışına değil, bölgede gerginliklere neden olan gelişmeler. Ve biz bölgenin gerginliklere gitmesini istemiyoruz. Artı bu bölge yoruldu. Bu bölgede bir an önce barışı temin edelim; huzurlu bir dünyaya hep birlikte katkıda bulunalım. İşte bugün Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etme adımı, yine bölgenin gerilmesine çok ciddi bir adımdır. Ve işte Gazze’de öldürülen insanların sayısına bakıyoruz. Bakın bu bir felakettir. Yüzlerce insan yaralı ve gerçek mermiyle bunlar yaralandılar. Bu nasıl bir şeydir? Böyle bir şey olamaz ve bunun iki tane sorumlusu var: Sayın Trump ve Netanyahu.”

Haberin Devamı

‘Başımızın çaresine bakmayacak mıyız?’

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımıyla ilgili olarak soruya da, “S-300’leri alınca Yunanistan’a bir şey söylendi mi? Söylenmedi. Diğer taraftan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin S-400 alma kararına ilişkin ‘Bu, müttefikimizin kararıdır. Kendi tercihlerini yapabilirler’ değerlendirmesinde bulundu. Şu anda biz ihtiyacımız olan korumacılık anlamında da, önlemler anlamında da bu tür ihtiyaçlarımızı müttefiklerimizden herhangi bir ülkeden alabilme noktasında bir hürriyete, bir bağımsızlığa sahibiz. Eğer biz bunu kalkıp da ABD’den alamıyorsak, Senato buna müsaade etmiyorsa, Kongre buna müsaade etmiyorsa, biz başımızın çaresine bakmayacak mıyız? Tabii ki başımızın çaresine bakacağız” dedi.

Haberin Devamı

Rolls Royce adımı

Türkiye’nin şu anda aynı konuda attığı ve atmaya hazırlandığı bazı adımlar var olduğunu vurgulayan Erdoğan, “İcabında Rolls Royce ile bazı görüşmelerimiz oldu, oluyor, devam edecek. Onlarla da bu konuda adımlar atacağız, atmaya devam ediyoruz. Şu anda görüşme paketlerimizin içinde onlar da var” dedi.

‘Onu bilemem’

Rusya’dan S-400 alımıyla ilgili ABD’den bir yaptırım bekleyip beklemediği sorusu üzerine ise Erdoğan, “Şu anda ABD böyle bir yaptırıma girer mi, girmez mi onu bilemem. Ama benim bildiğim tek şey var. Özellikle bizim için stratejik ürünler olarak düşündüğüm doğalgaz, petrol gibi ürünleri Rusya’dan alıyoruz. Rusya ile ilişkilerimizi bu noktada kesemeyiz. Eğer ABD ile müttefiksek, bu bizim için yaptırım değil, bize dayanışma gerektirir” diye konuştu. Türkiye ve ABD’nin NATO müttefiki olduğunu söyleyen Erdoğan, “ABD’nin yaptırım değil, dayanışma için destek vermesi lazım. Terör örgütlerine destek vereceksin ama Türkiye’ye yaptırım uygulayacaksın, öyle bir şey olur mu? İşte maalesef Kuzey Suriye’de 5 bin tır silah mühimmat geldi, 2 bin kargo uçak silah, mühimmat geldi. Kim getirdi bunları? Amerika. Bu gerçeklikleri biz müttefiklikle nasıl bağdaştıracağız. Böyle müttefiklik olabilir mi? Biz burada samimiyet istiyoruz” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Trump ile ilişkisinin sorulması üzerine, “Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ama tabii düşüncelerimizin örtüşmediği birçok yerler olmuyor değil, oluyor” dedi.

‘Putin-Netanyahu tokalaşmasını anlamış değilim’

Rusya Devlet Başkanı Putin ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun el sıkışmasının iki lider arasında yeni bir dönemin başlangıç işareti olup olmadığına yönelik soru üzerine Erdoğan, “Ben şu anda Sayın Putin’le Netanyahu arasındaki el sıkışmanın ne getirip ne götüreceğini doğrusu henüz anlamış değilim” diye konuştu.