Siyaset Erdoğan İstanbul’da konuştu: CHP’nin işi hep engellemek

Erdoğan İstanbul’da konuştu: CHP’nin işi hep engellemek

24.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Tersane İstanbul’un temel atma töreninde CHP’yi eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘CHP, her yatırımda olduğu gibi bu projede de soluğu hemen mahkemede aldı. Çünkü işleri hep engellemek’ dedi

Erdoğan İstanbul’da konuştu: CHP’nin işi hep engellemek

Haliç kıyısında yapılacak, ‘Tersane İstanbul Projesi’nin temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir ‘Kadın Müzesi’nin yapılacağını duyurdu. CHP’ye yüklenen Erdoğan, “CHP, İstanbul’a ve diğer illerimize kazandırdığımız her yatırımda olduğu gibi bu projede de soluğu mahkemede aldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde de aynısını yaptılar. Çünkü bunların işi hep engellemek” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasımpaşa’da inşa edilecek ‘Tersane İstanbul Projesi’nin temel atma törenine katıldı. Törende Ak Parti İBB Adayı Binali Yıldırım da hazır bulunurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez bir kadın müzesinin hayata geçirileceğini duyurdu.

İlk bölümü kasımda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tersane projenin ilk bölümünün kasım ayında hizmete gireceğini belirterek; “İşletme süresi 45+4 yıl, 49 yıl, inşasıyla beraber. İhale bedeli 1 milyar 429 milyon lira olan Tersane İstanbul projesinden devlet sadece kira bedeli olarak toplam 1 milyar 346 milyon dolar ve KDV bedeli elde edecektir. Bunun yanında projenin Haliç ve İstanbul için oluşturacağı katma değer ile ülkemize kazancı daha da artacaktır. Toplam 15 bin, dolaylı 45 bin olmak üzere 60 bin insanımıza istihdam sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan; “Sit alanının tarihi değeri korunarak, kentsel dönüşüm, sosyal dönüşüm ve ekonomik dönüşüm bir arada gerçekleştiriliyor. İnşallah buraya yılda ortalama yerli-yabancı 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Proje İstanbul’umuzun marka değerini artırmakla kalmayacak inşallah Türkiye’nin turizm gelirine de olumlu katkı yapacaktır. Böylece Haliç tamamlanınca Avrupa’nın en büyük bilim merkezi olacak” dedi.

‘Haliç’in çilesi çok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Haliç’in ne yazık ki çilesi çok. Bu çile bu eserle çok farklı bir dönüşümü yaşıyor. Bu projenin ilk gündeme geldiğinde beri neler yaşadığını, nelere maruz kaldığını her halde tam bilmiyorsunuz diye düşünüyorum. İhalesini 2 Temmuz 2013’de, yer tahsisini 8 Kasım 2013’de yaptık. Temennimiz bu projeyi 4 yıl içerisinde bitirip milletimizin hizmetine sunmaktı. Ancak başını CHP çektiği, aynı zihniyete mensup odalarının da destek verdiği engellemelerin sonucu projeyi uzun yıllar fiilen başlatamadık. CHP İstanbul’a ve diğer illerimize kazandırdıklarımız gibi bu projede de soluğu hemen mahkemede aldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde de yaptılar, aynı şeyi Harbiye Kongre Merkezi’nde de yaptılar. Çünkü bunların işi hep engellemek. Nerede hayırlı bir iş var karşısında CHP’yi görürsünüz.”

Haberin Devamı

“İşte şu anda bulunduğumuz mekan İstanbul’un fethinde kadırgaların Haliç’e indiği mekandır. Biz şimdi ecdadımızın kadırgaları indirdiği bu mahalde hamdolsun Tersane İstanbul’u yeniden inşa ediyoruz. Milletimize 6 senede kaybettirdiler. Aynısını AKM’de de yaptılar. Ama isteseler de, istemeseler de, Atatürk Kültür Merkezi’nin temelini bir opera binası olarak attık. İnşallah açılışını yaptığımızda, biz onlara ‘niye geldiniz’ demeyeceğiz, ‘hoş geldiniz’ diyeceğiz.

İzmir’in körfezine bakın. Körfez kokudan geçilmiyor. Haliç’in eski hali neyse, İzmir körfezinin hali bu. İşte onun için belediyecilik AK Parti’nin işidir diyoruz. İzmir’i de alalım, orayı da pırıl pırıl hale getirelim istiyoruz.”

‘Kuş parkı yapacağız’

Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili Dekovil Raylı Sistem Hattı’nın da hayata geçirileceğini söyleyen Erdoğan, konuşmasının son bölümünde ise şunları söyledi; “Haliç bölgesinde aynı zamanda, kuş parkı, doğa parkı ve açık hayvanat bahçesi yapacağız. Karaköy’de Sünnet Köprüsü’ne kadar uzanan 7 kilometrelik Haliç kıyısında yaya erişimini kolaylaştıran yeni bir proje planlıyoruz. Proje kapsamında bölgeye yeni yeşil alanlar, teknopark ve 7.5 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu kazandırmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

İstanbul’a ayrıca 14 yeni su arıtma tesisi yapılacak. Şu anda Tersane İstanbul burada adeta toplumsal bir buluşma olacak. Hayırlı olsun inşallah.”

Yıldırım: Sahili kapatmak yok!

AK Parti İBB Adayı Binali Yıldırım ise, “Tersanenin alameti farikası olan büyük vinçler örnek olarak bulunacak. Bunun yanında Çorlulu Ali Paşa Camii, hamamı, şadırvanı, idari binası gibi tarihi değeri olan eserle ihya edilecek. Tüm Haliç kıyılarını ‘Yeşil Ağ’ projemiz çerçevesinden kesintisiz olarak yayalara, İstanbullulara açacağız. Karaköy’den çıkacak, Şişhane, Kasımpaşa, Hasköy, Sadabat, Eminönü’ne kadar tüm sahil kesintisiz İstanbulluların emrinde olacak. Sizin projede de öncelik sahil vatandaşların, sahili kapatmak yok. Kapatırsanız hemen çitlerini söker
atarız” diye konuştu.